Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Diana Prpić
  • 21.09.2022. 12:00
  • Karlovačka, Brežani

Složni u nevolji: Jaka kiša poplavila polja Diane Prpić, velik dio lubenica spasili dobri ljudi

Propalo ih je puno, ali puno više nego smo mogli i sanjati je spašeno. Prizori meni osobno bude suze, ali više radosnice jer smo još jednom pokazali koliko složni možemo biti u nevolji, ganuta je vlasnica OPG-a proglašenim najboljim u Karlovačkoj županiji.

Foto: OPG Diana Prpić
  • 932
  • 46
  • 0

"Unatoč tome što se kiša stišala, naše polje s lubenicama i dalje je poplavljeno. U ovom trenutku se još uvijek drže korijenom za zemlju gdje rastu, ali ne nadamo se najboljem", kaže nam Diana Prpić, vlasnica OPG-a proglašenim najboljim u Karlovačkoj županiji i među tri najbolja u državi čija su polja teško stradala u nevremenu koji je ovog vikenda zahvatio nekoliko županija. 

Olujno nevrijeme uz obilne oborine doslovno je usjeve ostavilo pod vodom, ali ono što se dogodilo, itekako ju je ganulo. Kako kaže, u sekundi se okupilo jako puno ljudi koji su krenuli u spašavanje njezina uroda.

"Uz pomoć dobrih sumještana, susjeda, rodbine, uspjeli smo spasiti veliki dio, ali nažalost, znatan broj tona ode zauvijek u propast", dodaje Diana koja je još u subotu istaknula da joj prizori bude suze, ali više radosnice jer smo još jednom pokazali koliko složni možemo biti u nevolji.

Sada kada su lubenice prisilno pobrane, imaju četiri tjedna za prodati ih jer toliko mogu trajati od trenutka berbe.

"Inače smo ih uvijek brali točno pred isporuku, a sada su nam se planovi potpuno poremetili", napominje dodajući da im je također potopljeno jedno polje graha, i tu se zaista boje da ništa od uroda. No, srećom sadili su na više lokacija tako da će ga nešto ipak biti ove godine.

"Priroda je moćna i to nam je još jednom ozbiljno pokazala", zaključuje Diana čiji je OPG, smješten u selu Brežani, poznat po nagrađivanom slatkom namazu od batata, batatu, grahu, ječmenoj kaši, tikvama, jagodama, malinama, lubenicama, krumpiru, džemovima bez bijelog šećera, soku od jabuka... 

Kako je buduća pravnica Diana Prpić postala poljoprivredna influencerica?

Kolika je bila silina nevremena koje nam je nakon suše donijelo poplave, pokazuju i intervencije vatrogasaca. U Karlovačkoj su županiji na 30 lokacija, 86 vatrogasaca s 38 vozila, ispumpavali vodu, uklanjali stabla i granje, sanirali krovišta, čištili ceste, obavljali izvlačenje vozila i prijevoza osoba. 

Na području Ogulina zabilježen je veći broj ispumpavanja vode iz objekata. Srećom, došllo je do prestanka oborina i postupnog pada vodostaja rijeke Kupe te je otpuštena izvanredna dislokacija vatrogasnih snaga iz Međimurske županije sa sedam vatrogasaca i tri vozila. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji odrađeno je oko 80 vatrogasnih intervencija na području Čazme koje su se većinom odnosile na sanacije krovišta, a na području Grubišnog polja 42 sanacije krovišta i tri uklanjanja grana i stabla. 

I na području Sisačko-moslavačke županije zabilježen je veći broj intervencija kao posljedica jakog kišnog nevremena. Radilo se o ispumpavanju vode iz objekata, podruma i bunara, a u kojima je sudjelovalo 13 vatrogasaca sa šest vozila. 

Prva slika je naše polje lubenica danas... ?? Nažalost, priroda je bila jača i zbog siline kiše sva se izlila po...

Objavljuje Opg PrpićSubota, 17. rujna 2022.

Tagovi

OPG Diana Prpić Poplavljeno polje Štete Spašavanje lubenica Grah pod vodom


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/