Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Velebit Agro
  • 13.10.2016. 16:30

Siguran otkup batata - traže se kooperanti!

Tvrtka Velebit Agro poziva proizvođače batata na suradnju. Ugovorom o kooperaciji se definiraju svi međusobni odnosi, tehnologija uzgoja, obavezni otkup, cijena i plaćanje, a ugovori se potpisuju do sredine 12. mjeseca!

  • 24.079
  • 2.001
  • 0

Premda ga na engleskom govornom području popularno zovu slatki krumpir (sweet potato), batat (Ipomoea batatas L.) nema nikakve veze s krumpirom, jer pripada botaničkoj porodici slakova (Convolvulaceae). Riječ je o višegodišnjoj tropskoj i suptropskoj povrtnoj kulturi bijele, žute, narančaste i crvene boje porijeklom iz Srednje i Južne Amerike, kod koje se za jelo koriste sekundarna zadebljanja korijena (koja se često pogrešno nazivaju gomoljima), te mladi listovi i vršci biljke.

Masovno se uzgaja i konzumira u Africi, Aziji i Americi, a odnedavna sve više i u Europi. U Hrvatskoj je batat gotovo posve nepoznat. No, ta bi se slika uskoro trebala promijeniti. Nakon što su na zagrebačkom Agronomskom fakultetu provedena opsežna istraživanja, uzgaja se kao jednogodišnja kultura. Osim što je ukusan, batat je hranjiv i ljekovit.

Certificirane presadnice batata

Tvrtka Velebit Agro d.o.o. iz Zagreba ove godine je proizvela 800.000 presadnica batata, a od toga je 300.000 komada otišlo za izvoz.

Za narednu godinu se planiraju udvostručiti broj presadnica za domaće tržište i za izvoz. Presadnice batata su certificirane (Non GMO, non Virus) i isporučuju se u 5 sortnih vrsta:

  • narančasto/narančasti
  • crveno/bijeli
  • bijelo/bijeli
  • ljubičasto/ljubičasti
  • crveno/žuti

Kako postati kooperant i koji su uvjeti?

Batat je odlična kultura za proizvodnju na obiteljskim gospodarstvima, zbog relativno jednostavnog uzgoja i potpune iskoristivosti. Podaci o prosječnom prinosu pokazuju da se on može kretati od 20 do 25 t/ha te ukazuju da se i na tlima prosječne kvalitete i u lošijim vremenskim uvjetima batat još može proizvoditi profitabilno.

Batat je jedna od najprofitabilnijih kultura, ali isto tako su potrebna znatna ulaganja. Tvrtka Velebit Agro poziva sve zainteresirane proizvođače na suradnju. Ugovorom o kooperaciji koji tvrtka nudi definiraju se svi međusobni odnosi, tehnologija uzgoja, obavezan otkup, sigurna cijena, plaćanje i ostalo. Ukoliko ste zainteresirani za suradnju, ispunite formu koja se nalazi ispod članka. Isto tako, ove godine otkupljuju sav preostali batat s tržišta, pa mole i ostale proizvođače da im se jave!

Ugovori se potpisuju do sredine 12. mjeseca! Tvrtka osigurava otkup i cijenu!

Prednosti u kooperaciji proizvodnje batata:

  • siguran plasman - otkup
  • partnerski odnos u proizvodnji
  • financijska isplativost - dobit
  • može se organizirati proizvodnja na 0,5,1 ili 2 hektara

Tvrtka je do sada ostvarila uspješnu proizvodnju s OPG Marijan Kušec ili Cirkvene kod Bjelovara, OPG Kokić Josip i OPG Kovač Josip. Na OPG-u Kokić iz Marjančaca kažu kako su se odlučili na proizvodnju batata jer im je bilo dosta kukanja nad otkupnim cijenama žitarica. Gomilanje gubitaka i minusa gušilo ih je, zbog čega su se odlučili na batat.

"U ovom poslu ima više posla, ali je i veća zarada", kaže Josip Kokić. Ulaganja su oko 50 tisuća kuna po hektaru, a zarada je 5 do 7 tisuća eura. Kokići već iduće godine planiraju zasaditi batate na 5 hektara.

