Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita povrća
  • 23.05.2023. 10:30

Plodovito povrće: Kako ga zaštititi od štetnika i bolesti?

Plodovito povrće osjetljivo je na niske temperature, a na koje bolesti obratiti pažnju i kako ga zaštititi, saznajte u nastavku.

Foto: Martina Pavlović
  • 1.934
  • 105
  • 0

Porastom i stabilizacijom dnevnih i noćnih temperatura zraka stvaraju se uvjeti povoljni za uzgoj biljaka koje imaju veće zahtjeve za toplinom. U tu skupinu spadaju one iz porodice pomoćnica – rajčica, paprika, patlidžan te porodica tikvenjača – tikvica, krastavac, dinja, lubenica.

Navedene kulture jako su osjetljive na niske temperature te pri nižoj od 5°C već bivaju oštećene. Kod uzgoja značajnu ulogu ima kvaliteta presadnica jer o njoj ovisi kvaliteta i kvantiteta cjelogodišnje proizvodnje, naravno uz intervenciju u obliku zaštite od bolesti i štetnika te navodnjavanje i dodavanje hraniva putem vode.  

Kako ojačati korijen presadnica?

Kod uzgoja kvalitetnih presadnica najvažnije je postići ravnotežu rasta između nadzemnog i podzemnog dijela biljke, tj. potrebno je uzgojiti biljku koja ima dobro razvijen korijen te se prilikom presađivanja brzo prilagođava novoj okolini i započinje s normalnim razvojem nadzemnog dijela biljke. Za to je potrebna izbalansirana gnojidba te poticanje razvoja sekundarnog korijena primjenom preparata Rhyzo.

On sadrži lakopristupačni fosfor te aminokiseline koje potenciraju rast i razvoj korijena. Kod uzgoja presadnica primjenjuje se u dozi od 1 g/l vode uz kontinuirano zalijevanje tijekom cijelog procesa proizvodnje presadnica.

Idealna je njihova sadnja na foliju jer se tako zaustavlja korov u zoni biljke i omogućuje njezin nesmetan razvoj. Nakon nje, biljke je potrebno zaliti i ostaviti nekoliko dana bez ikakve intervencije da im se da mogućnost da same krenu s rastom.

Od stresnih uvjeta biljke zaštitite biostimulatorima

U periodu od 7 do 10 dana od presađivanja, preporuka je primijeniti već spomenuti preparat Rhyzo u dozi od 1 kg/ha kroz sustav za navodnjavanje te mu se može dodati preparat Bombardier – aminokiseline u dozi od 5 l/ha.

On osim što omogućuje biljkama da lakše započnu s rastom i razvojem te prevladaju stresne uvjete prilikom presađivanja, aktivira i mikroorganizme u tlu koji su korisni tijekom cijelog vegetacijskog perioda.

Kod uzgoja paprike i tikvica htjela bih napomenuti da je potrebna kontinuirana borba protiv uši i tripsa. Oni su vektori virusa te je potrebno njihovo suzbijanje tijekom cijele vegetacije. Biljka koja je jednom zaražena virusom ne može se više izliječiti te ukoliko i razvije plodove oni nisu odgovarajuće kvalitete, a predstavlja i potencijalni izvor zaraze za sve ostale.

Paprika zaražena virusom (Foto: Chromos Agro)

Kako bi se smanjila populacija navedenih štetnika potrebno je sustavno uništavanje korova koji predstavljaju biljke domaćine štetnika. Također, moguće je praćenje pojavnosti štetnika žutim i plavim pločama.

Od sredstava za zaštitu bilja preporuka je primijeniti preparate na bazi aktivnih tvari abamektin, spinosad, spinetoram i flupiradifuron.

Koja sredstva koristiti u zaštiti od bolesti?

Obzirom da vegetacija navedenih kultura traje tijekom cijelog ljeta, biljke su izložene konstantnom napadu uzročnika bolesti. Potrebno je stalno praćenje vremenskih uvjeta, ali i samog stanja biljke te prema tome poduzeti potrebne radnje kako bi se osigurala sigurna proizvodnja.

U Chromos Agro paleti postoji dovoljno širok izbor preparata koji se koriste za suzbijanje uzročnika bolesti.

U početnim fazama razvoja svakako je preporuka primjena fungicida Ortofin. On pruža zaštitu od plamenjače, pepelnice i koncentrične pjegavosti, ovisno o kojoj kulturi se primjenjuje. Sistemik je s naglaskom na preventivnu primjenu i zaštitu.

Osim što suzbija navedene bolesti, ima i popratno djelovanje na antraknozu paprike te ga je svakako potrebno uključiti u program zaštite. Doza primjene navedenog preparata ovisno u kojoj se kulturi primjenjuje je od 0,8 – 1 l/ha. Dakle, on ima širok spektar djelovanja, prema tome i široku registraciju te ga je moguće primijeniti u zaštiti velikog dijela tikvenjača – tikvice, krastavci, lubenica, dinja koje su iznimno osjetljive na uzročnike bolesti. Pruža zaštitu od dviju najznačajnijih bolesti – pepelnice i plamenjače.

