Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj bamije
  • 22.08.2018. 16:30

Na plantaži bamije obitelji Perija: Znate li da je bamija jedina biljka koja sadrži prirodni botoks?

Ivica i Željka Perija na svom imanju u Uljaniku uzgajaju bamiju ili okru. Riječ je o jedinoj plantaži bamije na području Bjelovarsko-bilogorske županije, a sudeći po broju sadnica i sortama, sasvim sigurno i u ovom dijelu Europe.

Foto: Snježana Sabo
  • 41.239
  • 761
  • 0

Ivica i Željka Perija na svom imanju u Uljaniku uzgajaju bamiju ili okru. Riječ je o jedinoj plantaži bamije na području Bjelovarsko-bilogorske županije, a sudeći po broju sadnica i sortama, sasvim sigurno i u ovom dijelu Europe. Bamija je biljka koja se uzgaja preko pet tisuća godina, a plodovi su iznimno zdravi i primjenu imaju osim u kulinarstvu i u medicini.

"S bamijom sam se započeo družiti još dok smo živjeli u Banja Luci, tamo se ta biljka jela od kad znam za sebe. U naše su ju krajeve donijeli Turci. Mi je volimo jesti i tako je krenulo istraživanje i naše druženje s njom", uveo nas je u svoj neobičan biljni svijet Ivica Perija.

Bamija na oko 3.000 četvornih metara

Bamija je jednogodišnja biljka, cvijet je zvonasti i traje svega jedan dan. Plodovi sazrijevaju i spremni su za branje nakon nekoliko dana od cvatnje. Stabljika daje plodove koji se mogu brati sve do prvih mrazeva. Kod nas se posljednjih godina u ponudi na pojedinim prodajnim mjestima, u sezoni može nabaviti svježa, ali u ponudi ima i sušene.

Supružnici na svojoj plantaži bamije 

"Raspolažemo s 21 sortom i sadimo je na oko 3.000 četvornih metara. Ona traži našu brigu svaki dan tako da preko ljeta ne možemo ići nigdje jer kada krene berba ona se obavlja svaki dan. Bamiju je prvo započeo saditi otac, a ja sam do svojih dvadesetak sorata, koliko ih sadim danas, došao uz pomoć interneta. Kako je riječ o tropskoj biljci odgovara joj sunce i puno vlage. Nije zahtjevna za uzgoj, no sredstava za zaštitu ako bi do bolesti i došlo, nema, jer malo ljudi zna što je bamija. Zato najčešće zaštitu radimo s koprivom, pepelom ili jednostavno otkidamo bolesno lišće", pojasnio je Ivica.

Bamija ima čitav niz zdravstvenih i nutritivnih svojstava. "Zbog svojih sastojaka bamija je, medicinski je to dokazano i potvrđeno, idealna i za eliminaciju želučane bakterije Helicobacter pylori. Zatim kod oboljenja želuca i crijeva,a preporuča se u raznim redukcijskim dijetama za obnavljanje probavnog sustava. Bamija sadrži vlakna koja pomažu stabilizirati razinu šećera u krvi. Bamijina sluz veže kolesterol, a pomaže i kod kronične iscrpljenosti. Izvrsna je za oblaganje stijenke želuca i razvoj crijevne faune jer bamijina sluz oblaže želudac štiteći ga od bakterija i od pojačanog lučenja želučane kiseline i regulira probavu. Ima vrlo dobar učinak na kroničnu iscrpljenost i depresiju.

Koristi se kao i svako drugo povrće 

Pokazala se učinkovita u reguliranju razine šećera u krvi kod dijabetičara. Bamija je odlična i u kozmetici, ona je jedina biljka koja sadrži prirodni botox mioksin. Svi naši kupci oduševljeni su s njom. Krajnjim potrošačima distribuiramo naše proizvode preko sajmova. Kozmetiku treba znati prodati, naša kozmetika je prirodna, a traži hladan režim čuvanja. Što se tiče čajeva i tinktura također treba znati objasniti ljudima. Mi se ne volimo igrati s tim stvarima. Da ona postane više prihvaćena nužan je rad s kupcima.

Svježu bamiju možete raditi kao i sve ostalo povrće, no mi nemamo navike, kupci su kod nas  navikli na par kultura. Ona obogaćuje jelo, može se staviti zaista u sve", kazao je naš domaćin Ivica Perija čije proizvode i ''biljku budućnosti'' možete nabaviti kod njih na kućnom pragu ili na sajmovima. 


Povezana biljna vrsta

Bamija

Bamija

Sinonim: okra | Engleski naziv: Gumbo | Latinski naziv: Hibiscus esculentus L.

Bamija je jednogodišnja biljka. Sasvim mladi plodovi 3 – 6 dana nakon cvatnje i oplodnje koriste se kao povrće na različite načine, a najviše kuhani ili pirjani. Bamija se može... Više [+]

Tagovi

Ivica i Željka Perija Bamija Uzgoj Uljanik


Autorica

Snježana Sabo

Više [+]

Snježana iza sebe ima višegodišnje iskustvo rada u elektronskim i tiskanim medijima. Ima permakulturni vrt, uzgaja voće i povrće, voli konje, prirodu te rado putuje i upoznaje hrvatsku eno i gastro ponudu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024