Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva povrća
  • 18.03.2023. 16:30

Sjetva korjenastog povrća: Koje je otpornije na mraz, a kome treba više svjetlosti?

Za uspješnu proizvodnju povrća je bitna pravovremena obrada tla, primjena trojnog gnojiva NPK, prihrana dušikom na proljeće, kao i dobra predsjetvena priprema površinskog sloja zemlje.

Foto: Depositphoto/zaitzeva-anuta2012@yandex.ru
  • 1.636
  • 107
  • 0

S kretanjem vegetacije počinje i sjetva većine povrtnih kultura na otvorenom polju poput mrkve, peršina, cikle i drugih. Zbog izuzetno sitnog sjemena jako je važno da tlo prije sjetve bude dobro pripremljeno i pognojeno, jer se sjetva ovih kultura obavlja u površinskom sloju zemljišta na svega jedan do 1,5 cm dubine. Ukoliko se sitno sjeme posije dublje nego što je predviđeno, teže će izniknuti. S druge strane, ako se posije jako plitko može doći do sušenja klice i propadanja.

Peršin korjenaš otporniji na mraz

Stručna savjetnica Olivera Gavrilović ističe da ipak ne treba žuriti sa sjetvom korjenastog povrća, jer ukoliko mlade biljke prođu kroz stadij jarovizacije i dođe do klijanja i nicanja dok još ima čestih mrazeva onda će kasnije umjesto željenog prinosa biljke fomirati cvjetonosno stablo.

"Sjetva peršina se obavlja u proljeće kada vremenski i zemljišni uvjeti to dozvole. Sjeme klija na temperaturi od dva do tri stupnja celzijusa, dok je optimalna temperatura za rast i razvoj oko 20 stupnjeva", kaže i dodaje da se za sjetvu koristi sijačica za sitna sjemena kada su veće površine i ručna ili omašna kada su male površine, dok količina utrošenog sjemena ovisi od klijavosti, načina sjetve i načina međuredne obrade.

"U povoljnim uvjetima sjeme niče za 15 do 25 dana. Navodnjavanje peršina je neophodno u sušnim godinama i kasnije tijekom vegetacije, a kritičan period je početak zadebljanja korijena kod peršina korjenaša", ističe dalje i dodaje da periun pripada grupi povrtnica s najvećom otpornošću prema mrazu.

Mlade biljke mogu podnijeti mraz i temperaturu i do minus deset stupnjeva celzijusa. Također naglašava da je peršin korjenaš otporniji na mraz od listaša.

Mrkva ima potrebe za svjetlošću

Prema riječima naše sugovornice mrkva najbolje uspijeva na pjeskovitim tlima a uz odgovarajuću primjenu navodnjavanja. Sjetva se obavlja u rano proljeće, početkom ožujka, pa sve do polovice svibnja što ovisi od dužine vegetacije sorte, sijačicama u redove ili dvostruke trake, a razmak između redova je 35 do 40cm, u redu pet do osam centimetara.

"Mrkva ima velike potrebe za vodom, naročito u prvim fazama razvoja, dok se mlade biljke ne ukorijene. Slabo podnosi sušu i tada se korijen slabo razvija, a također je važno da ne raste u zasjeni, jer ima velike potrebe za svjetlošću."

Mrkva najbolje uspijeva na pjeskovitim tlima

S druge strane tu je cikla koja je manje otporna na niske temperature od ostalog korjenastog povrća. Minimalna temperatura za klijanje je šest do osam stupnjeva celzijusa, dok je optimalna temperatura za rast i razvoj oko 20 stupnjeva.

"Optimalno vrijeme za sjetvu cikle namijenjene ljetnoj potrošnji je od sredine ožujka pa do posljednjih dana svibnja. Prije sjetve je neophodna priprema tla kako bi se osigurao dubok i rastresit sloj. Razmak između redova ovisi od toga obavlja li se sjetva na manjim ili većim površinama. Kod manjih površina sije se s razmakom između redova od 30 do 40 cm, dok je na većim površinama 50 do 60 cm. Optimalan razmak u redu je do 10 cm", kaže.

Za uspješnu proizvodnju povrća je pravovremena obrada tla, primjena trojnog gnojiva NPK, prihrana dušikom na proljeće, kao i dobra predsjetvena priprema površinskog sloja kako bi se omogućio normalan rast i razvoj uzgajane kulture. Neophodno je također tijekom vegetacije pratiti stanje useva, kao i potrebe za navodnavanjem, naročito kod biljaka koje imaju povećane potrebe za vodom.


Tagovi

Priprema zemljišta Sjetva povrća Korjenasto povrće Sjetva mrkve Sjetva peršina Sjetva cikle


Autorica

Jovana Cvetković

Više [+]

Magistrica poljoprivrede i studentica fitomedicine. Vječno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]