Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro Altera
  • 23.10.2016. 18:00

Organizirano proizvode ludbreški hren

Kvalitetnim odabirom sadnog materijala uzgojena je čuvana sorta Ludbreški hren koja je s obzirom na morfološki oblik stabljike odnosno biljke hrena te kemijski sastav jedan od najkvalitetnijh korijena u Europi.

  • 2.069
  • 188
  • 0

Hren (Armoracia rusticana) je biljka trajnica iz porodice Brassicaceae koja uključuje i njegove srodnike kao što su kupus, brokula, kelj pupčar, repa i druge vrijedne zeljarice.

Naraste i do 1 m visine i uglavnom se uzgaja zbog aromatičnog korijena. Pradomovina mu je jugoistočna Europa i zapadna Azija, a danas se uzgaja i rasprostranjena je u cijelom svijetu. Od davnina se hren koristi i kao ljekovita i kao začinska biljka. Grci su ga nazivali biljkom vrijednom zlata.

U širem području Ludbrega hren se uzgaja više od 30 godina

Na području sjeverozapadne Hrvatske, odnosno širem području okolice Ludbrega hren se uzgaja više od 30 godina. Nositelj selekcije u tom području kvalitete hrena do 2000. godine bila je obitelj Makar Franje iz Sigeca ludbreškog, a iste godine ulogu nositelja proizvodnje i daljnjeg razvoja kooperacije preuzelo poduzeće Agro Altera. Agro Altera je poduzeće koje osnovano 2001. godine i trenutno ima 50 zaposlenika, a površina zemlje na kojoj uzgajaju je preko 20 ha.

"Posjedujemo svu potrebnu mehanizaciju za obradu i proizvodnju povrća kojom se bavimo. Presadnice koje koristimo za sadnju proizvodimo u vlastitom aranžmanu, a u 80% proizvodnih površina su u sistemu planskog navodnjavanja.

U segmentu poslovanja poduzeća posebni naglasak stavljamo na organiziranu proizvodnju hrena čuvane sorte ludbreški hren. Isto tako nudimo mogućnost proizvodnje povrća ekskluzivno za određenog kupca i u količinama i asortimanu prema dogovoru. Povrće proizvodimo za trgovačke lance, izvoz i industrijsku preradu".

Ludbreški hren je zaštićena sorta

Kvalitetnim odabirom sadnog materijala uzgojena je čuvana sorta Ludbreški hren koja je s obzirom na morfološki oblik stabljike odnosno biljke hrena te kemijski sastav jedan od najkvalitetnijh korijena u Europi.

Najbolje sadnice odnosno korijenčići se odvajaju za narednu sadnju

Sve rade ručno. Hren se sadi od 1. svibnja do početka lipnja. Sazrijeva oko prvog studenog i onda bude berba. Prskaju dva puta godišnje protiv bolesti sive plijesni i plamenjače, a od štetnika imaju problema s buhačem koji napada u prva dva tjedna razvoja kada nikne. Skladišti se na temperaturi od 6 stupnjeva u mračnom dijelu podruma, trapu ili vlažnom pijesku. Hren ne smije dugo stajati vani jer se suši ako ga se stavi na sunce, a mora imati dovoljno vlaga. Hren se vadi s plugom te se sortira prva i druga klasa, i najbolje sadnice odnosno korijenčići se odvajaju od glavnog korijena za narednu sadnju.

Rade sami te se bore protiv loših zakona

"Radimo sami pa se borimo protiv loših zakona. Korisimo poticajae i oni dosta pomažu. Proizvode izvozimo u trgovačke centre. Marketing koristimo ovisno o tome koliko imamo financijskih mogućnosti. Smatramo da se nedovoljno mladih bavi poljoprivredom", kažu za Agroklub.

S hrenom do zdravlja

Mesnati korijen je izvana žuto-smećkast, a iznutra je bijele boje, oštrog i paprenog mirisa koji nadražuje oči i nos pri ribanju. Nositelji mirisa su eterična ulja koja ima gorušica. Bogat je mineralima i vitaminima i koristi se za liječenje različitih zdravstvenih tegoba. Drevni recept za pročišćavanje sinusa kaže da u ravnu posudu prvo treba naribati hren. Posudu treba staviti na štednjak i dodati litru vode, nagniti se i pokriti glavu ručnikom i udisati pare 5 -10 min. Najbolje je to napraviti prije spavanja.


Povezana biljna vrsta

Hren

Hren

Sinonim: Kren, ren | Engleski naziv: Horse radish | Latinski naziv: Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey. et Schreb.

Hren je višegodišnja biljka i uzgaja se zbog zadebljalog podanka (rizoma), a jednogodišnji izboji podanka koriste se za reprodukciju (razmnožavanje). Iz podanka se razvije... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Hren Korijen Agro Altera


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/