Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krumpir
  • 24.12.2018. 07:30

Sadnja krumpira u plasteniku - što treba znati?

Proizvodnja krumpira u zaštićenim prostorima u posljednje vrijeme zauzima sve veće površine, jer povrćari na tržište izlaze s mladim krtolama krumpira već tijekom travnja i svibnja.

Foto: Pixabay/Rupprich
  • 3.641
  • 82
  • 0

Proizvodnja krumpira u zaštićenim prostorima u posljednje vrijeme zauzima sve veće površine, jer povrćari na tržište izlaze s mladim krtolama krumpira već tijekom proljeća (travanj i svibanj). Ovisno od planiranog plasmana, planira se i rok sadnje. U mnogim plastenicima već sada se odvija sadnja krumpira, a njegova prva prodaja kreće krajem travnja. Međutim, kako objašnjava savjetodavka Jelena Stojiljković, za taj vid proizvodnje treba birati sorte koje se odlikuju kraćom vegetacijom.

Koristiti zdrav i kvalitetan sadni materijal

Krtole se prije sadnje obavezno naklijavaju. To se radi u prostorijama u kojima ima dovoljno svjetlosti, a temperatura je 12-15°C. Za sadnju se mora koristiti isključivo zdrav i kvalitetan sadni materijal. Stojiljkovićeva napominje da nije preporučljivo uzimati sitnije krtole iz prethodne godine, zbog opasnosti od prenošenja biljnih bolesti. Za proizvodnju mladog krumpira važna je kvaliteta krtola ranih sorti, zato što se za tu namjenu uglavnom koriste sorte kraćeg perioda vegetacije.

Bitna odlika u proizvodnji krumpira je to što on u različitim uvjetima brže ili sporije rađa. To se, naravno, odražava na značajan pad prinosa. Zdrav sadni materijal za proizvodnju krumpira je jako važan, jer se tako postižu visoki prinosidobre kvalitete. Upotreba kvalitetnog i zdravog, sortnog sjemena, uz primjenu ostalih agrotehničkih mjera u optimalnom roku pozitivno se odražava na dobivanje visokih prinosa.

Posebnu pažnju je potrebno posvetiti naklijavanju sjemenskog krumpira i to neposredno prije sadnje. Naklijavanje je proces tijekom kojeg krtola krumpira, poslije faze fiziološkog mirovanja, prolazi niz procesa u kontroliranim uvjetima da bi dala zdrave i jake klice. Naklijale krtole imaju čitav niz prednosti u odnosu na one koje nisu podvrgnute procesu naklijavanja. Na taj način se dobivaju krtole čija je klijavost 100%. Krumpir niče ranije, a nakon nicanja odmah dolazi do ukorjenjivanja, te bržeg i ujednačenijeg rasta.

Za proizvodnju mladog krumpira birati sitnije krtole

Prostor u kojem se odvija naklijavanje mora biti suh. To znači da u njemu ne smije biti vlage po zidovima, ali mora postojati i mogućnost prozračivanja. Za proizvodnju mladog krumpira treba birati sitnije krtole, jer one daju manji broj stabljika, a to doprinosi ranijem vađenju mladog krumpira. Obično za naklijavanje treba planirati 30-35 dana za vrlo rane i rane sorte.

Sadnja pripremljenih krtola obavlja se u dobro pripremljeno i pognojeno zemljište. Zaštitu krumpira treba bazirati na preventivnim mjerama, koje podrazumijevaju prije svega, upotrebu zdravog sadnog materijala i primjenu pune agrotehnike (prvenstveno primjena plodoreda). Kemijska zaštita za taj vid proizvodnje prema tvrdnjama stručnjaka nije poželjna.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Plastenik Povrćarstvo Krtole Naklijavanje Sjeme


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.