Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjesto za plastenik
  • 24.11.2019. 07:30

Postavljanje plastenika: Kako izabrati pravo mjesto

Plastenik treba biti udaljen od industrijskih zagađivača od 1 do 5 kilometara kako bi se smanjio utjecaj zagađenja. Udaljenost ovisi od prirode i veličine zagađivača, prirodnih barijera kao što su šume ili povišeni tereni te pravca puhanja vjetrova.

Foto: Depositphotos/Photoerick
  • 5.116
  • 252
  • 0

Uzgoj većine povrća na kontinentu ograničen je vremenskim uvjetima, a oni koji žele produžiti vegetaciju, odlučuju se na uzgoj u plastenicima. Prije nego se odlučite na ovaj potez, potrebno je imati na umu organizaciju rada i osiguranje potrebnih uvjeta za rast i razvoj biljaka. 

Uzgoj povrća u plastenicima profitabilniji

Plastenik treba postaviti na odgovarajućem mjestu s obzirom na zemljište, objekte gospodarstva, prometnice i moguće industrijske zagađivače, jer dobar izbor mjesta i dobra organizacija osigurava njegovo maksimalno korištenje, objašnjava savjetodavka Milica Veletić. 

Prije svega bi trebalo obaviti analizu zemljišta.  Idealno je da plastenik bude u blizini kuće kako bi ga se moglo bolje kontrolirati. Treba planirati i pristupni put za odvoženje i dovoženje materijala.

Za zalijevanje biljaka u plasteniku treba predvidjeti dovoljnu količinu kvalitetne vode, čija temperatura treba biti 18–20°C. Prosječno se uzima da je potrebno 5 l/m² kao norma za cijelu godinu ili 1,5–2 kubika vode po 1m². 

Što dalje od zagađivača

Plastenik treba biti udaljen od industrijskih zagađivača od 1 do 5 kilometara kako bi se smanjio utjecaj zagađenja. Udaljenost ovisi od prirode i veličine zagađivača, prirodnih barijera kao što su šume ili povišeni tereni te pravca puhanja vjetrova. 

Uz industrijske zagađivače treba razmišljati i o prometnicama. Najviše utjecaja imaju glavne prometnice s velikom koncentracijom ispušnih plinova. Zato je poželjno da plastenički objekti budu udaljeni od 100 do 500 m od glavnih prometnica. Osim što ispušni plinovi imaju toksično djelovanje na biljke, nepovoljno utječu i na sam plastenik - smanjuju trajnost materijala za pokrivanje objekta, posebno ako je on od plastike. 

Paziti na sjenu, teren, podzemne vode, vjetar

U slučaju podizanja dva ili više plastenika, mora se imati na umu i razmak između plastenika. Razlog je stvaranje sjene i klizanje snijega. Razmak između dva paralelna plastenika treba biti jedna visina plastenika. 

Teren za postavljanje mora biti ravan. maksimalan nagib može biti 0,4%. Ako je nagib veći, potrebno je ravnanje. U slučaju da je veći od 3%, tada se prave terase. Teren ne smije biti u sjeni, mora biti bez depresija ili uzvišica. Prije postavljanja mora se očistiti od korova. 

Kako pripremiti plastenik za sljedeću sezonu

Najpovoljniji položaj plastenika je smjer sjever-jug. Treba paziti i na razinu podzemnih voda, a ona smije biti na dubini od najmanje 1,5m. Ako je razina podzemne vode veća od te granice, a zemljište povremeno ili stalno vlažno, obavezno se mora postaviti drenažni sustav radi odvođenja podzemnih voda. U suprotnom u takvim uvjetima dolazi do oštećenja korijenovog sistema. 

Utjecaj vjetra također može biti značajan jer tamo gdje pušu jaki vjetrovi, temperatura zraka može biti niža i za 10°C. U tom slučaju bi bilo dobro da imaju zaklon, prirodni ili podignuti (ograda, građevinski objekt i sl.). Zakloni sa sjeverne strane trebaju biti jači. No, tu treba paziti na sjenu, posebno u vrijeme proljeća i jeseni. 

Izvor: Savjetodavna RS


Tagovi

Postavljanje plastenika Mjesto za plastenik Kako izabrati Zagađivači Udaljenost Nagib Analiza zemljišta


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.