Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti krumpira
  • 05.11.2017. 12:00

Obična krastavost krumpira

Običnu krastavost krumpira izaziva bakterija, koja napada biljku tijekom cijelog vegetacijskog razdoblja.

Foto: Boško Grgić
  • 1.845
  • 99
  • 0

Obična krastavost krumpira je bolest koja ne utječe na smanjenje prinosa, ali posljedice su vidljive kada je riječ o kvaliteti krtole i njenoj tržišnoj vrijednosti. Izaziva je bakterija Streptomyces scabies, koja napada biljku tijekom cijelog vegetacijskog razdoblja.

Simptomi infekcije

Prepoznat ćete da se radi o ovoj bolesti, jer na mjestu infekcije dolazi do promjene boje tkiva u vidu crvenkastih ili mrkih pjega u okviru kojih tkivo izumire.

"Ispod izumrlih stanica napadnutog tkiva stvara se sloj plutastih stanica, tako da nastaju kraste različitog oblika. Tijekom razvoja bolesti pjege se spajaju, tkivo krtole i prizemnog dijela stable postepeno omekšava i truli", objašnjava Jelena Grbić, dipl. ing. zaštite bilja.

Kada se javlja infekcija?

Krtole se mogu inficirati u zemljištu, ili u kontaktu sa zaraženim krtolama prilikom vađenja i skladištenja. Krastavost je česta na lakim zemljištima alkalne ili neutralne reakcije. Javlja se i kada je mala vlažnost zemljišta tijekom zametanja i početkom nalijevanja krtola, kao i kada se upotrebljavaju veće doze stajnjaka i mineralnih gnojiva. Isto je i s unošenjem većih doza vapna na kiselim zemljištima.

Važna je prevencija

Kontrola obične krastavosti kuompira moguća je preventivnim mjerama zaštite.

"Za sadnju treba koristiti zdrave krtole. Primjena plodoreda s travama i leguminozama, uzgojem otpornih sorti krumpira smanjuje pojavu bolesti. Potrebno je odstranjivanje bolesnih biljaka tijekom vegetacije, kao i odstranjivanje zaraženih krtola pri vađenju", savjetuje Grbićeva.

Dodaje da se preporučuje navodnjavanje zbog povećavanja vlažnosti i redukcije pojave bolesti.

Foto: Boško Grgić


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/