Peruanska jagoda ili fizalis potječe iz Južne Amerike, gdje se uzgaja kao povrće. Namijenjena je onima koji uzgajaju razno povrće i koji su orijentirani prodaji na tržnicama.
Peruanska jagoda (Physalis peruviana) ili fizalis dolazi iz Južne Amerike. Tamošnji poljoprivrednici je uzgajaju kao povrće. Posljednjih nekoliko godina prisutna je i kod nas. Pripada porodici Solanaceae, u kojoj su i rajčica i krumpir. Namijenjena je proizvođačima koji se bave uzgojem raznog povrća, kao i onima koji su orijentirani prodaji na tržnicama.
Fizalis je jednogodišnja biljka. Može narasti i više od metra visine. Dobro se grana, pa ima izgled grma. Jedna biljka može formirati preko 100 plodova, koji su slatko-kiselog okusa. Mogu se jesti svježi, ali i kao dodatak jelima, pa čak i kolačima. Peruansku jagodu je moguće uzgajati u teglici, ali su plodovi znatno krupniji ako se uzgaja na polju. Voli sunce i redovno zalijevanje, kao i rastresita i dobro pognojena zemljišta.Ako je uzgajate u lončanici, može biti dekorativna, ukrasna biljka.
Proizvodnja rasada fizalisa, ne razlikuje se od proizvodnje presadnice paprike. Sjeme se sije na dubinu oko jednog centimetra. Agrotehničke mjere, kao i mjere zaštite, su iste kao i kod paprike i obavljaju se u isto vrijeme, s istim gnojivima i pesticidima. Biljke su za 30 do 40 dana spremne za presađivanje. Rasad se sadi na razmak od 80 cm, u cik-cak varijanti. Usjev je potrebno zalijevati, a poželjno je koristiti sustav "kap po kap", kako bi se obavila i prihrana.
Početak cvjetanja fizalisa je u lipnju i traje sve do kraja srpnja. Cvjetovi su crno-žute boje, a podsjećaju na cvijet rajčice. Na mjestu cvijeta se formira lampion, u kojem se formira plod. Lampion je prvo zelen, a potom dobiva žutu boju. Plodovi su žuto-narančaste boje, a za berbu dospijevaju krajem kolovoza. Beru se sukcesivno, a ovaj se posao može produžiti do prvih mrazeva. Zbog toga je važno što ranije obaviti sjetvu i rasađivanje, u optimalnim rokovima. Plodovi se beru s lampionima.
Izvor: Mjesečnik "Za našu zemlju", Victoria logistic, broj 64 / 2018
Tagovi
Autorica