Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presadnice
  • 09.05.2022. 12:00

Pažljivo prilikom kaljenja presadnica - važni savjeti kod zalijevanja

Smanjuje se broj zalijevanja, ali povećava norma kako bi se smanjio stres zbog temperaturnih oscilacija, a korijen mlade biljke što bolje razvio.

Foto: Gordana Nastić
  • 2.338
  • 113
  • 0

U tijeku je proizvodnja presadnica paprike, rajčice, kupusa i drugih povrčarskih kultura u toplim gredicama. Prije presađivanja na stalno mjesto, biljke treba izložiti nižim temperaturama odnosno kaliti ih, i obaviti tretiranje s 0,5 postotnom otopinom kalij sulfata. Često dolazi do velikih temperaturnih razlika, čak i 10 do 15 stupnjeva u odnosu na uvjete koji su vladali do trenutka sadnje, što izaziva veliki stres kod biljaka.

Pričekati povoljne temperature

Presadnice, prema riječima savjetodavke Nade Lazović Đoković, proizvedene u zaštićenom prostoru treba pripremiti za sadnju na otvorenom polju, jer su uvjeti nepovoljniji, temperaturne oscilacije veće i češće u odnosu na zaštićen prostor.

Kaljenje rasada počinje dva tjedna prije sadnje na stalno mjesto - prozračivanjem plastenika ili tople gredice. Jedan od najčešćih tretmana je snižavanje temperature u zaštićenom prostoru provjetravanjem. Ventilacija povećava kretanje zraka, što pomaže jačanju biljaka. Prvi tjedan provjetravanje se obavlja tijekom dana, a drugog ga treba osigurati tijekom dana i noći.

Sadnja paprike: Na otvorenom nakon prve dekade svibnja

"Prvih sedam dana skidaju se prozori i gredice ostaju otvorene preko cijelog dana, otvaraju se vrata i pravi propuh, a noću se ponovo pokrivaju i zatvaraju se prozori, posebice ukoliko se najavljuju mrazevi. Posljednjih sedam do osam dana gredice ostaju otvorene i danju i noću", savjetuje. 

Dodaje da kaljenje ne treba obavljati kada je previše hladno vrijeme. Minimalna dnevna temperatura pri kaljenju rasada treba biti 12 stupnjeva, a noćna ne padati ispod pet. Zato je potrebno pričekati da se temperatura zraka malo poveća.

Prvih sedam dana skidaju se prozori i gredice ostaju otvorene preko cijelog dana, otvaraju se vrata i pravi propuh

"Za toploljubive vrste koje su osjetljive na niže temperature, kao što su rajčica, paprika dnevna temperatura ne bi trebala biti ispod 10 stupnjeva", poručuje naša sugovornica i ističe da povrćarske vrste, kao što su zelena salata i kupus ne treba dugo držati na temperaturi ispod pet stupnjeva jer pri takvim uvjetima može doći do prelaska s vegetativnog na reproduktivni rast, što je nepoželjno.

Dodajte biostimulatore i kalij

Smanjuje se broj zalijevanja, ali povećava norma kako bi se smanjio stres zbog temperaturnih oscilacija i korijen mlade biljke što bolje razvio. Istovremeno, u samoj biljci smanjuje se sadržaj vode, a povećava sadržaj suhe tvari. Biljka postaje jača i otpornija, ne dolazi do izduživanja.

"Ukoliko bi nastavili sa zalijevanjem i gnojidbom biljke, dobili bi neotporne i lomljive izdužene biljke. Kako bi ih ojačali, možemo u procesu kaljenja primijeniti biostimulatore ili gnojiva bogata kalijem", kaže savjetodavka. 

Brojne su prednosti korištenja biostimulatora - kako ih odabrati?

Ne treba ni pretjerivati s kaljenjem jer ono može usporiti primanje biljaka nakon presađivanja i dovesti do kasnijeg plodonošenja, a ponekad i smanjenog prinosa.

Rasad koji nije dobro pripremljen, kalit će se na mjesto gdje je rasađen, i proces će trajati znatno duže od dva tjedna, zbog čega će biljka biti u stalnom stresu i tada je podložna napadu bolesti i štetnika.

Biljke štititi od sunca i vjetra

Presadnice su spreme za otvoreno polje ukoliko imaju šest do osam listova, dobro razvijen korijen i visinu stabla od 15 do 25 cm. Nekoliko sati prije presađivanja na stalno mjesto, potrebno je mlade biljčice dobro zaliti kako bi se što lakše vadile iz kontejnera i posuda ili čupale iz toplih gredica odnosno žilice korijena manje oštetiti.

Vađenje treba organizirati tako da se izvadi samo onoliko koliko se može posaditi. Izvađene biljke treba štititi od vjetra i sunca pokrivanjem vlažnom krpom, a korijenov sustav treba biti u vodi, posebice ukoliko duže stoje.

Vadi se samo onoliko koliko se može posaditi

Prije samog presađivanja biljaka na stalno mjesto, zemljište treba dobro pripremiti. Najbolje je da se rasađuje po oblačnom vremenu ili u popodnevnim satima. Zemljište za sadnju treba dobro pripremiti 10 do 15 dana prije sadnje. Ako je zemljište vrlo suho, treba ga zaliti prije sadnje. Sadnja na malim površinama je ručna, a na velikim strojna. 

Temperature zemljišta i zraka trebaju biti iznad 15 stupnjeva. Ako se sa sadnjom urani, dok je zemljište još uvijek hladno, korijenov sustav će se slabije razviti i samim tim usporava se razvoj same biljke. S druge strane, ukoliko sadnja paprike krene kasnije, biljke se teže primaju, pate od nedostatka vode, a plodovi sporije sazrijevaju.

"Na otvorenom polju najčešće se sadi na razmak 50 - 60 x 20 cm. Dubina sadnje treba biti pet do šest centimetara, do kotiledona ili jedan centimetar dublje. Nije preporučljiva dublja sadnja zbog toga što treba više vremena da se zemljište zagrije na većoj dubini jer je primanje rasada otežano", savjetuje Nada Lazović Đoković.


Tagovi

Rasad Kaljenje rasada Nada Lazović Đoković Presadnice Presađivanje


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz sektora poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gospodarstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.