Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita povrća
  • 19.03.2017. 13:30

Preventivne mjere za zdravlje rasada povrća

Nastale propuste u uzgoju rasada u ovome periodu kasnije ne možemo nadoknaditi što rezultira slabom kvalitetom presadnica i smanjenim urodom u tijeku vegetacije.

Foto: vverve/bigstockphoto.com
  • 3.765
  • 249
  • 0

Vrijeme je rasađivanja biljčica povrća u zaštićenom prostoru. Zdravi i njegovani rasad preduvjet je sigurnog i visokog uroda povrća.

Nastale propuste u uzgoju u ovome periodu kasnije ne možemo nadoknaditi što rezultira slabom kvalitetom presadnica i smanjenim urodom u tijeku vegetacije.

Da bi presadnice održali u zdravom stanju potrebno je poduzeti neke od preventivnih mjera: certificirano sjeme, sterilizirani supstrat, regulirati vlagu zraka u zaštićenom prostoru, osvjetljenje, ishranu i navodnjavanje kako ne bi uzgojili izdužene, tanke i osjetljive biljčice podložne napadu patogena, savjetuju stručnjaci Savjetodavne službe.

Pripaziti na količinu zalijevanja

Održavanjem ovih faktora pod nadzorom smanjujemo upotrebu pesticida i imamo preduvjet za zdrav rasad. Relativna vlaga zraka u zaštićenom prostoru održava se redovitim provjetravanjem prostora u najtoplijem dijelu dana na suprotnim stranama od smjera vjetra. Osvjetljenje prostora odnosi se na položaj zaštićenog prostora sa jednakomjernim osvjetljenjem tijekom dana - ujednačena visina biljčica.

Održavanjem ovih faktora pod nadzorom smanjujemo upotrebu pesticida i imamo preduvjet za zdrav rasad!

Ishrana rasada započinje kad se formira prvi par pravih listova. Ishranu vršimo folijarno, u početku sa hranjivima podjednako u omjeru za brži porast, a kasnije u fazi četiri prava lista pojačamo ishranu fosfornim gnojivima za bolje formiranje korijena i povećanje otpornosti biljčica. Optimalno navodnjavanje - preobilnim navodnjavanjem, koje se vrlo često provodi (indikator je mahovina koja se razvije oko biljčice) biljka razvije plitak korijen te je podložna napadu patogenih gljivica iz nedovoljno steriliziranog supstrata.

Gljivice mogu uzrokovati polijeganje biljaka

Patogene gljivice koje mogu uzrokovati polijeganje rasada su iz rodova Verticillium, Rhizoctonia, Pythium, Sclerotinia ili gljivice uzročnici bolesti rasada koje se prenose sjemenom Botrytis, Alternaria, Phoma, Fusarium. Navedeni patogeni inficiraju biljčice usljed velike vlage koja nastaje kao rezultat obilnog zalijevanja, te visoke relativne vlage zraka koja nastaje kao rezultat nedovoljnog provjetravanja i gustog sklopa sadnje.

Simptomi bolesti vidljivi na kotiledonama su: nekroze u zoni korijenovog vrata koje se šire prema vrhu i korijenu biljčice, omekšanje tkiva, onemogućen protok hranjiva i vode koje se na kraju vidi kao venuće i polijeganje rasada. Ako dođe do pojave bolesti, uz prethodno pridržavane preventivne mjere, potrebno je takav rasad iznijeti iz zaštićenog prostora jer u kratkom vremenu takav inficirani usjev može biti uzrok polijeganja ostatka uzgoja.

Nakon iznošenja iz prostora rasad treba kemijski zaštititi nekim od fungicida dozvoljenim za tu namjenu, a cilju sprječavanja masovnog propadanja rasada. Registrirani fungicidi koji imaju dozvolu za tu namjenu su: Proplant, Previcur Energy, Polyram DF. Potrebno je pridržavati se pravilnika o održivoj uporabi pesticida NN 14/14.

Foto: vverve/bigstockphoto.com


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Rasad Povrće Polijeganje Venuće Gljivice Ishrana Zaštita Vlaga Nekroza


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]