Tehnologija uzgoja batata

Batat daje najboje prinose na ocjeditim glinasto-pjeskovitim tlima, a kiselost bi trebala biti oko pH 6. Osnovna obrada tla (oranje) treba biti do 30cm dubine u jesenskoj pripremi. U proljeće treba zatvoriti brazdu, izvršiti pripremu za formiranje gredica i postavljanje malčeva. Neposredno prije sadnje, kod proljetne pripreme zemljišta (prije zatvaranja brazde) gnoji se sa oko 150 kg N, 200 kg P2O5 kg i 300 kg K2O po hektaru.

Polje batata

Batat se sadi vegatitivno iz presadnica. Sadnja se obavlja nakon prestanka opasnosti od proljetnih mrazeva (oko 15. svibnja u kontinentalnom dijelu, te oko 15. travnja u mediteranskom dijelu Hrvatske), uz uvjet da temperatura tla nije niža od 10C. Pripremljene sadnice koristimo za sadnju sadilicama ili ručno. Razmak sadnje između biljaka koji se najčešće koristi je 120cm x 30cm. Time se postiže sklop 20.000 do 25.000 biljaka po hektaru. Najbolje je da se sadnja obavi na uzdignute gredice uz upotrebu malča (crna PE folija). Kako bi se biljke dobro i brzo ukorijenile svakako je potrebno navodnjavanje u toj fazi uzgoja (prekinuti 7-10 dana nakon sadnje). Kasnije navodnjavanje tijekom uzgoja koristiti vrlo oprezno, jer prevelike količine vode u zoni korijena smanjuje prinose.

Više informacija o tehnologiji uzgoja batata pročitajte ovdje.

Kemijsko suzbijanje korova kod uzgoja batata totalnim herbicidom između redova. Ukoliko se žele izbjeći veća oštećenja potrebno je koristiti zemljišne insekticide, unošenjem u tlo prskanjem.

Vađenje (berba) gomolja batata

Batat se vadi od kolovoza do listopada ovisno o sorti, vremenu sadnje i klimi (svakako prije mraza), ali u pravilu kad većina korjenova dostigne tržnu veličinu (iznad 150 grama), što ovisno o sorti iznosi od 100 do 120 dana. Batat dolazi u tehnološku zriobu već nakon 80 dana, što se može najjednostavnije provjeriti rezanjem vriježa, kod kojih se u zriobi pojavljuje bijeli gusti sok, što je znak tehnološke zrelosti korijena. S obzirom na povećanje domaćeg i inozemnog tržišta, javlja se potreba za povećanjem površina zasađenih batatom, kroz ugovore o kooperaciji.

Vađenje batata

Skladištenje korijena

Budući da u toku vađenja dolazi do oštećenja korijena, nužno je prije pripreme korijena za skladištenje sve oštećene korijene odvojiti od zdravih. Oštećene korijenove treba upotrijebiti za hranu u najkraćem vremenu kako bi onemogućili razvoj gljivičnih bolesti u skladištu. Zdrave gomolje nakon vađenja treba oprati i sortirati, a njih tvrtka Velebit Agro preuzima i dalje skladišti.

Tvrtka osigurava velike palete za transport i skladištenje batata i organiziraju preuzimanje i prijevoz batata od proizvođača odmah nakon vađenja. Do sada su otkupili nekoliko stotina tona, i mogu preuzeti sve slobodne količine koje su proizvedene u Hrvatskoj!

Velebit Agro osigurava palete, preuzimanje i prijevoz odmah nakon vađenja

Ukoliko ste zainteresirani za suradnju i imate dodatnih pitanja, ostavite svoje podatke u formi ispod članka, nakon čega će vas kontaktirati iz tvrtke Velebit Agro, a za više informacija obratite se voditelju kooperacije i proizvodnje batata na telefon 091-205-3345.


Povezana biljna vrsta

Batat

Batat

Sinonim: Batato, slatki krumpir | Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura te je... Više [+]

Tagovi

Velebit Agro Batat Proizvodnja Kooperanti Otkup Cijena


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]