Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koprivina grinja
  • 29.07.2017. 10:30

Obratite pažnju na koprivinu grinju u krumpiru

Koprivina grinja je žute, zelenkaste, crvenkaste ili narančaste boje s dvije izražene tamne pjege na hrptu. Hrane se sisanjem biljnih sokova na naličju lišća.

Foto: dzmitriy_
  • 1.195
  • 73
  • 0

U posljednjih sedam dana na nekoliko smo lokaliteta u Međimurju po prvi puta zabilježili brzo sušenje i propadanje cime zbog prekomjernog umnažanja koprivine grinje (Tetranychus urticae). Nametnik je prvo primijećen na sorti krumpira Taurus, namijenjen za preradu u čips, a od konzumnih je sorti do sada dojavljena i primijećene pojava samo na sorti Soraya!

Koprivina grinja (ili obični crveni pauk) (Tetranychus urticae) se početkom novog milenija redovito pojavljivala u međimurskim naseljima uz rijeku Dravu s intenzivnom proizvodnjom povrća namijenjenog za industrijsku preradu, a naročito su bili napadnuti patlidžani. Osim na plodovitom povrću u plastenicima (salatnim krastavcima, rajčici, paprici) i jagodama uzgajanim u visokim tunelima, ova se grinja pojavljuje u usjevima celera korijenaša, graha, krizantema, nekim voćnim vrstama (šljive, jabuke) i soji. Tijekom vrućeg ljeta 2015. godine ponovno je zabilježena prava "epidemija" običnog crvenog pauka na poljima soje na cijelom području kontinentalnog dijela Hrvatske.

Napadaju u suhim i toplim uvjetima

Najveće se štete očekuju u suhim i vrlo toplim uvjetima. Ove su grinje obično žute, zelenkaste, crvenkaste ili narančaste boje s dvije izražene tamne pjege na hrptu. Hrane se sisanjem biljnih sokova na naličju lišća. Stoga je napadnuto lišće puno sitnih bjeličastih točkica koje se spajaju, gubi normalnu zelenu boju, postaje "mramorno", a kasnije se suši i otpada. Grinja na naličju formira mnogo paučine, kojom može povezati više listova zajedno.

Za razliku od voćnog crvenog pauka (Panonychus ulmi) prezime u stadiju odraslih oblika, pa se u uvjetima zaštićenog prostora razvijaju i tijekom zime. Jedna ženka odlaže stotinjak jaja po cijelom listu. Jaja su bjeličaste boje, gotovo prozirna, pa se prostim okom jedva mogu vidjeti. Optimalne temperature za razvoj koprivine grinje su 30-32°C, pa uz nisku relativnu vlažnost zraka (45-50%) razvoj jednog pokoljenja traje svega 8-12 dana. Tijekom sezone na otvorenom polju grinja razvija 6-10 generacija godišnje, a u zaštićenim prostorima još više. Štetnik je relativno slabije mobilan, pa se sporo širi (najčešće od zapuštenih površina ili međe gdje su prisutni višegodišnji korovi - kopriva). Prvo se uočava na pojedinačnim biljkama, lokalno nastaju žarišta, a već prije masovnijeg proširenja potrebno je provesti njihovo suzbijanje.

Redovito pratiti stanje usjeva krumpira

Grinje se suzbijaju primjenom akaricida, ali u Republici Hrvatskoj niti jedan akaricid nema dopuštenje za primjenu u krumpiru!

Sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede, svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji.

Ovim putem obavještavamo proizvođače krumpira na redovito praćenja zdravstvenog stanja usjeva krumpira, naročito sorata namijenjenim za proizvodnju čipsa (npr. Taurus i slično). Zalijevanjem usjeva (kišenjem i orošavanjem) i podizanjem relativne vlažnosti u usjevu smanjuju se optimalni uvjeti za brzo množenje i širenje koprivine grinje.

Također, planiranim provođenjem kemijske desikacije cime (u vrijeme optimalne vlažnosti tla) dopuštenim pripravcima za tu namjenu (npr. Basta uz karencu 14 dana ili Reglone Forte uz karencu 10 dana) na dijelu površina gdje se pojavljuje koprivina grinja (Tetranychus urticae) sprječava se "frontalno" širenje napada grinje s rubnih dijelova parcele (pokraj zakorovljenih površina) na preostale nenapadnute dijelove polja.

Utrošiti barem 400 litara škropiva/ha, prskalicama bez dodatne opreme.

Autor: Milorad Šubić, Foto: dzmitriy_2014/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Koprivina grinja Krumpir Štetnik Zaštita Suzbijanje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]