Primjenom samo stajskog gnojiva ne osiguravamo povrću dovoljnu količinu hraniva, pa se uz gnojidbu stajskim gnojivom obavezno primjenjuju i mineralna NPK gnojiva. Pogledajte preporuke tvrtke Petrokemija.
Višegodišnjim iskorištavanjem povrtnjaka tlo se iscrpljuje i osiromašuje na hranjvima koja su potrebna za normalni rast, razvoj i plodonošenje povrća koje u kratkom vegetacijskom razdoblju razvija dosta nadzemne zelene mase, a pojedine kulture kao korijenasto povrće i podzemne mase. Stoga mu gnojidbom, i organskim i mineralnim gnojivima, treba osigurati u tlu dovoljnu količinu lako pristupačnih hranjiva kako za postizanje visokih prinosa, tako i za kvalitetu konačnog proizvoda koji će nas zadovoljiti i nutritivnom vrijednošću. Količinu mineralnih gnojiva potrebno je uskladiti s potrebama povrtne kulture i stanjem zaliha hraniva u tlu, za što je potrebno obaviti kemijsku analizu tla.
Primjenom organskog gnojiva, najčešće dobro fermentiranog stajskog gnojiva, tlo postaje rahlije, prozračnije, bolje je propusnosti za vodu, brže se zagrijava u proljeće jer bolje upija i provodi toplinu što vrlo povoljno utječe na brži početni razvoj mlade biljke. Tlo koje je bogato organskom tvari ima bolju mikrobiološku aktivnost. Najbolje ga je unijeti u tlo u jesen zaoravanjem, međutim ukoliko se to ne obavi tada može i u proljeće s tim da se koristi u količini od 25-40 kg na 10 m2.
Treba napomenuti da su pojedine vrste povrća različito osjetljive na stajsko gnojivo. Dok plodovito povrće možemo uzgajati već iste godine na tlu koje je pognojeno stajnjakom, kod korjenastog, lisnatog i mahunastog povrća moramo pričekati godinu ili dvije kako bismo ih uzgajali. Primjenom samo stajskog gnojiva ne osiguravamo povrću dovoljnu količinu hraniva, pa se uz gnojidbu stajskim gnojivom obavezno primjenjuju i mineralna NPK gnojiva.
Plodovito povrće poput rajčice, paprike, krastavaca i patlidžana vrlo dobro reagira na gnojidbu organskim gnojivima, stoga je primjena 25-40 kg na 10 m2 neizostavna agrotehnička mjera u proizvodnji. Uz stajnjak, na tlima koja su slabo opskrbljena fosforom i kalijem Petrokemija preporuča primjenu i 500 do 700 kg/ha (0,5-0,7 kg/10 m2) NPK 7-20-30, s tim da se 2/3 gnojiva unese dubokom obradom u jesen ili rano u proljeće, a preostala 1/3 se unosi u tlo prilikom pripreme tla za sadnju nekim rotirajućim oruđem.
Pred sadnju dodaje se također i 100 do 150 kg/ha (0,1-0,15 kg/10 m2) Uree ili 200 do 250 kg/ha (0,2-0,25 kg/10 m2) Petrokemijasa koji sadrže amidni, odnosno amonijski oblik dušika koji se duže zadržava i duže djeluje u tlu. Može se može primijeniti i startno gnojivo NPK (S) 20-10-10 (3) u količini 200 kg/ha (0,2 kg/10 m2).
Uz pravilnu gnojidbu i dobru agrotehniku bliže smo ostvarivanju zadanih ciljeva, a to su zadovoljstvo prinosom i kvalitetom recipročno uloženim sredstvima i trudu!
Za korjenasto povrće karakteristično je da dolazi na drugo mjesto u plodoredu i najbolje uspijeva nakon kultura koje su bile obilno gnojene stajskim gnojivom. Gnojidba stajskim gnojivom ili nerazgrađeni biljni ostaci mogu izazvati grananje i nepravilnost zadebljalog korijena i time omogućiti napad raznim štetnicima iz tla.
Prije sjetve mrkve, peršina i pastrnjaka obavlja se gnojidba sa 700-800 kg/ha (0,7-0,8 kg/10 m2) NPK 7-20-30. Predsjetvena priprema tla mora biti izuzetno kvalitetno obavljena da omogući kvalitetnu sjetvu i brzo nicanje.
Mahunasto povrće, kao grah i grašak, također su kulture osjetljive na stajsko gnojivo i ostala organska gnojiva. Primjena stajskog gnojiva preporučljiva je samo na tlima koja su siromašna humusom. Na plodnim tlima stajsko gnojivo može znatno povećati sadržaj dušika u tlu, što će imati za posljedicu prebujan rast biljaka i slabo zametanje mahuna.
Grah i grašak su leguminoze za koje je karakteristično da na korijenju imaju simbiotske bakterije posredstvom kojih se djelomično opskrbljuju dušikom iz zraka i vrlo je važno da u prvim fazama razvoja imaju na raspolaganju dovoljno dušika dok ne počnu koristiti dušik iz kvržica. Radi toga se pri pripremi tla za sjetvu primjenjuje 500 kg/ha (0,5 kg/10 m2) NPK 7-20-30.
Nakon rasipanja gnojiva po proizvodnoj površini tlo se preore ili prekopa. Treba izbjegavati pretjerano usitnjavanje (frezanje) jer do nicanja može nastati pokorica, što otežava nicanje i može biti uzrok neujednačenog nicanja, a zbog toga i nejednoličnog usjeva.
Uz pravilnu gnojidbu i dobru agrotehniku bliže smo ostvarivanju zadanih ciljeva, a to su zadovoljstvo prinosom i kvalitetom recipročno uloženim sredstvima i trudu! Za više informacija o osnovnoj i predsjetvenoj gnojidbi povrća obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata.
Tagovi
Partner
Petrokemija d.d. tvornica gnojiva
Aleja Vukovar 4,
44320 Kutina,
Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr
web: http://www.petrokemija.hr