Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rajčice
  • 29.04.2021. 09:00
  • Požeško-slavonska, Požega

Presađivanje pikiranih rajčica u plastenik: Dubina i razmak sadnje najbitniji

Rajčica se, kao i sve biljke, ne smije posaditi preduboko jer mora disati, savjetuje uzgajivač povrća Tomica Japarić. 

Foto: Printscreen/YouTube
  • 6.695
  • 398
  • 1

Vrijeme je presađivanja rajčica u plastenik, a Poljoprivredna televizija otkrila je na koji to način radi uzgajivač Tomica Japarić iz Požege. 

Prije nego što je krenuo u presađivanje, sugovornik je navukao gredice i stavio crnu malč foliju za koju ističe da ima dvojaku funkciju. 

"Dolje ispod nje su crijeva za navodnjavanje kapanjem. Stavljamo foliju da uštedimo na vodi, jer kroz nju ne isparava“, pojašnjava. Druga prednost je, dodaje, što ispod nje ne raste trava. 

Biljka mora disati

Što se tiče samoga presađivanja, Japarić naglašava da se rajčica, isto kao i sve biljke, ne smije posaditi preduboko jer biljka mora disati. 

A budući da bi odokativno bilo jako zahtjevno posaditi sve biljke na istu dubinu, za ovu radnju potrebni su određeni improvizirani alati.

"Imamo za tu radnju posebne škare, uzmemo na otprilike nekih 40 do 45 centimetara od sljedeće biljke, budući da ih sadimo u dva reda. Supstrat umočimo u prah od gljivica, mi taj proizvod zovemo Trianum, koji pomaže da biljka raširi sitnije korijenje“, objašnjava dodajući da razmak treba biti otprilike takav kada biljka poraste, da ima dovoljno zraka na svakoj strani.

Zemlju potrebno dobro zaliti

Nakon što se posadi, zemlju je potrebno dobro zaliti.

"Poslije i ne toliko, pogotovo kada dođe u fazu zriobe. Onda se smanji dotok vode, ali zato što je biljka non stop rodna, stalno zamiče plodove“, savjetuje.

Rana sorta rajčice može rasti i do tri metra. One su, napominje Japarić, visokoprinosne i moraju se njegovati

"Onda se plijevi, tako da se skidaju svi zaperci da ne bi bujala, jer svaka biljka po genetici mora bujati i stvarati zelenu masu. Onda mi to malo preusmjerimo - otkinemo zaperke pa da ona buja u plodove. Tako do berbe dok ne pocrveni", otkriva Japarić.

Kaže i kako se mora konstantno voditi računa o plodovima pa tako unedogled do kasne jeseni, dok opet ne dođe, šali se, taj nesretni mraz i ne "pofuri" sve. "Onda čistimo i opet idemo iz početka“, napominje za kraj.

Kako pravilno presaditi rajčicu možete pogledati i u videu:


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Rajčica Pikiranje Presađivanje Plastenik Obitelj Japarić Crna malč folija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]