Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska zaštita
  • 21.08.2015. 12:50

Ogulinski kiseli kupus dobio zaštitu podrijetla!

Domaći hrvatski proizvod "Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje" dobio je europsku zaštitu podrijetla.

  • 905
  • 65
  • 0

Domaći hrvatski proizvod "Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje" dobio je europsku zaštitu zemljopisnog podrijetla. Tako je danas odlučila Europska komisija, nakon što je zahtjev za zaštitu predan prije nekoliko mjeseci.

Proces zaštite naziva "Ogulinski kiseli kupus"/"Ogulinsko kiselo zelje" (ZOI) započeo je u prosincu 2011. godine, kada je Udruga proizvođača i prerađivača Ogulinskog kupusa podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju te oznake izvornosti naziva.

Stalnost kvalitete

Ogulinski kiseli kupus - linija glavice i ribanac (rezani) godinama su poznati proizvodi ogulinskog kraja na hrvatskim tržištu. Ogulinski kupus lokalna je sorta (populacija) čije se sjeme isključivo proizvodi na seljačkim gospodarstvima u ogulinskom kraju isključivo za vlastite potrebe. Stoljetnim uzgojem u ekološki gotovo optimalnim uvjetima (klima, tlo) i odabirom glavica za sjemensku proizvodnju, proizvođači kupusa osigurali su stalnost kvalitete sirovine za kiseljenje.

Prirodna fermentacija

Za kiseljenje tog kupusa koristi se postupak prirodne fermentacije te se kupusu dodaje samo 5-6 postotna bistra otopina kuhinjske soli te se u anaerobnim uvjetima stvara mliječna kiselina kao prirodni konzervans.Proizvodnja tog kupusa obuhvaća šire područje grada Ogulina i općina Josipdol, Plaški, Tounj i Saborsko.

Marinko Sabljak koji predstavlja proizvođače ogulinskog kupusa ističe da je ogulinski kiseli kupus jedinstveni proizvod. Time je Hrvatska, pored Krčkog pršuta, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres i Neretvanske mandarine, dobila još jednu oznaku čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.


Tagovi

Zaštita podrijetla Ogulinski kupus Kiseli kupus Ogulinsko zelje Zaštita podrijetla Marinko Sabljak


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P