Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 18.06.2015. 12:00
  • Međimurska

Sadnja kasnih i zaštita ranih kupusnjača

Obavijest Savjetodavne službe proizvođačima kupusnjača.

  • 300
  • 11
  • 0

Nakon blagdana Svetog Vida kojeg smo obilježili 15. lipnja, odnosno početka druge polovice ovoga mjeseca, počinje sadnja kasnih kupusnjača, koje za berbu dospijevaju krajem rujna i početkom listopada, a često se koriste i za pripremanje zimnice kiseljenjem. U proizvodnji dominiraju hibridi kupusa okruglih, bijelih glava, te lokalno Varaždinsko zelje, tipičnih spljoštenih zelenih glava. Prvu polovicu lipnja, obilježili su vrlo vrući i sparni dani bez oborina, a najviše dnevne temperature zraka najčešće su bile od 27,0° do 32,0°C. Na većini mjernih, županijskih lokaliteta od 14. do 16. ovoga mjeseca, zabilježeno je od samo 7,4 mm u Orehovici do 32,6 mm u Donjem Pustakovcu, što pogoduje ljetnoj sadnji kupusnjača.

Suzbijanje širokolisnatih korova u kupusnjačama, moguće je 7 do 8 dana nakon sadnje, no svakako prije nego korovi počinju nicati. Koristite pripravak Butisan-S (2-2,5 lit./ha), dok se naknadno protiv trava može upotrijebiti Fusilade Forte (0,8-2 lit./ha). Karenca za kupus iznosi 49 dana.

Toplo i sparno razdoblje pogoduje brzom množenju štetnika kupusnjača, među kojima dominiraju kupusni buhači (Phyllotreta spp.), lisne uši (Brevicoryne brassicae), stjenice (Eurydema spp.), tripsi (Thrips tabaci), a posljednjih sezona sve češće i kupusni štitasti moljac ili bijela mušica (Aleyrodes proletella). Moguće je preventivno, već prije sadnje, rasad kupusa potapati u insekticidnu otopinu, a dopuštenje za primjenu ima imidakloprid (npr. Confidor 200 SL) 0,1 %, na vrijeme od 15 minuta, za presadnice golog korijena.

Radi učinkovitijeg suzbijanja kupusnog štitastog moljca ili bijele mušice kupusnjača (Aleyrodes proletella), u prvim mjerama folijarnog tretiranja obavezno uključite insekticid Chess WG, registriran za upotrebu u crvenom i bijelom kupusu te kelju i to protiv lisnih ušiju u količini 0,4 kg/ha, uz propisanu karencu od samo 7 dana i dobar postrani učinak na ovog nametnika. Kupusni štitasti moljac pojavljuje se ove sezone na poljima kupusnjača već od početka lipnja. Obavezno u propisanim količinama dodavajte i sredstva za poboljšanje učinka pesticida, primjerice, Silwett ili Inex-A.

Insekticide primjenjujte u doba dana kada pčele ne lete odnosno u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satima. Neki od insekticida vrlo brzo gube djelotvornost na visokim temperaturama.

Tablica 1. Neki od insekticida dopuštenih za primjenu i po djelotvornosti učinkoviti protiv štetnih gusjenica u nekim kupusnjačama (Pieris, Plutella, Mamestra, Autographa):

Djelatna tvar

Pripravak

Karenca

esfenvalerat

SumiAlpha

7 dana

deltametrin

Decis 2.5 EC

7 dana

lambda-cihalotrin

Karate Zeon, Lambda 5 EC

14 dana

alfa-cipermetrin

Fastac, Alfa, Direct, Fascon

28 dana

indoksakarb

Avaunt EC

3 dana

metaflumizon

Alverde SC

3 dana

emamektin benzoat

Affirm WG

3 dana

Bacillus thuringiensis supsp. kurstaki*

Baturad WP, Biobit WP

7 dana

*registriran samo za suzbijanje kupusnih bijelaca (Pieris)

