Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja rajčice
  • 13.08.2017. 12:00

Rusiji više ne treba turska rajčica

Nakon što je Rusija zabranila uvoz turske rajčice, potaknula je svoje proizvođače na što veći uzgoj. Do 2020. godine planiraju postati samodostatni za 144 milijuna svojih stanovnika.

Foto: Pixabay/davehan
  • 18.011
  • 1.630
  • 0

Zabrana uvoza turske rajčice u Rusiju, motivirana geopolitikom, potaknula je Rusiju da postane samodostatna u proizvodnji rajčice, odnosno, potaknula je poduzeća koja ulažu u tehnologiju koja će povećati proizvodnju tijekom cijele godine.

Zabrana na zabranu

Rusija je rasplamsala proizvodnju mesa, sira i povrća jer su 2014. godine zabranili uvoz većine zapadnih prehrambenih proizvoda kao odgovor na antiruske sankcije uvedene zbog situacije u Ukrajini i Krimu.

Nakon što je Turska pucala na ruski mlažnjak blizu sirijske granice u studenom 2015., Moskva je proširila zabranu uključujući tursku rajčicu za koju je Rusija bila najveće izvozno tržište, navodi freshplaza.

Sporovi između Ankare i Moskve od tada su uglavnom normalizirani, ali zabrana je ostala i ne može se ukinuti još tri do pet godina, kažu dužnosnici. To bi moglo biti prekasno za turske izvoznike, tim više ako Rusi uspiju u naporima povećanja domaće proizvodnje.

Većina dolazi iz plastenika

Projekti izgradnje plastenika, uz državnu potporu, ključni su za ruske planove da do 2020. godine postanu samodostatni za 144 milijuna stanovnika.

Iako Rusija uvozi samo oko 500.000 tona, od 3,4 milijuna tona rajčice koliko potroše godišnje, znatno oštre zime ograničile su njihovu sposobnost da postignu puni kapacitet, rekla je IKAR agencija za poljoprivredu.

Trenutno samo 620.000 tona proizvodnje dolazi iz "zaštićenog tla" ili plastenika, a ostatak sa "otvorenog terena" koji je produktivan tek od lipnja do rujna. Najveći dio toga dolazi sa privatnih parcela koje održavaju i koriste pojedine obitelji ili prodaju na lokalnim poljoprivrednim tržištima.

Sergej Korolyov, predsjednik Nacionalne organizacije proizvođača voća i povrća, procijenio je da korisnici projekta proizvodnje u plastenicima, u kojima se već počelo uzgajati rajčicu, već ostvaruju profit unazad nekoliko godina, zahvaljujući državnoj potpori koja uključuje djelomičnu naknadu za ulaganja i povoljne stope kredita.

"Sada su plastenici, koji su prvobitno bili izgrađeni za krastavce, ponovo postavljeni za rajčicu", rekao je Korolyov.

Tvrdi Rusi

Čak 70 posto izvoza turske rajčice otišlo je u Tursku u ljeto i jesen 2015. na čemu su turski povrćari zaradili 259 milijuna dolara. Kada je proglašena zabrana, ulogu Turske su preuzeli Maroko, Azerbejdžan i Bjelorusija.

Ankara je u svibnju ove godine predložila da Moskva ukine zabranu izvan glavne sezone berbe. Upitan za prijedlog Turske, u Rusiji kažu da to može proći samo za lokalnu proizvodnju pasirane rajčice ili sokova.

Foto: Pixabay/davehan2016


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.