Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Mareljić
  • 06.05.2018. 13:30

Prije otvaranja OPG-a nije se bavio poljoprivredom, danas uspješno proizvodi batat i butternut tikve

Zahvaljujući svojim profesorima s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku prof.dr.sc. Jadranka Deže i prof.dr.sc. Ljubici Ranogajec, odlučio sam se na pokretanje vlastitog OPG-a, kaže Hrvoje Mareljić.

Foto: OPG Mareljić
  • 2.198
  • 215
  • 0

Nakon završetka Poljoprivrednog fakulteta, Hrvoje Mareljić iznajmio je zemlju, otvorio OPG i počeo se baviti poljoprivredom u čemu mu pomažu braća i roditelji koji se do sada nisu bavili njome. OPG Mareljić nalazi se u Otoku kraj Vinkovaca, postoji od 2014. god.ine. 

"Zahvaljujući svojim profesorima s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku prof.dr.sc. Jadranka Deže i prof.dr.sc. Ljubici Ranogajec, odlučio sam se na pokretanje vlastitog OPG-a. Prije otvaranja OPG-a ni ja, niti moji roditelji nismo se bavili poljoprivredom", priznaje Hrvoje koji se  odlučio za sadnju tikve i batata. 

Sami proizvode sadni materijal 

Uzgaja ih na 3,3 hektara. Butternut tikvu sorta Hunter F1, a ove godine pokusno sade i nove dvije sorte Ariel F1 i Veenas F1 i batat narančasti Beauregard. Sjeme tikve kupuju svake godine, a od sljedeće godine planiraju i njih saditi iz flanaca (sadnica). "Što se tiče batata prve sadnice smo još prije 4 godine kupili od Višnjice i od tada si svake godine sami proizvodimo rasadni materijal. Kemijska sredstva nastojimo što manje koristiti te travu i korov uklanjamo mehanički. Voljeli bi prijeći na ekološki način uzgoja. Od mehanizacije nešto posjedujemo (prikolicu, gredičar i polagač folije) a ostatak iznajmljujemo", dodaje.

Kada su u pitanju problemi vezani uz uzgoj, susreću se s raznim bolestima i štetnicima. Kod tikve je to pepelnica i plamenjača, a kod batata voluharice. Imaju vlastito skladište za svoje proizvode, a preradom se za sada ne bave. 

Sadni materijal, gnojiva i zaštitna sredstva nabavljaju od stalnih i provjerenih dobavljača. Navodnjavanje je sistemom kap na kap. "Danas u povrtlarstvu nema ozbiljnog i kvalitetnog uzgoja bez navodnjavanja", kaže Hrvoje i nastavlja:

Potrebno udruživanje proizvođača

Mladi se na žalost premalo bave poljoprivredom. Mislim da je glavni razlog taj da mladi imaju loše i netočne informacije. Poljoprivreda definitivno ima budućnost i svakako se može od nje kvalitetno i ugodno živjeti. Treba ući bez straha i biti strpljiv. I dobro proučiti što se trenutno traži na tržištu i tome se posvetiti.

Što se tiče prodaje, najčešće rade s trgovačkim lancima i trgovinama. Za sada o izvozu ne razmišljaju, jer zahtijeva veliku količinu robe koju nisu u stanju proizvesti. Uglavnom imaju unaprijed dogovoren otkup. "Definitivno bi se trebali mi proizvođači udružiti i zajedno nastupiti na tržištu jer inače nećemo biti konkurentni ni cijenom ni količinom", poručuje mladi poljoprivrednik.


Povezane biljne vrste

Batat

Batat

Sinonim: Batato, slatki krumpir | Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura te je... Više [+]

Tikva

Tikva

Sinonim: Tikvica | Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat korijen čija se glavnina nalazi u površinskom sloju tla. Stabljika je vriježa duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su krupni... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Mareljić Hrvoje Mareljić Batat Tikva Butternut


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]