Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita ranih kupusnjača
  • 30.03.2016. 13:30

Preporučena sredstva za zaštitu kupusnjača

Preporuke Savjetodavne službe za zaštitu ranih kupusnjača od nametnika te uskolisnih i širokolisnih korova.

Foto: dposley/pixabay.com
  • 797
  • 25
  • 0

Prije presađivanja presadnica kupusnjača zaštita od štetnika u tlu (grčice, žičnjaci, rovci, sovice pozemljuše, komari) i kupusne muhe (Delia radicum) može se provesti tretiranjem tla jednim od insekticida: Dursban E 48, Nufos, Pyrinex 48 EC (klorpirifos) (dozvola za Pyrines 48 EC prestaje važiti 25.03.2016., a krajnji rok za prodaju zaliha i primjenu je 29.09.2016.).

Primjenjuju se prije sadnje širom uz inkorporaciju u dozi 6-8 l/ha ili tretiranjem trake istovremeno sa sadnjom uz inkorporaciju u dozi 2-3 l/ha.

Force 1,5 G se primjenjuje u redove za vrijeme sadnje pomoću depozitora za granulirane insekticide u dozi 7-10 kg/ha.

Zaštita od kupusne lisne uši i kupusnih sovica

Zaštita od kupusne lisne uši i kupusnih sovica u kupusu može se provesti tretiranjem presadnica neposredno prije sadnje. Presadnice se tretiraju namakanjem korijena i korijenovog vrat (nikako ne potapati donje listove) u kontejnerima prije presađivanja u trajanju od 15 minuta u 0,1% (10 ml/10 l vode) otopinu jednog od insekticida.

Zaštitite kupusnjače od nametnka i korova!

Od insekticida se mogu koristiti pripravci na osnovi aktivne tvari imidakloprida: Boxer SL 200, Rapid, Kohinor 200 SL ili Congo (dozvola za Congo prestala je važiti, a krajnji rok za prodaju zaliha i primjenu je 01.07.2016.).

Suzbijanje širokolisnih i uskolisnih korova

Zaštita od korova može se provesti prije presađivanja primjenom jednog od herbicida: Devrinol 45 FL (napropamid). Namjenjen je za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i uskolisnih korova. Zbog hlapljivosti treba ga plitko unijeti u tlo (2-5 cm). Doza primjene 2,0-4,0 l/ha. Goal, Galigan 240 EC (oksifluorfen). Namijenjen je za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova. Doza primjene je 2,0-3,0 l/ha.

Stomp 330 E (4-5 l/ha), Dost 330 E ( 5 l/ha), Pendigan 330 EC (4 l/ha), Stomp Aqua (2,5-3 l/ha uz inkorporaciju) (pendimetalin). Namjenjen je za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i nekih širokolisnih korova.

Preparate primijeniti prema preporukama proizvođača

Voditi evidenciju o tretiranjima u elektroničkom ili papirnatom obliku. U evidenciju se upisuju najmanje slijedeći podaci: trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količina primjenjenog sredstva za zaštitu bilja (doza, koncentracija), veličina površine i tretirana kultura.

Praznu ambalažu sredstava za zaštitu bilja čuvati do organiziranog odvoza putem akcije Prateći list, savjetuje agronom Mirna Ceranić iz Savjetodavne službe.

Foto: dposley/pixabay.com


Tagovi

Kupusnjače Insekticidi Tretiranje Kupusna lisna uš Kupusna sovica Herbicidi Korovi Savjetodavna služba


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.