Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj poriluka
  • 09.03.2019. 10:30

Poriluk: Princ povrća koji sporo raste i bogato nagrađuje

Poriluk najbolje uspijeva dobro obrađenim tlima koja su bogata hranjivima zato je najbolje gredicu za ovo povrće pripremiti već ujesen, odnosno obogatiti ju kompostom i organskim gnojivom, stajnjakom. 

Foto: Bigstockphoto/Snappy16
  • 2.401
  • 194
  • 0

Prije gotovo deset godina posijala sam poriluk u vrtu, u jednom redu. Rastao je u tom redu idućih nekoliko godina i u ljeto davao prekrasne cvjetove koje smo najčešće brali radi ukrasa. Ne sjećam se da smo ga ikada kuhali. I kasnije smo ga uglavnom zaobilazili. Možda zato jer nismo znali što bismo s njim, pored crvenog luka kojega koristimo u velikim količinama i u svim godišnjim dobima. Ove sam zime počela kupovati poriluk jer ga je u svojoj ponudi imao moj prodavač s tržnice. I znate što, sada gotovo nema juhe ili mesa u kojem ne koristim poriluk. Blagi okus i atraktivnost ovog povrća osvojila je i mene i moju obitelj. 

Zato ću ove godine svakako posijati poriluk, a ožujak je pravo vrijeme za sijanje u klijalište dok ga u travnju možete sijati direktno u vrt

Poriluk klija vrlo polako

Poriluk najbolje uspijeva dobro obrađenim tlima koja su bogata hranjivima zato je najbolje gredicu za ovo povrće pripremiti već ujesen, odnosno obogatiti ju kompostom i organskim gnojivom, stajnjakom. 

Stajnjak - najvažnije organsko gnojivo

Ako se odlučite uzgajati presadnice koje ćete kasnije, krajem travnja ili u svibnju presaditi na pripremljenu gredicu, crno sjeme poriluka posijte u kvalitetan supstrat. Poriluk klija vrlo polako pa se nemojte zabrinuti ako prođe i više od dva tjedna prije nego nježne vlati provire iz zemlje. Nakon toga će im trebati još dva mjeseca da dostignu debljinu olovke da ih možete presaditi u vrt. 

Ne morate se bojati gušće posijati poriluk jer je rasada i kasnije tanka i duga. Posijte ga i ostavite na prozorskoj dasci. Budite pažljivi prilikom zalijevanja jer pod težinom vode može poleći. 

Voda je za poriluk jako važna 

Kao što sam rekla, nakon što biljka dostigne oko 0,5 cm, spremna je za prebacivanje u vrt. Izvadite rasadu iz zemlje i otresite supstrat s korijena te ih ostavite u posudu s vodom kako se krhke biljke ne bi osušile za vrijeme dok ih sadite. Ako imate puno rasade, poriluku možete skratiti korjenčiće ili odrezati dio lišća kako ne bi gubio vodu. 

Ima dekorativan cvijet (Foto: Pixabay/zimt2003

U gredici ili redu napravite veće i deblje rupe koje ste dobro zalili vodom te dodali supstrat. Zemlja mora biti dobro obrađena i rahla kako bi poriluk mogao dobro razvijati svoj donji dio stabljike koja pri vađenju mora biti sočna. Dajte mu dovoljno vlage sve vrijeme. Ako želite da poriluk ima što veći bijeli dio, pri okopavanju ga zagrnite zemljom. Ovako posađen poriluk moći ćete koristiti tek potkraj kolovoza i rujna. Naravno, uvijek ga možete ubrati ranije iako nije dosegao svoj maksimum, ali i kasnije, tijekom jeseni. 

Sijati ga možete gotovo u bilo koje doba godine

U slučaju da ga sijete direktno u zemlju, ona mora biti dobro obrađena, rahla i sitna. Sjeme možete sijati u trakicama ako želite odmah dobiti razmak od barem 15 cm između biljaka, u drugom slučaju ćete ga morati rasaditi, ostavivši mu dovoljno prostora da se može razvijati. 

Poriluk možete sijati u bilo koje doba godine. Ako ga posijete u siječnju, za berbu će biti u lipnju. Ljetni poriluk posijan u veljači, brat ćete u kolovozu. Ako ga posijete u ožujku/travnju, brat ćete ga od rujna do studenog. Zimskom poriluku je sjetva u svibnju/lipnju, presađivanje u srpanj/kolovoz, a ubiranje nagodinu u travnju. 

Kopriva - kraljica eko proizvodnje

Mlade biljke, ali i kasnije, tijekom glavnog vremena rasta, zalijevajte juhom od koprive, ali pri oblačnom vremenu. On voli hraniva, ali nemojte pretjerivati jer će izgubiti svoju bogatu aromu. Organski uzgojen poriluk ima snažan i blago slatkast okus. 

Mrkva mu je najbolja prijateljica 

Pretkultura poriluku može biti salata ili drugo rano povrće, no svakako izbjegavajte mjesto gdje je rastao crveni luk. 

Štetnik koji bi ga mogao napasti je porilukov moljac pa preventivno zemlju oko poriluka posipajte kamenim brašnom, a svaka 2 do 3 tjedna biljku prskajte čajem od preslice. Ako ste primijetili da je biljka napadnuta, nisko ju odrežite, a ona će ponovno niknuti. 

Dobri i loši susjedi među biljkama

Štetnici će biti odbijeni i ako poriluk sadite uz mrkvu, celer, rajčicu, salatu, kupusnjače i jagode. 

Poriluk možete koristiti u juhama, varivima, mesnim jelima (Foto: Pixabay/RitaE)

Svakako ostavite koju biljku da ode u cvijet jer su mu cvjetovi, prekrasne pahuljaste lopte prekrasni i vrlo dekorativni. Nakon što se osuše, odrežite ih s dužom stabljikom. Bit će divan ukras doma, a u proljeće iz njih jednostavno istresite sjemenke. 

Treba napomenuti da poriluk sadrži eterična ulja koja su bogata sumporom te ima blagi laksativni učinak. Sadrži vitamine B1, B2, E i C te karotin (provitamin A). Može se jesti svjež u salati, samo obaren ili ga koristiti kao što biste koristili crveni luk pri kuhanju. Pri konzumiranju ne odbacujte zeleni dio, on je čak bogatiji vitaminima od bijelog dijela. 


Povezana biljna vrsta

Poriluk

Poriluk

Sinonim: - | Engleski naziv: Leek | Latinski naziv: Allium porrum L.

Poriluk ima stablo koje nastaje od izraslih lisnih rukavaca koji su sjedeći uvučeni jedan u drugi, dužina mu je od 20-80 cm, a debljina od 5-7 cm.  Sjetva poriluka Sjeme poriluka... Više [+]

Tagovi

Poriluk Uzgoj poriluka Predkultura Sijanje Presađivanje Hraniva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/