Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova
  • 05.07.2018. 16:30

Što se sije i sadi u srpnju?

U srpnju se nastavljaju radovi u vrtu, a prva polovica ovog mjeseca idealna je za presađivanje kasnih kupusnjača. Počinje berba nekih plodova, ali i sjetva i sadnja onih koji stižu u jesen.

Foto: Pixabay/Hans
  • 27.108
  • 181
  • 2

U srpnju se nastavljaju radovi u vrtu, a prva polovica ovog mjeseca idealna je za presađivanje kasnih kupusnjača, kao što su kelj, cvjetača, koraba i kupus. Sada je idealno vrijeme za berbu rajčice, paprike, krastavca, počinje vađenje krumpira, ali počinje i sjetva, odnosno sadnja onog povrća koje za berbu pristiže u jesen.

Pripremite zemljište za sjetvu/sadnju

Sa zemljišta na kojima će se obaviti sadnja ili sjetva, pobrani su prethodni usjevi, među kojima se najčešće nalaze mahune, zelena salata, luk srebrenac, špinat i grašak. Prije sadnje/sjetve novih usjeva, trebalo bi poorati zemljište i to neposredno nakon skidanja predusjeva, do 20 centimetara dubine.

Presadnica kupusnjača mora imati minimalno pet do šest razvijenih listova 

Gnojidba većine kupusnjača, osim korabe, kreće se od 100 do 120 kilograma dušika, 120 do 150 kilograma fosfora i 100 do 120 kilograma kalija po hektaru. U ovom periodu presađivanja, presadnica mora imati minimalno pet do šest razvijenih listova i biti potpuno zdrava. Ovisno od sorte kupusnjača, povrće se sadi na razmaku 60 do 70 centimetara i to red od reda. Kasnije sorte su bujnije i zahtijevaju više prostora za razvoj.

Čim se završi sa sadnjom, kreće obavezno zalijevanje, jer srpanj zna biti vrlo sušan mjesec. Neposredno po ukorjenjivanju, trebalo bi početi s ubrzavanjem početnog razvoja biljaka, a to se radi prihranjivanjem dušičnim gnojivima (30 kg/ha do 40 kg/ha). Ako ste izostavili zaštitu od korova, trebalo bi obaviti jedno do dva kultiviranja ili okopavanja biljaka. Ukoliko se pojave i lisne uši, tretirajte ih primjenom raznih insekticida, ali isključivo po uputstvu.

Eko metode: Pepeo i duhan tjeraju lisne uši

Berba prvih plodova paprike

Srpanj je mjesec kada paprika postiže snažan razvoj i tada se beru prvi plodovi. U ovom razdoblju najveću pažnju poklonite zalijevanju paprike, a da bi ona napredovala, trebalo bi je zalijevati s 25 mm do 30 mm vode po metru kvadratnom. Poslije berbe obavezno je prihranjivanje nekim od tekućih gnojiva (folijarno prihranjivanje).  Također, bitna je i zaštita od lisnih uši, jer ovaj štetnik može umanjiti rast i razvoj biljke. Bolesti koje mogu pogoditi papriku u ovom razdoblju, ako se ne tretira kako treba, su  pepelnica i plamenjača.

Sazrijevaju prvi plodovi rajčice

Sada već i na otvorenim površinama prvi plodovi rajčice sazrijevaju. Idealno je i obavezno vrijeme za zakidanje zaperaka, jer je u tijeku vegetacija. Sortama koje se uzgajaju uz potporu stalno je potrebno pričvršćivanje, vezivanje, radi nesmetanog rasta. Tijekom ovog mjeseca potrebna je preventiva kemijska zaštita protiv plamenjače.

Kako se nositi s plamenjačom rajčice i krumpira?

Krastavac kornišon kao postrni usjev

Za pravilan rast kornišona na otvorenom potrebna je srednja dnevna temperatura viša od 15  stupnjeva Celzijusa, dok je optimalna 25-27 stupnjeva. Cvjetanje započinje kod temperature od 15-17 stupnjeva, a oprašivanje se najbolje obavlja na temperaturama od 18 do 21 stupnjeva.  Od dana zametanja plodova do berbe treba proći od 30 do 40 dana.

Za svoj rast i razvoj treba dosta vlage, kako u zemljištu, tako i u zraku. Kao glavni usjev sije se krajem travnja, a kao postrni tijekom srpnja. Sije se na većim površinama pomoću sijačica, a na manjim ručno u redove ili kućice. U redove se sije na 80-100 cm razmaka red od reda i u redu 20 -30 cm biljka od biljke. Kornišoni se siju gušće, a količina sjemena ovisi o gustoći sjetve i iznosi 2-4 kg/ha. Ako se proizvodi rani krastavac, sjetva se obavlja u toplim plastenicima 30-40 dana prije sadnje na stalno mjesto.

Krastavci - ukiseliti ili zamrznuti? Može oboje!

Mahune posijati najkasnije do polovice srpnja

Ovo povrće, kao naknadni postrni usjev, najkasnije se sije do polovice srpnja. Obično je sjetva na mjestu ranog kupusa, graška, luka srebrenca ili salate. Mahuna da bi uspjela, sije se na razmaku od 40 cm do 60 cm između redova, a u redu od četiri do sedam centimetara, zrno od zrna. Trebalo bi je zalijevati neposredno poslije sjetve, radi što bržeg i ujednačenijeg nicanja. Navodnjavanje nakon nicanja treba nastaviti svakih desetak dana.

Ciklu sijati na dubini od 2 do 4 cm

Neposredno poslije priprema zemljišta iza strnih žita, graška, mahune, salate ili luka, sije se cikla. Sjetva je na razmaku od 40 cm do 50 cm red od reda ili u trakama na 20 cm do 25 cm red od reda, a razmak između traka je 50 cm do 60 cm. Dubina sjetve je dva do četiri centimetra.

Gusta sjetva za rotkvicu

Dobri predusjevi za rotkvicu su grašak, mahuna, špinat i salata. Kupusnjače su loši predusjevi. Sije se od polovice srpnja. Međuredni razmak je 30-40 cm, a u redu gusto. Dubina sjetve je oko dva centimetra. Kada biljke razviju dva-tri stalna lista, prorjeđuju se na 10-15 cm.


Povezane biljne vrste

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Cikla

Cikla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cikla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, korijen, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme.... Više [+]

Rotkvica

Rotkvica

Sinonim: - | Engleski naziv: Radish | Latinski naziv: Raphanus sativus L. var. radicula DC.

Rotkvica je jednogodišnja biljka. Uzgaja se zbog zadebljalog hipokotila koji se na donjem dijelu produžuje u tanki pravi korijen, a na gornjem dijelu ima vrlo skraćenu stabljiku s... Više [+]

Tagovi

Srpanj Radovi u vrtu Povrće Kupusnjače Paprika Rajčica Kornišon Mahune Cikla Rotkvica


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.