Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita paprika
  • 30.07.2021. 10:00

Paprika i paradajz: Slijedi novi napad kukuruznog plamenca i pamukove sovice

U plastenicima su na plodovima i listovima paprika primjećena jaja plamenca i sovice zbog čega povrtari moraju da se spreme za tretman protiv ovih štetočina.

Foto: Bojan Kecman
  • 232
  • 136
  • 0

S porastom dnevnih temperature očekuje se ubrzan razvoj jaja kukuruznog plamenca (lat. Ostrinia nubilalis) i njihov prodor u plodove i stabla. Jaja plamenca su bijele boje, grupisana, veličine do jednog milimetra. Gusjenice ćete prepoznati po tome što imaju crnu glavu i tamnu prugu na sivom tijelu. Leptir je svijetlo smeđe boje sa dvije pruge na krilima, a mužjaci su tamniji.

Izaziva trulež plodova

Često se dešava da se stabla paprika polome nakon iole jačeg vjetra zbog čega proizvođači ne sumnjaju u plamenca. Štetočina napada i paradajz tako da se i kod ove kulture u plastenicima treba obratiti pažnja na plodove i stabljike.

Najveći problem je razvoj truleži na plodovima u slučaju prodora gusjenice u plod, jer na mjestu ulaska dolazi do posmeđivanja pokožice, a zatim i bržeg razvoja truleži zbog čega plodovi gube na vrijednosti i neupotrebljivi su za prodaju i konzumaciju.

Pamukova sovica (lat. Helicoverpa armigera) takođe predstavlja značajnu štetočinu na paprikama. Osim nje napada i kukuruz, grah, soju, paradajz, suncokret itd. Leptir leti od proljeća pa sve do septembra. Imago je svijetlo žute boje, a gusjenice su žućkasto bijele boje sa tamnijom glavom. Jaja su obično pojedinačno položena mada mogu biti i u grupama. Trenutno je u toku razvoj druge od tri generacije leptira. I sovici za razvoj odgovaraju više temperature.

Redovito kontrolirajte usjeve

I kod sovice i kod plamenca najjači napad, naročito na otvorenom, registruje se na površinama na kojima je prije paprika uzgajan kukuruz, zbog čega se mora obavezno izvršiti duboko zaoravanje ostataka kukuruza.

Suzbijanje plamenca i sovice

Ako se odlučite za suzbijanje plamenca i sovice insekticidima koriste se preparati na bazi aktivnih materija indoksikarb (na paprici karenca je jedan dan), hlorantraniliprol (karenca tri dana), bifentrin (sedam do 14 dana), deltametrin (karenca je sedam dana). Itd.

Pokazalo se u praksi i da primjena začina daje rezultate, kao što se vidi na slikama. Naime, potrebno je da se napravi što ljući rastvor stavljajući u kantu od 20 litara vode sljedeće začine:

  • čili paprika (100 grama)
  • mljeveni biber (50 grama)
  • ljuta mljevena paprika (50 grama)
  • cimet  (50 grama)
  • alkoholno sirće (0.2 dl)

Sve zajedno pomiješati, ostaviti jedan dan i promiješati u dva do tri navrata. Trebalo bi dobro procijediti kroz gazu ili sita da ne dođe do začepljenja prskalice. Dobro okupati stabla i plodove i obavezno prskati i naličje listova.


Fotoprilog


Tagovi

Kukuruzni plamenac Pamukova sovica Indoksikarb Hlorantraniliprol Bifentrin Deltametrin Čili paprika Cimet


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.