Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rajčice
  • 28.04.2020. 18:00

Pinciranje i dekapitacija: Kako i zašto zakidati vrhove i zaperke biljaka?

Dekapitacijom se postiže zaustavljanje rasta biljke i potpomaže formiranje i zrioba plodova, a prije njega se obavlja pinciranje zakidanjem zaperaka.

Foto: Julijana El Omari
  • 20.769
  • 898
  • 0

Postoje mnoge vrste povrća koje zahtijevaju oblikovanje tijekom rasta. To je mjera koju prvenstveno provodimo zbog zdravlja biljaka, ali i kako bi dobili lijepo oblikovane i krupne plodove.

Dekapitacija – zakidanje vrhova biljaka

Zakidanje vrhova biljaka se naziva dekapitacija i njime se postiže zaustavljanje rasta te potpomaže formiranje i zrioba plodova. Obavlja se nakon što je biljka razvila dovoljan broj plodnih etaža.

Reže se pomoću oštrog noža ili škara, a uobičajeno je da se oreže vrh biljke iznad zadnje zametnute cvjetne grane, zajedno s dva do tri lista.

Zašto je važno uklanjati donje listove rajčice?

Važno je napomenuti da nisu svi kultivari podložni ovoj mjeri jer kod nekih može izazvati bujni rast bočnih izbojaka odnosno zaperaka, koji se moraju uklanjati pinciranjem.

Pinciranje – zakidanje zaperaka biljaka

Ljudi često miješaju pojmove pinciranja i dekapitacije, a razlika je u tome što je pinciranje otkidanje zaperaka, a dekapitacije vrhova. Naime, pinciranjem se odstranjuju postrani izboji odnosno zaperci dužine od 5 do 10 cm. Ono se provodi redovito, jednom tjedno za vrijeme intenzivnog rasta biljke, a nikako nije dozvoljeno da zaperak preraste i preuzme centralni položaj.

Ono što se nalazi u tzv. pazušcu lista trebamo otkinuti

Pinciranje ima utjecaj na daljni razvoj plodova i cijele biljke. Zakidanje mlađih zaperaka obavlja se ručno, ali ako je zaperak stariji, odnosno deblji, kako se ne bi oštetila glavna stabljika, treba ga rezati škarama ili nožem.

Primjer oblikovanja rajčice pinciranjem i dekapitacijom

Tipična kultura koja se mora oblikovati je rajčica kako se ne bi razvila u nepregledni grm sitnih plodova kojega često napadaju biljne bolesti.

Kod oblikovanja najbolje je ostaviti dvije osnovne grane na kojima će se pojavljivati cvjetovi, a kasnije i plodovi. Zaperke prepoznajemo tako što se oni nalaze između listova i glavne grane koja raste u visinu, a ono što se nalazi u tzv. pazušcu lista trebamo otkinuti.

Pinciranje krastavaca ubrzat će berbu i do 20 dana

Nakon toga treba ukloniti i donje listove kako bi biljci osigurali bolju cirkulaciju zraka u donjem dijelu gdje se najčešće pojavljuju bolesti poput plamenjače.

Na kraju, kada biljka dosegne određenu visinu treba odrezati njen vrh i tako zaustaviti rast biljke, a energiju preusmjeriti u rast plodova.

Osim rajčice, pincirati se mogu i paprike, patlidžani, tikvice, lubenice, dinje, krastavci itd.


Tagovi

Dekaptiranje Pinciranje Zakidanje vrhova Zakidanje zaperaka Proizvodnja povrća


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]