Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača rajčice
  • 23.04.2019. 16:30

Plamenjača rajčice: Kako spriječiti, liječiti i izliječiti

Plamenjača rajčice je oboljenje zelenih dijelova biljaka koje je jedno od najčešćih s kojim se susreću proizvođači. Sprječavanje nastanka i širenja bolesti provodi se poduzimajući cjelokupan set preventivnih radnji, a vrlo često i interventnim djelovanjem.

Foto: Depositphotos/Alinsssa
  • 48.355
  • 575
  • 0

Plamenjača rajčice jedna je od najraširenijih i najučestalijih oboljenja rajčice. Uzrokuje je pseudogljivica Phytophthora infestans koja se u povoljnim uvjetima vrlo brzo razvija i napada sve dijelove nezaštićene biljke. Na svim dijelovima biljke može se pojaviti u svim periodima vegetacije. Da bi spriječili nastanak i razvoj ove gljivice na zelenoj masi biljke, potrebno je poduzeti nekoliko preventivnih koraka, a vrlo često u nepovoljnim uvjetima i djelovati interventno.

Simptomatologija nastanka bolesti

Pseudogljivica Phytophthora infestans štetu nanosi na svim dijelovima biljaka. Izrazito vlažno vrijeme i prosječno nešto hladnije temperature idealne su za nastanak i kasniju sporulaciju i širenje bolesti. Prvi simptomi javljaju se kada se biljke uzgajaju u rasponu temperatura 18-21 stupanj i visokoj relativnoj vlažnosti zraka od 60-90%.  

Kako se nositi s plamenjačom rajčice i krumpira?

Prvi simptomi nastanka bolesti vezani su za pojavu svijetlozelenih ili bjeličastih pjega na listovima biljaka, najprije na vrhovima listova. Nakon određenog perioda i nepovoljnih klimatskih uvjeta pjege se prošire na cjelokupnu lisnu masu i osuše je. Na stabljici se javlja u obliku eliptičnih pjega koje iz početnog svijetlog stanja prelaze u tamniju boju. Javljaju se prstenasto što omogućava blokiranje protoka hranjivih elemenata i krajnje sušenje biljaka. Plodovi bivaju zahvaćeni tamnim pjegama koje dovode do truljenja i propadanja i ploda i biljke.

Preventivni načini suzbijanja plamenjače

Budući da plamenjača rajčice nastaje u uvjetima kada je biljka duže vrijeme izložena nepovoljnim klimatskim uvjetima, potrebno je provesti mnoštvo preventivnih koraka kako bi se spriječio njen nastanak i širenje. Najprije, potrebno je proizvodnju započeti s mladim fitosanitarno ispravnim biljakama, čime će se smanjiti mogućnost pojave ove bolesti. Smanjenju nastanka plamenjače pogodovat će i podizanje proizvodnje na ocjeditim terenima i na zemljištu koje nije prezasićeno vodom. Također, potrebno je poštivati i pravila plodoreda kultura. Nadalje, vrlo važno je odrediti i poštivati adekvatan sklop biljaka čime će se omogućiti veća provjetrenost međusadnog prostora što će u konačnici eliminirati suvišnu vlagu.

Ako se biljke uzgajaju u plasteničkim prostorima, važno je obavljati pravovremenu ventilaciju proizvodnog prostora. Pritom, potrebno je prilikom ventilacije otvoriti sve otvore na plasteniku kako bi se prostor brže ventilirao i prozračio. Također, potrebno je redovno obavljati pinciranje biljaka i odstranjivati dijelove biljaka koji su u sjeni ili koji zasjenjuju ostaje biljke. Dodatno, potrebno je nakon svakog pinciranja i formiranja uzgojnog oblika odstranjene dijelove biljaka iznijeti iz plastenika i po mogućnosti zapaliti. Međuredni prostor potrebno je uvijek držati čistim i prozračnim.

Zašto je važno provjetravanje plastenika?

Prilikom manipuliranja s biljkama obavezno obratiti pažnju na higijenske uvjete. Pri tome potrebno je koristiti rukavice i dezinficiran pribor. Za navodnjavanje biljaka koristiti higijenski i zdravstveno ispravnu vodu. Navodnjavanje obavljati u ranim jutarnjim satima, a nikako u kasnim večernjim satima. Po mogućnosti koristiti sustave navodnjavanja "kap po kap" kako bi se izbjeglo dodatno kvašenje lisne mase i stabljike. 

Kemijska zaštita

Budući da je plamenjača rajčice gljivično oboljenje, protiv njenog nastanka i širenja koriste se fungicidi. Trenutno se na tržištu nalazi mnoštvo fungicida na bazi različitih aktivnih tvari koje potpomažu sprječavanju nastanka plamenjače i suzbijaju njeno širenje. Pri tome vrlo je važno provjeriti jesu li ta sredstva, odnosno aktivne djelotvorne tvari na listi dozvoljenih sredstava. 

Prilikom primjene kemijskih sredstava od izuzetne je važnosti koristiti zaštitnu opremu koja će zaštiti proizvođača od negativnog utjecaja sredstva po njegovo zdravlje. Također, potrebno je poštivati i doze primjene sredstva kao i dane karence. Prilikom tretiranja biljaka obratiti pažnju na vremenske uvjete. Nije poželjno raditi tretiranje u najtoplijem dijelu dana kao ni onda kada je visoka relativna vlažnost zraka.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Rajčica Plamenjača rajčice Phytophthora infestans Preventivni način Kemijska sredstva Uvjeti Simptomi


Autor

Admir Hodžić

Više [+]

Magistar agronomije, s orijentacijom na ruralni razvoj, inovacije i proizvodnju zdravstveno ispravne hrane. Istražuje, analizira i dijeli zanimljive agro teme.