Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Britanski krumpir
  • 16.11.2019. 16:30
  • Velika Britanija

Ostali bez godišnjeg uroda krumpira jer ne znaju upravljati rijekama?

Više od 50 posto ovogodišnjeg uroda trune u tlu jer farmeri nisu uspjeli pokupiti krumpir. Nikada nisam vidjela ni tako malo jesenske sjetve u svom radnom stažu, rekla je Minnette Batters, predsjednica Nacionalnog saveza poljoprivrednika Velike Britanije.

Foto: Pixabay/Couleur
  • 1.240
  • 94
  • 0

Velika Britanija mogla bi se suočiti s nestašicom krumpira, ali i drugog povrća zbog velikih poplava uzrokovanih lošim upravljanjem rijekama, odnosno zbog iskapanja pijeska i šljunka iz njihovih korita."Više od 50 posto ovogodišnjeg uroda trune u tlu jer farmeri nisu uspjeli pokupiti krumpir. Nikada nisam vidjela ni tako malo jesenske sjetve u svom radnom stažu", rekla je Minnette Batters, predsjednica Nacionalnog saveza poljoprivrednika.

Ugroženi i kukuruz i kelj pupčar

Ta je zemlja inače u potpunosti samodostatna kada je u pitanju krumpir pa bi nestašica mogla uzrokovati veliko povećanje cijena, ali i nedostatak tog povrća u supermarketima. Posljedično, vjerojatno će nedostajati i sjemenskog krumpira za proljetnu sjetvu što će problem razvući i na sljedeću godinu.

Poplavama bi mogli biti pogođeni i usjevi kukuruza i kelja pupčara. "Poljoprivrednici će učiniti sve što je moguće kako ne bi nedostajalo kelja pupčara i krumpira za Božić", rekla je Batters istaknuvši kako Agencija za okoliš mora surađivati s poljoprivrednicima kako bi osigurali da se poplavljene rijeke isuše te da voda ravnomjerno teče po čitavoj zemlji, piše telegraph.co.uk.

Odgovorno tretirati rijeke

"Moramo napraviti radikalne promjene u načinu na koji upravljamo vodama. Ovo do sada je najgori način. Moramo poboljšati sustav proizvodnje hrane, kako za poljoprivrednike, tako i za naše kupce. Agencija mora raditi u suradnji s nama kako bi se osiguralo da voda može ravnomjerno teći jer u mnogim dijelovima Velike Britanije imamo previše vode dok je u drugim dijelovima ima premalo", naglasila je.

Pojasnila je da, kako bi se izbjegle poplave koje će uzrokovati nestašicu hrane u budućnosti, Vlada mora dati prostora tom pitanju, uključujući proširenje rijeka i pravilno održavanje. "Moramo imati političke ambicije da vodu tretiramo odgovorno."

Krumpir česta namirnica na jelovniku Britanaca

Kada je riječ o krumpiru, on je uz pšenicu najčešći usjev u Velikoj Britaniji i drži peto mjesto na ljestvici proizvođača te kulture u Europskoj uniji, a 11. u čitavom svijetu. U 2018. godini proizveli su 4.887 tisuća tona krumpira. Već prošle godine su bilježili pad za 1.156 tisućaa tona u odnosu na 2017. godinu, odnosno pad od 13% u odnosu na petogodišnji prosjek (2013.-2017., 5.619 Kt).

Dakle, prošla je godina za proizvodnju krumpira u Velikoj Britaniji bila najniža od 2012. godine, piše potatopro.com.

Krumpir je česta namirnica na jelovniku Britanaca, a jedno od najpoznatijih jela je Fish and Chips (riba s krumpirićima). Uz kelj pupčar, kesten, umak od brusnice, puricu, svinjetinu i druge namirnice je i neizostavan je dio blagdanskog (božićnog i novogodišnjeg) jelovnika.  


Tagovi

Britanski krumpir Poplava Loša godina Krumpir trune Upravljanje rijekama Minnette Batters


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?