Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj cvjetače
  • 13.01.2023. 07:30

Presadnice cvjetače: Kada sijati i na što paziti?

Uzgojem iz rasada dobivamo ujednačene presadnice koje se lakše njeguju i štite od bolesti i štetnika

Foto: Depositphotos/zlikovec
  • 1.371
  • 86
  • 1

Iz porodice kupusnjača rado kozumiramo cvjetaču koja se uzgaja na sličan način poput običnog kupusa, ali je nešto zahtjevniji. Dobro uspijeva pri hladnijoj temperaturi i umjerenoj vlažnosti na rastresitom i bogatom zemljištu.

Vrijeme sjetve

Sjetva sjemena u proizvodnji presadnica se obavlja šest do sedam tjedana prije planiranog termina rasađivanja. Također ovisi od namjene proizvodnje, sorte ili hibrida i klimatskih uvjeta u području uzgoja. Obično se prva sjetva obavi od 15. do 20. ožujka za rane sorte. Zatim drugi termin je krajem ožujka i početkom travnja, treći je krajem travnja i početkom svibnjja, a za kasnu, jesensku proizvodnju, obavlja se u lipnju.

Kvalitetno sjeme možemo sami dezinficirati, ako to nije učinjeno, pomoću tople kupke. Vodu zagrijemo od 48 do maksimalno 50ºC, zatim u nju potopimo platnenu vrećicu sa sjemenom u trajanju od 20 minuta. Nakon toga se brzo potopi u hladnu vodu. Kako bi bili što sigurniji, sjeme se potom preko noći može držti u otopini kalij permanganata.

Proizvodnja rasada cvjetače ima niz prednosti. Lakše je osigurati optimalne uvjete kao što su kvaliteta supstrata, temperatura i voda. Zbog toga dobivamo mlade biljke koje ujednačeno niču i razvijaju se.

Pazite na temperaturu i vlagu

Dubina sjetve je do 1 cm. Optimalna temperatura klijanja se kreće od 20 do 22ºC. Za to vrijeme održavati vlažnost, što se najbolje postiže ako preko posude prevučete prozirnu foliju. Čim primijetite da su biljke počele nicati, folija se uklanja, a temperatura spušta na 8 do 10ºC u sljedećih 5 do 10 dana. To će spriječiti izduživanje biljaka i potaknuti rast korijena. Temperatura zemljišta treba biti do 20ºC i ne prelaziti tu vrijednost. Optimalna za rast je 15 do 18ºC.

Presadnice su osjetljive na suvišnu vlagu koja dovodi do pojave truleži, ali i na visoke temperature. One loše djeluje tako što će biljke formirati male cvjetne glavice i brzo će preći u cvjetanje.

Spremne su za sadnju nakon 30 do 45 dana, kada imaju dobro formirana četiri prava lista.


Povezana biljna vrsta

Cvjetača

Cvjetača

Sinonim: Karfiol, Kupus cvitati | Engleski naziv: Cauliflower | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. botrytis

Cvjetača je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Potječe s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po cijelom svijetu. Korjenov sistem je slabo... Više [+]

Tagovi

Proizvodnja rasada Vrijeme sjetve Vlaga Temperatura Cvjetača Uzgoj cvjetače Uzgoj karfiola


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.