Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 17.06.2021. 10:30

Spriječite opadanje cvjetova paprike umjerenim zalijevanjem i rezidbom biljaka

Mnogo je faktora koji mogu dovesti do opadanja cvjetova paprike. Najbolje je preventivno djelovati i spriječiti ovu pojavu koja može umanjiti urod povrća.

Foto: Depositphotos/Aboutnuylove
  • 2.622
  • 88
  • 0

Uzgajivači paprike često se susreću s pojavom da ona cvjeta, ali dolazi do opadanja cvjetova. Intenzitet njihovog opadanja može biti manji ili veći ovisno od razloga koji dovode do te pojave.

Riječ je o povrtnoj vrsti koja ima visoke zahtjeve prema uvjetima uzgoja. Temperatura, vlaga, opskrbljenost biljnim hranivima, osvjetljenost, razmak sadnje, oprašivanje, neki su od faktora koji mogu dovesti do opadanja njenih cvjetova.

Sadnja ne smije biti pregusta. Međurazmak između biljaka trebao bi biti 25cm. Suviše gust sklop dovodi do manjeg usvajanja hraniva i vode. Pregusto posađene biljke slabije se razvijaju, podložnije su napadu štetnika i pojavi bolesti.

Odaberite za sadnju osunčana mjesta. Paprika voli Sunce. Ukoliko raste u sjeni, slabije će formirati cvjetove i odbacivati ih.

Pažljivo s vlagom 

Ako ne prakticirate rezidbu biljaka ove povrtnice, dobro je ukloniti mladi plod na prvom račvištu - onaj prvi. On se uklanja kada je veličine gumice na olovci. Ukoliko se ne odstrani, paprika će svu snagu i hraniva usmjeriti u njega. Smanjit će se fomiranje cvjetova, a ostali plodovi biti sitniji.

Nedostatak vode u sušnim periodima ljeta vrlo brzo će rezultirati njihovim opadanjem. Pupoljci također venu, žute, suše se i opadaju. Uslijed ovakvih vremenskih prilika, oprašivanje može u potpunosti izostati ili je nepotpuno, a formirani plodovi su deformirani, lošijeg okusa i podložniji napadu štetnih organizama i raznim bolestima.

Zbog toga je od izuzetne važnosti odgovarajuće zalijevanje, najbolje je ujutro i navečer, a izbjegavati ga u najtoplijem dijelu dana. Pri tom, voda koja se koristi ne smije biti hladna. Temperaturni šok doveo bi do opadanja cvjetova, plodova, a i usporio bi se rast i razvoj usjeva, smanjio bi se i imunitet, a na kraju može doći i do uvenuća biljaka.

Višak vode je nepovoljan jer može izazvati pojavu truljenja korijena paprike, privlači puževe i negativno djeluje na usjev.

Do opadanja cvjetova može doći i zbog visoke ili niske vlažnosti zraka. Optimalna vijednost se kreće od 60 do 70 posto.

Osjetljiva na sadržaj dušika

Niska i visoka temperatura negativno djeluju na biljke paprike. One mlade su neotpornije. Minimalna temperatura za njihov normalan rast i razvoj je 15°C. Ukoliko je vrijednost niža od 15°C dolazi do prestanka rasta i opadanja cvjetova. Što je temperatura niža brže dolazi do obolijevanja i propadanja usjeva.

Visoka temperatura je isto tako nepoželjna u proizvodnji ovog povrća. Kada duži vremenski period termometar pokazuje 30°C ili kada je iznad 35°C biljka će odbaciti cvjetove i već formirane plodove.

Promjene temperature i velika razlika u vrijednostima tijekom dana i noći rezultirat će opadanjem mladih plodova.

Uzgoj paprike na otvorenom: Na što posebno treba paziti?

Dobro uspijeva na rahlim, umjereno vlažnim zemljištima koja su bogata organskim materijalom. Posebno je osjetljiva na sadržaj dušika. Previše tog elementa dovest će do intenzivnog rasta zelene mase, a manje će formirati cvjetova i plodova. Njegov manjak utjecat će na zaustavljanje rasta biljaka. Previše fosfora u fazi formiranja pupoljaka uzrokovat će njihovo opadanje.

I mnogobrojni štetnici mogu izazvati navedenu pojavu. Moljci, grinje, tripsi, lisne uši, samo su neke od njih.

U plastenicima sem može javiti i nedovoljno oprašivanja cvjetova zbog nedostatka oprašivača i slabog prozračivanja.

Na neke od tih faktora možemo djelovati i spiječiti ih. Puno je lakše reagirati kod uzgoja paprike u zatvorenom prostoru, odnosno u plasteniku.  


Tagovi

Uzgoj paprike Cvjetovi paprike Napad štetnika Opadanje cvjetova Truljenje korijena Zalijevanje Nedostatak oprašivača


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]