Dinje su osjetljive na bolesti (Foto: Chromos Agro)

Navedene bolesti imaju različite zahtjeve za vremenskim uvjetima, tako se plamenjača razvija pri nešto nižim temperaturama uz dovoljne količine oborina dok pepelnici pogoduju nešto više temperature uz visoku vlagu zraka, ali objema je zajedničko da ih pravovremenom primjenom suzbija spomenuti preparat.

Osim u tikvenjačama, preporučuje se primjena u uzgoju patlidžana i rajčice u zaštićenom prostoru te paprike u zaštićenom i na otvorenom prostoru te osim što suzbija pepelnicu i plamenjaču također djeluje i na koncentričnu pjegavost lista.

Nadalje, preparati koji su nezaobilazni u zaštiti plodovitog povrća protiv plamenjače su Orvego i Armetil 25.

Orvego je sistemični kombinirani fungicid aktivnih tvari dimetomorf i ametoktradin, a primjenjuje se u dozi od 0,8 l/ha u vrijeme kada je najveći pritisak bolesti uz smanjenje razmaka između dvije aplikacije.

Fungicid Armetil 25 aktivne tvari metalaksil, također se primjenjuje za suzbijanje plamenjače na plodovitom povrću. On je pravi sistemik, ulazi u biljku, kreće se kroz nju i aktivno štiti novi porast.

Kombinacijom preparata do bolje učinkovitosti

Preporuka ga je kombinirati s fungicidom Polyram DF aktivne tvari metiram koji je kontaktni preparat širokog spektra djelovanja te tako ostvarujemo dva različita mehanizma djelovanje na uzročnike bolesti. U slučaju kombinacije dva navedena preparata, doza primjene Armetila 25 je 0,4 kg/ha, a Polyrama DF 1,2 – 2 kg/ha ovisno o kulturi u kojoj se primjenjuje.

Osim navedenih bolesti značajan problem čine koncentrična pjegavost, trulež te na tikvenjačama didimela, tj. crna trulež stabljike. Za suzbijanje spomenutih patogena potrebno je primijeniti fungicid Sercadis Plus u dozi od 0,6 – 1 l/ha ovisno u kojoj kulturi i za koju namjenu se primjenjuje. 

U svoj program zaštite naš savjet je uvrstiti i preparat Signum aktivnih tvari piraklostrobin i boskalid prije svega zato što suzbija uzročnika sive plijesni te je dobro poznati botriticid. Doza primjene je ovisno o intenzitetu zaraze i pritisku patogena 1 – 1,5 kg/ha. Također, ima i popratno djelovanje na bakterioze, osobito u paprici.

Krumpirova zlatica na patlidžanu (Foto: Chromos Agro)

Treba voditi računa i o suzbijanju kukuruznog moljca koji čini značajne štete na plodovitom povrću – rajčici i paprici. Preporuka je koristiti preparat Alverde u dozi od 1 l/ha. Vrijeme aplikacije treba odrediti temeljem praćenja i pojave štetnika. Također, on se može primijeniti za suzbijanje krumpirove zlatice u patlidžanu u dozi od 0,25 l/ha, a aplicira se u vrijeme izlaženja ličinki iz jaja.

Ne zaboravite kalcij

Kako bi sve navedene preporuke imale smisla i kako bi se ostvario dovoljan i kvalitetan prinos, prije svega potrebna je sadnja zdravog sadnog materijala te tijekom cijelog perioda vegetacije potrebno biljku održavati vitalnom uz dodavanje svih potrebnih hraniva. U tu svrhu preporučujemo primjenu preparata Bombardier, koji sadrži aminokiseline, folijarno nekoliko puta u toku vegetacije u dozi od 2 l/ha ili putem sustava za navodnjavanje u dozi od 5 l/ha.

Potrebna je izbalansirana prihrana uz poznavanje potreba biljke tijekom različitih faza vegetativnog i generativnog rasta te prema tome bazirati ishranu. S obzirom na to da je ovdje riječ o plodovitom povrću, nikako se ne smije izostaviti prihrana kalcijem jer u protivnom izostaju željeni prinosi te se javlja vršna trulež.

Vršna trulež paprike (Foto: Chromos Agro)

Jedino poznavanjem cjelokupnog ekosustava uzgoja povrća možemo postići zadovoljavajuće rezultate iako i u tom slučaju postoji mnogo čimbenika na koje ne možemo utjecati. To su primjerice tuča, visoka temperatura, velike količine oborina, suša, ali možemo djelomično smanjiti negativne utjecaje primjenom spomenutih preparata i biostimulatora.


Tagovi

Plodovito povrće Zaštita povrća Plamenjača Pepelnica Koncentrična pjegavost Štetnici


Autorica

Nikolina Hasanović

Više [+]

Magistra inženjerka voćarstva, vinogradarstva i vinarstva. Od kraja 2019. godine započinje radni odnos u Chromos Agro d.o.o. kao viša stručna suradnica prodaje i primjene.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]