Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Blagojević
  • 31.03.2021. 09:00
  • Požeško-slavonska, Milanovac

Proizvodnju povrća smanjili za 40-ak posto kako ne bi kao prošle imali viškova

Za Uskrs su, pojašnjava, počeli sijati već polovicom prosinca. Prvi im je bio luk pa salata, a krajem siječnja posijali su rotkvicu.

Foto: YouTube / Print Screen
  • 327
  • 15
  • 0

Da situacija s pandemijom koronavirusa ne popušta, svjesni su i proizvođači povrća koji su ove godine odlučili smanjiti proizvodnju kako ponovno ne bi imali velike viškove pa i bilježili propadanje uroda.

"Bili su 'lockdowni', ljudi manje izlaze, puno njih je dobilo otkaz, smanjeno im je primanje, a samim time i kupovna moć“, kaže Ivana Blagojević iz Milanovca kraj Požege koja je svoju ovogodišnju proizvodnju smanjila za nekih 30-40 posto. 

Prebacili se na dostavu po restoranima

Za Uskrs su, pojašnjava počeli sijati već polovicom prosinca. Prvi im je bio luk pa salata, a krajem siječnja posijali su rotkvicu. U planiranju moguće potražnje oslonili su se na iskustva prošlog Božića i Uskrsa. "S obzirom na to da je bio manji promet, sve se obilježavalo u manjem krugu ljudi. Pretpostavili smo da će tako biti i sada“, pojašnjava sugovornica Poljoprivrednoj televiziji.

Inače, ovaj OPG nastao je 2016. godine, a svoje povrće prodavali su do pandemije samo na tržnici. Ivana kaže kako im se od onda promet smanjio, nekad čak i upola, no na svu sreću dogovorili su dostavu s restoranima s kojima onda pokrivaju viškove. 

"Dosta mijenjamo proizvodnu godinu, planski smo okrenuti. Ne mogu reći da smo u velikim gubitcima, ali da se osjeti manjak, osjeti se“, napominje dodajući kako sada više ulažu energije i vremena na marketinške stvari koje su se pokazače ključnim kod prebacivanja poslovanja s tržnice na dostavu. 

Kupaca na tržnici sve manje

Objašnjava kako neke vrste povrća poput salate sada zauzimaju 50 i više posto tržišta dostave, dok im je na tržnici prepolovila količinu jer jednostavno prodaja nije išla kao ranije. 

Upravo taj problem osim nje zabrinjava i brojne druge povrtlare i prodavače. To je trend koji se prati već godinama, a korona ga je samo dodatno ubrzala. 

Ivana smatra kako treba dobar zajednički trud kako bi se kupci iz trgovačkih centara vratili provjerenom voću i povrću. Za početak bi, smatra, tržnice trebalo dovesti na određenu higijensku razinu i uređenjem privući pažnju mlađima koji nisu stvorili naviku dolaska na nju. 

Više o temi možete pogledati u videu:


Tagovi

OPG Blagojević Smanjena proizvodnja Uzgoj salate Uzgoj luka Uzgoj rotkvica Tržnica Dostava Koronavirus


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?