Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušenje luka
  • 07.11.2020. 07:30

Skladištenje luka: Tehnologija kondenzacijskog sušenja štedi energiju

U 24 sata može osušiti 5.000 litara luka. Svakog sata sustav izvlači 450 litara vlage što omogućuje brže skladištenje, obradu i trgovinu.

Foto: Printscreen/Youtube
  • 564
  • 25
  • 0

Svrha svakog skladištenja svježih proizvoda je produženje razdoblja čuvanja, ali i smanjenje gubitaka na najmanju moguću mjeru. Suh luk nakon samo jednog dana je moguć uz inovativan sustav kod kojeg postupak sušenja djeluje dvostruko brže štedeći pri tome čak 80% energije i troškova, piše freshplaza.

Riječ je o ENGIE Refrigeneraition konceptu kondenzacijskog sušenja koji dovodi zrak u zatvoreni sustav. Time se ispušta vlaga, a luk se suši. Toplina koja se oslobađa tijekom hlađenja koristi se za održavanje povrća na pravoj temperaturi. Također, podizanje topline omogućuje zagrijavanje luka što djeluje u borbi protiv bolesti i truleži.

Za jedan dan osuši 5.000 litara

"Tehnologijom kondenzacijskog sušenja poljoprivrednici mogu precizno kontrolirati uvjete skladištenja, bez upotrebe plina, kemijskih inhibitora klijanja, a ujedno proizvodi i manje emisije CO2", navode iz ove nizozemske tvrtke.

"Preko francuskog savjetnika za poljoprivredu i belgijskog konstruktora poljoprivrednih objekata stupili smo u kontakt s klijentima u Francuskoj", kaže Stefan Huijsmans, voditelj projekta u ENGIE Refrigeration. Uslijedio je posjet Nizozemskoj, koji je francuskim poljoprivrednicima dao uvid u tehnologiju.

Berba, skladištenje te čuvanje češnjaka i crvenog luka - koja su pravila?

Naime, Simon Stéphane, proizvođač krumpira i luka u francuskoj regiji Beauce, tražio je moderno rješenje za skladištenje koje zadržava kvalitetu njegovog organskog povrća.

Ovaj sustav može osušiti 5.000 litara luka za 24 sata što bi se tradicionalnim postupkom puno teže postiglo te bi ovisilo o vremenskim uvjetima, kapacitetu grijanja i velikoj potoršnji plina. Također, on ne samo da je vrlo skup i štetan za okoliš, već je i rizičan zbog visokih temperatura pri kojima se zadržavaju bakterije.

Idealan je u ekološkom uzgoju

"Ovaj sustav može sušiti na niskim temperaturama tako da truli i bolesni usjevi ne mogu zaraziti zdrave. Plodovi se ne moraju tretirati kemijskim inhibitorima za sprječavanje klijanja, što je posebno važno kod ekološkog uzgoja", napominje voditelj. 

"Niske temperature i stabilni uvjeti tijekom ovog načina skladištenja onemogućuju klijanje", objašnjava Huijsmans.

Njime je oduševljena i zadruga Ferme des Arches s 45 poljoprivrednika iz francuske regije Beauce. Oni u dva nova skladišta pohranjuju 1.600 tona češnjaka, luka i ljutike.

Svakog sata sustav izvlači 450 litara vlage. On nam omogućuje brže skladištenje, obradu i trgovinu“, dodaju iz ove zadruge. Naime, prirodni amonijak rashladnog sredstva u postrojenju pruža energetsku učinkovitost.

Zbog promjenjivih klimatskih uvjeta, uzgajivači zahtijevaju kontrolu temperature i trebaju proizvodnju učiniti održivijom. Uz to, upotreba kemijskih inhibitora više nije prihvaćena u Europi. Stoga ovakve inovacije postaju sve privlačnije i imaju dobar tržišni potencijal.

Kako izgleda sušenje luka u ovom sustavu, pogledajte u videu: 


Povezana biljna vrsta

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Tagovi

Luk Skladištenje Sušenje Čuvanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]