No, hibridi kupusnjača kao i lokalna sorta varaždinskog zelja, tijekom druge polovice ljeta, često su napadnuti različitim uzročnicima bolesti, pogotovo ako se zalijevaju kišenjem. Među bolestima dominiraju razne vrste pjegavosti lišća (Alternaria, Mycospherella, Leptosphaeria), suha trulež (Phoma), mumifikacija glava (Sclerotinia) i vrlo opasna bakterijska tamna trulež žila (Xanthomonas). Tome naročito pogoduju vrlo povoljni meteorološki uvjeti odnosno visoke temperature s jutarnjom rosom, zalijevanje usjeva kišenjem, česti uzgoj kupusnjača u ponovljenom uzgoju na istim poljima unutar dvije do tri godine, te vlastita proizvodnja sjemena Varaždinskog zelja, dvogodišnjom uzdržnom selekcijom, uglavnom bez stručnog nadzora i tretiranja sjemena protiv uzročnika bolesti koje se prenose sjemenom. Također, budući da kupus ubrajamo u porodicu krstašica, u područjima, gdje se uzgajaju uljarice, primjerice, uljana repica i drugo korjenasto povrće roda Brassica, kao što je postrna repa, neke se zajedničke bolesti prenose s jednog usjeva na drugi (npr. pjegavosti lišća, suha trulež), pa se u tom slučaju ekonomske štete povećavaju.

Za folijarno suzbijanje uzročnika biljnih bolesti na kupusu,do sredine 2011. godine, dopuštenje za primjenu u Republici Hrvatskoj imao je samo Signum DF, registriran za suzbijanje prstenaste i koncentrične pjegavosti te pojedini bakarni pripravci (npr. bakar-sulfat, bakarni-hidroksid, bakar-oksiklorid). Proširenjem primjene sredstava za zaštitu bilja od sredine 2011.godine, u usjevima kupusa je dopuštena folijarna primjena fungicida navedenih u Tablici 2. Svi navedeni pripravci daju odličnu zaštitu protiv uzročnika pjegavosti lišća. Ipak, ovi dopušteni fungicidi ne suzbijaju bakterijsku tamnu trulež žila (Xanthomonas), pa je moguće u prvim zaštitama na poljima kasnih kupusnjača, dodavati manje količine dopuštenih bakarnih pripravaka ili folijarnih hranjiva s naglašenim sadržajem bakra (npr. Scudo ili Copterel).

Tablica 2. Neku fungicidi dopušteni u našoj zemlji za suzbijanje bolesti kupusnjača:

Fungicidi

Amistar 250 SC

(brokula, cvjetača, kelj pupčar, kelj - sve na otvorenom)

pjegavosti lista, bijela hrđa

1 lit./ha (2x) (najmanji razmak tretiranja 10 dana)

K=14 dana

Nativo WG

(brokula, cvjetača)

Alternaria, Phoma, Albugo, Erysiphae, Mycospherella

0,4 kg/ha (2x) (najmanji razmak tretiranja 21 dan)

K=21 dan

Nativo WG

(kelj pupčar, kupus)

Alternaria, Phoma, Albugo, Erysiphae, Mycospherella

0,4 kg/ha (3x) (najmanji razmak tretiranja 21 dan)

K=21 dan

Ortiva SC

(kupusnjače)

Altarnaria, Albugo, Peronospora, Erysiphae

1,0 lit./ha (2x) (razmak tretiranja 8-12 dana)

K= 14 dana

Score 250 EC (kupusnjače -kupus, kelj pupčar, kelj)

Altarnaria, Leptosphaeria, Pseudocercosporella

0,3-0,5 lit./ha (najmanji razmak tretiranja 15 dana)

K=21 dan

Difcor EC

(kupus)

Alternaria,

Mycosphaerella

0,5 lit./ha

K=21 dan

Pripravcima za suzbijanje biljnih bolesti na kupusnjačama, potrebno je dodavati u tablici 1 navedene insekticide, protiv različitih kategorija štetnika. Moguće im je dodati i kvalitetnija sredstva za poboljšanje kvašenja i prianjanja, npr. Silwett ili Inex-A, u propisanim količinama.

Na smanjenje negativnog utjecaja visokih temperatura i pojačane sunčane radijacije, na gotovo svim povrtnim kulturama, utječe primjena različitih organskih biostimulatora u kombinaciji s folijarnim hranjivima s naglašenim sadržajem fosfora, kalij i mikroelemenata. Bolje je folijarna hranjiva koristiti preventivno, u više navrata i u smanjenim količinama, a dobro se miješaju i sa svim preporučenim fungicidima, izuzev onih bakarnih, te insekticidima za zaštitu kupusnjača.

Akcije sakupljanja ambalažnog otpada u Međimurskoj županiji, organizirat će se prema rasporedu koji možete vidjeti ovdje.

mr. sc. Milorad Šubić
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Kasne kupusnjače Berba Zimnica Kiseljenje Hibridi Varaždinsko zelje Orehovica Donji Pustakovec Kupusni buhač Lisne uši Stjenice Tripsi Štitasti moljac Bijela mušica Potapanje Imidakloprid Goli korij


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]