Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o sjemenu
  • 20.07.2022. 10:30

Pravilnik o stavljanju na tržište sjemena povrća u javnom savjetovanju

Donosi se na temelju novog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti, a propisuje uvjete i način proizvodnje, provedbu službenog nadzora, pakiranja, plombiranja i označavanja

Foto: Martina Popić
  • 620
  • 116
  • 0

Nacrt prijedloga Pravilnika o stavljanju na tržište sjemena povrća pušten je u javno savjetovanje.

"Donosi se na temelju novog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti, a propisuje uvjete i način proizvodnje sjemena povrća, provedbu službenog nadzora, pakiranja, plombiranja i označavanja sjemena povrća", pojasnili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Sve to mora biti u skladu s odredbama marketinških Direktiva.

"Provedbena direktiva 2021/971 mijenja osnovnu marketinšku direktivu u pogledu upotrebe biokemijskih i molekularnih tehnika (BMT)", navode. U okviru certifikacije nadležna tijela za certifikaciju provode vizualna fenotipska promatranju u polju.

"Upotreba BMT tehnika tijelima za certifikaciju omogućuje da identificiraju biljnu sortu na temelju laboratorijske analize umjesto vizualnog fenotipskog promatranja bilja na polju", dodali su.

Između ostalog u Pravilniku stoji da su sitna pakiranja ona koja sadrže sjeme neto mase do najviše 5 kg za mahunarke, 500 g za rasuljicu, šparogu, blitvu lisnatu ili blitvu rebrastu, ciklu, postrnu repu, lubenicu, buć itd., zatim 1.000 g za lučice i češnjeve te 100 g za sve druge vrste povrća.

Kako je navedeno, na tržište se može staviti sjeme povrća kojemu je u postupku certifikacije potvrđena kategorija osnovno sjeme, certificirano ili standardno.

Nadalje, lučice luka i češnjevi češnjaka koji se unose iz država članica Europske unije dopušteno je prepakiravati u sitna pakiranja koja su namijenjena krajnjim neprofesionalnim korisnicima, te za takva pakiranja nije obvezno navesti kategoriju.

Sjeme mogu proizvoditi pravne i fizičke osobe koje su upisane u Upisnik dobavljača sjemena i registrirane za proizvodnju sjemena.

Više informacija pronađite ovdje ili u dokumentu ispod teksta.

Nadzor provodi Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Savjetovanje je otvoreno do 17.8.2022., napominju iz Ministarstva.  


Dokumenti


Tagovi

Javno savjetovanje Sjeme povrća HAPIH Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]