Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lubenica
  • 07.05.2020. 18:00

Pravilnom gnojidbom lubenice do visokih i zdravih prinosa

Lubenice se prije i za vrijeme sadnje moraju gnojiti zrelim stajskim gnojem koji mora biti humificiran, tj. dobro zreo jer bi inače klica biljke mogla izgorjeti.

Foto: JumpStory
  • 3.594
  • 116
  • 0

Lubenica je jednogodišnja, zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Raste iz sjemena, u toploj klimi, a budući da sadrži jako puno vode idealno je ljetno voće te upravo tada i dozrijeva.

Proizvodi se na otvorenom, u zaštićenim prostorima i kombinirano. U zaštićenom prostoru mediteranskog dijela zemlje najisplatljiviji je rano proljetni uzgoj, odmah nakon zimsko-proljetne salate, dok proizvodnja na kontinentu ovisi o sunčanim razdobljima.

Duboko poorano tlo i puno vode ključan faktor za razvoj

Tlo za uzgoj lubenica mora biti rahlo, dobre strukture, duboko poorano u jesen, na ocjeditom terenu. Idealna su aluvijalna naplavna i glinasto pjeskovita tla. Hladno, zbijeno, vlažno tlo nije dobro za proizvodnju ove kulture. Njezin je korijen dug, ponekad i više od 2 m, no u sloju 40-50 cm od površine je najveća masa. Za rast i plodonošenje kiselost tla treba biti pH 5,0 – 5,5.

Minimalna temperatura za klijanje sjemena je oko 15 °C, a optimalna oko 30 °C. Ako temperature tijekom uzgoja padnu ispod 10 °C, biljka  počinje žutjeti i vrlo teško se oporavlja čak i ako su kasnije temperature povoljne.

Što se tiče opskrbe vodom, mora je imati dovoljno, pogotovo u fazama razvoja vriježa, u cvatnji i zametanju plodova. Za rast i razvoj lubenice potrebno je 300-400 m3 vode/ha, što ovisi o vremenu (suša ili ne).

Tlo za uzgoj treba imati najmanje 2,5 % humusa

Tlo za uzgoj treba imati najmanje 2,5 % humusa. Neposredno prije sjetve ili sadnje, potrebno je gornji sloj zemlje usitniti u manje grudice pomoću vrtne freze. Rahli sloj sačinjen od sitnih grudica zadržava vlagu u tlu, daje posađenim biljkama oslonac te pogoduje dobrom razvoju korijenja i zdrav rast.

Kako bi poboljšali rast, spriječili gušenje korovom te omogućili da u vrijeme sjetve i ubiranja plodova zemlja dobije dovoljno vlage, tlo je potrebno redovito rahliti.

Osnovna gnojidba humificiranim stajskim gnojem 

Svatko tko se bavi uzgojem ove kulture zna da se osim vode treba osigurati kvalitetna i pravilna gnojidba.

Lubenice se prije i za vrijeme sadnje moraju gnojiti stajskim gnojem koji mora biti humificiran, tj. dobro zreo jer bi inače klica biljke mogla izgorjeti. Gnoj se stavlja u kućice u koje se sije sjeme i to 2 kg po kućici, na njeno dno, na što se onda nanosi tanki sloj zemlje.

Kakvu gnojidbu treba plodovito povrće?

Uz stajski potrebno je unijeti i 400-500 kg mineralnog gnojiva NPK u omjeru 1:2:1. Fosfor je vrlo značajan za dobar prinos. Prihrana lubenice vrši se 10 dana od presađivanja do 50 % težine prva dva ploda.

Važno je pratiti razvoj biljke te u vrijeme stvaranja vriježa (grana, loze), treba prihraniti s KAN-om 150-170 kg/ha u dva ponavljanja. Prihrana se izvodi prije navodnjavanja, a treba paziti da gnojivo ne padne na list kako ne bi došlo do paleži.


Povezana biljna vrsta

Lubenica

Lubenica

Sinonim: bostan | Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korijenov sistem koji se najvećim dijelom razvija u zoni do 40 cm tla, a glavni korijen dopire... Više [+]

Tagovi

Lubenica Voda Gnojidba NPK KAN Stajski gnoj Rahlo tlo Uzgoj


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]