Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrt Tomašević
  • 24.05.2021. 18:00

Predrag Tomašević: Inspekcije obilaze proizvođače, a zaobilaze preprodavače

Radovi su u punom jeku na obrtu Tomašević. Pikiraju se sadnice paprike, slijedi sadnja kupusa, a uskoro će i lubenica, priča nam baranjski povrćar kojega ljuti što se, kaže, prodaja ne kontrolira.

Foto: Martina Popić 
  • 1.500
  • 467
  • 0

Na obrtu Tomašević iz malog baranjskog sela Bolman radovi su u punom jeku. Nadničari pikiraju presadnice paprike iz klijališta u kontejnere, a uskoro će i sadnja kupusa.

"Paprika je naša glavna kultura, a u sortimentu imamo rog, baburu, ajvaricu i paradajz papriku. Proizvodimo još i lubenice te kupus čiju sjetvu uskoro očekujemo", rekao nam vlasnik Predrag Tomašević. U šest plastenika proizvode presadnice za vlastite potrebe, a treba ih puno jer pod povrćem imaju šest hektara, od kojih paprika čini pola.

"Ta površina nam nije dovoljna za ratarske kulture, zato smo se i odlučili na povrće", priča ovaj proizvođač koji je prije dvadeset godina odlučio otvoriti svoj OPG. 

Loša godina za lubenice

Dio njihovih lubenica je već na polju pod folijama, a neke su spremne za presađivanje. No, ima i onih koje čekaju kalemljenje čiji nam postupak opisuje Tomašević. "Njih prvo sijemo, i to Syngentine sorte Mirsini i Romansu. Kada one počnu nicati i proklija nekih 50 posto, onda ide sjetva hibrida tikve", pojašnjava rekavši kako one brzo rastu i sustignu lubenicu te da upravo zato kaleme baš na njih. "Radimo kosi rez na dva kotiledona. Jedan odstranimo na koso, a isto tako odsiječemo i stabljiku lubenice", kaže i dodaje da na kraju sve pričvrste štipaljkom za kalemljenje. 

Sami proizvode presadnice 

Zbog sve većih problema sa sušom, ovaj povrćar svaki svoj hektar navodnjava. "Za kupus imamo sustav raspršivanja, a za lubenice i papriku kap po kap", priča te dodaje da su se za kupus odlučili na taj sistem zbog lakše obrade zemljišta, ali i samih kultura. "Kada bi se on navodnjavao "kap po kap" bilo bi teško raditi međurednu obradu zbog cijevi, ali i za kupusnjače je najbolja ova metoda", otkriva.

Papriku i lubenicu sade pod crnu foliju pa kaže da je najbolje ispod nje provući crijeva za navedeni sustav. "Zbog toga nemamo problema s korovima", ističe.

Zahtjevan je ovo posao koji iziskuje puno truda i vremena, a Tomašević napominje da je kišno i hladno proljeće posebno rizično za lubenice. "Godina je baš specifična, ne dozvoljava nam ni da ih presadimo kako treba", napominje dodavši kako one već mjesecima ne napreduju tako da već sada imaju problema u proizvodnji.

Veća kontrola preprodavača i bolja mjesta na tržnicama

No, ni prošla sezona nije bila dobra. Naš sugovornik ju opisuje kao prosječnu, ali i da svaka godina nosi svoje probleme. "Kada pogledam ovogodišnju, onda shvatim da prošla i nije bila tako loša", dodaje.

Kaže da je cijenama zadovoljan te da su se one prošle sezone za lubenicu kretale od 3 do 4 kune. Međutim, ne vidi smisao u njihovom spuštanju pred kraj sezone jer si proizvođači tada ne mogu podmiriti troškove. "Takve cijene mogu dati samo preprodavači ili oni koji žele očistiti njive. Kakva je to cijena od samo jedne kune", pita Tomašević.

Priča kako pandemija nije značajnije utjecala na prodaju njihovih proizvoda. "Od samog početka govorim da robu nije problem prodati nego proizvesti".

Paprika i lubenice će pod crnu foliju 

No, najviše ga ljuti što nitko ne kontrolira prodaju. "Veliki dio povrća u našoj državi je šverc, preprodaja", upozorava i napominje da inspekcije i kada idu na teren odlaze direktno kod proizvođača, a preprodavače zaobilaze u širokom luku.

Problem su, kaže, i mjesta na tržnicama koja pravi proizvođači ne mogu dobiti. "Uvijek su preprodavači na najboljim mjestima i klupama", upozorava zaključivši kako bi nadležne službe to trebale bolje kontrolirati.


Fotoprilog


Tagovi

Obrt Tomašević Predrag Tomašević Proizvodnja povrća Prekupci


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!