Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva sjemena
  • 06.02.2020. 07:30

Sjeme za presadnice posijte na vrijeme

O vremenu sjetve sjemena za presadnice ovisi njihova kvaliteta i budući urod, stoga je važna odluka kada krenuti s njom jer će se samo optimalno posađene presadnice dobro razvijati.

Foto: Depositphotos/larisarudenko
  • 7.687
  • 644
  • 0

Sjetva sjemena za presadnice povrća je vrlo zahtjevna, a o njoj ovisi njihova kvaliteta i budući urod. Za presadnice bilo koje biljne vrste koju želimo uzgajati od iznimne je važnosti odluka kada krenuti sa sjetvom, kako bi dobili dobro razvijene i dobro ukorijenjene biljke. Samo optimalno posađena presadnica koja se dobro razvila i ima dobro razvijen korijen će brzo nastaviti s rastom nakon sadnje na stalno mjesto.

Veljača - idealan mjesec za sjetvu povrća u zatvorenom

Mjeseci su kada vrtlari siju sjeme za presadnice povrća. Prilikom sjetve treba se pridržavati pravila da se sjeme ne sije preduboko ili pregusto, a najvažnije je sijati na vrijeme. Također je važna i dezinfekcija sjemena.

Sjetva se obavlja od siječnja do travnja

Općenito pravilo je da se rana sjetva presadnica za različite biljne vrste obavlja krajem siječnja i početkom veljače za sjetvu u grijanim plastenicima. Srednje rana sjetva se obavlja krajem veljače i početkom ožujka za sjetvu u negrijanim plastenicima, dok se kasna sjetva obavlja krajem ožujka ili početkom travnja za sjetvu na otvorenom (u svibnju).

Kada je pravo vrijeme za sijanje da presadnice ne budu prestare?

U tablici, koju prenosi agronovinite, možete pronaći optimalne uvjete za sjetvu pojedinih povrćarskih kultura.  

Naziv kulture

Vrijeme sjetve

Količina sjemena (g/ha)

Stopa sjetve (g/m2)

Potrebna površina za presadnice (m2)

Rajčica

20.01.-15.02.

24-25

2-3

8-12

Krastavci

25.03.-05.04.

80

20

4

Paprika

10.01.-05.02.

120

10-12

10-12

Patlidžan

20.01.-15.02.

40

4-6

7-10

Salata

01.02.-10.02.

20

2

10

Kupus

01.02.-10.02.

40

5

8

Cvjetača

20.01.-05.02.

40

5

8

Tikvice

20.03.-05.04.

250

100

2,5

Koraba

01.02.-10.02.

50

5

10

Važan uvjet kako bi sjeme uspjelo klijati je to da bude zdravo, stoga ga je dobro dezinficirati prije sjetve, osim ako ste kupili već gotovo sjeme koje je dezinficirano.

Kako dezinficirati sjeme kod kuće?

Dezinfekcija otopinom kalijevog permanganata se vrši otapanjem 5g kalijevog permanganata u jednoj litri vode, a trebala bi biti svijetloružičaste boje. Sjeme se potapa u pripremljenoj otopini u trajanju od 20 minuta do nekoliko sati, ovisno o veličini sjemena, vrsti i sorti. Sjeme svake vrste, svake sorte u okviru vrste, može različito reagirati na procese kojima ih podvrgavamo u postupku dezinfekcije i na to treba obratiti pažnju kako ne bi uništili klijavost sjemena. Ova otopina uništit će bakterije i gljivice koje sa nalaze na površini sjemena, ali i u sjemenu. Nakon tretmana otopinom kalijevog permanganata sjeme je potrebno dobro isprati u čistoj vodi i osušiti prije sjetve.

Pripremom sjemena do dobrih presadnica

Jedan od načina dezinfekcije sjemena je i namakanje u toploj vodi, a njime se olakšava membrana i ubrzava klijanje. Dužina potapanja u vodi sobne temperature ovisi o vrsti kulture. Namakanje se vrši u tankom sloju vode na plitkom tanjuriću. Poslije namakanja sjeme se ispire u hladnoj vodi, a ovako tretirano sjeme se može odmah posijati ili se može podvrgnuti procesu naklijavanja.

Osim u toploj vodi sjeme se može namakati u kupkama od raznog bilja, mlijeka, pepela itd.


Tagovi

Sjetva Presadnice Povrće Dezinfekcija Rana sjetva Sjetva na otvorenom Sjetva u zatvorenom


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.