Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povlačenje proizvoda
  • 18.11.2016. 11:15

Povećana količina pesticida u poriluku

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda: Svježi nezapakirani poriluk!

Foto: pixabay.com
  • 5.725
  • 740
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda svježi nezapakirani poriluk kod kojeg je utvrđena povećana količina pesticida.

Po uzorkovanju tijekom provedbe službene kontrole sanitarne inspekcije, zaprimljen je nalaz povećane količine pesticida klorpirifos u količini od 1,35 mg/kg-ppm te isti nije prikladan za konzumaciju.

Uzorkovanje je provedeno 04. studenoga 2016. godine na tržnici Kvatrić u Zagrebu, a proizvod je podrijetlom s OPG-a Suzana Novosel, Zagreb.

Po zaprimanju obavijesti o nesukladnom nalazu od 17. studenoga 2016. godine provodi se inspekcijski nadzor na spomenutoj tržnici od strane sanitarne inspekcije, dok poljoprivredna inspekcija provodi inspekcijski nadzor na OPG-u sa kojeg potječe nesukladan proizvod.

U skladu s Zakonom o provedbi Uredbe (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla (NN 80/2013) utvrđena količina klorpirifosa u/na poriluku (1,35 ± 0,33 mg/kg) prelazi postavljenu EU MDK vrijednost od 0,01 mg/kg.

Na temelju provedene procjene rizika konzumacija poriluka sa navedenim ostacima klorpirifosa predstavlja akutni rizik (kod kratkotrajnog unosa) za zdravlje ljudi.

Dodatni podaci o proizvodu:

  • Proizvođač: OPG-a Suzana Novosel, Zagreb
  • Zemlja podrijetla: Hrvatska

Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod!

Foto: pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Poriluk

Poriluk

Sinonim: - | Engleski naziv: Leek | Latinski naziv: Allium porrum L.

Poriluk ima stablo koje nastaje od izraslih lisnih rukavaca koji su sjedeći uvučeni jedan u drugi, dužina mu je od 20-80 cm, a debljina od 5-7 cm.  Sjetva poriluka Sjeme poriluka... Više [+]

Tagovi

Poriluk OPG Novosel Tržnica


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]