Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pythium spp.
  • 14.01.2018. 16:30

Paraziti roda Pythium štete povrću, kako ih suzbiti?

Najosjetljivije su mlade biljke u fazi klijanja i nicanja jer ugrožavaju sjeme, izdanke i rasadnice. Za starije biljke, ove gljivice su bezopasne.

Foto: AKuptsova / Pixabay
  • 1.151
  • 91
  • 0

Fakultativni paraziti roda Pythium žive u zemljištu bogatom organskim tvarima. Parazitiraju veliki broj biljnih vrsta, a štetu najviše nanose povrću. Najosjetljivije su mlade biljke u fazi klijanja i nicanja. Za starije biljke, ove gljivice su bezopasne.

Uvjeti za stvaranje infekcije

Ako poslije sjetve uslijedi nepovoljno razdoblje za klijanje i nicanje, štete su izraženije. Infekciji doprinose teška i slabo drenirana zemljišta, visoka vlažnost i temperatura, slabo provjetravanje, niske temperature poslije sjetve, kao i ako sjeme nema dovoljnu energiju klijanja ili je preduboko posijano.

Simptomi infekcije

Simptomi na zaraženom sjemenu se javljaju u vidu truljenja. Naime, ono ne klija, truli i raspada se.

"Tkivo klijanaca je jako osjetljivo i na njemu se u početku javljaju vodenaste pjege, koje se brzo povećavaju i cijela biljka propada. Na izniklim biljkama obolijeva korijen ili stablo u prizemnom dijelu, koji dobivaju tamnu boju i nekrotiziraju. Oboljele biljke poliježu i na njima se javlja bjeličasta micelija, koja se širi i po površini zemlje u vidu paučinaste prevlake.Ova površinska micelija predstavlja samo nastavak unutrašnje micelije, koja se nalazi u zaraženom tkivu", objašnjava inženjerka Svetlana Šućević.

Dodaje da se propadanje biljaka javlja u obliku koncentričnih krugova, pri čemu nastaju "gola mjesta".

Suzbijanje patogenih gljivica

Za suzbijanje Pythium spp. najvažnije su preventivne mjere. Neophodna je dezinfekcija zemljišta, kao i tretiranje sjemena fungicidima.

Kada je riječ o agrotehničkim mjerama, potrebno je vršiti drenažu zemljišta, izbjegavati teška zemljišta, vršiti provjetravanje objekata za proizvodnju rasadnica, izbjegavati pretjeranu gnojidbu dušikom, sijati ili pikirati biljke kada su povoljni uvjeti za njihov brži rast i razvoj. Obavezno je i poštivanje plodoreda, jer se tako smanjuje populacija parazita.

"Preparati na bazi metalaksila-m i propamokarb-hidroklorida koriste se u zaštiti paprike, rajčice, plavog patlidžana, krastavca, lubenice, salate, kupusnjača, ali sa slabijim uspjehom ako nisu poduzete navedene preventivne mjere suzbijanja patogena", napominje Šućevićeva.

Foto: AKuptsova / Pixabay


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije