Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Moljac rajčice
  • 30.07.2019. 10:30

Moljac rajčice: Gusjenice mogu u potpunosti uništiti usjev

Štete na rajčici čini ličinka – gusjenica koja se hrani lišćem i stabljikom, pri čemu pravi mine nepravilnog oblika, vidljive a obje strane lista. Ličinke oštećuju i plodove, gdje prave jamice, udubljenja i galerije, kako na zrelim tako i na zelenim.

Foto: WikimediaCommons/Astronatas
  • 1.895
  • 63
  • 0

Moljac ili lisni miner rajčice (Tuta absoluta) je porijeklom iz Južne Amerike. U Europi je prvi put evidentiran 2006. godine u Španjolskoj, odakle se širio u zemlje Mediterana, a potom dalje po Europi. Od 2009. godine nađen je u Sloveniji i Hrvatskoj, a samo godinu dana kasnije u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Izuzetno je opasan, karantenski i ekonomski značajan štetnik u usjevu rajčice, gdje za kratko vrijeme može pričiniti i 100 % štetu na uzgajanim kulturama. Širi se transportom plodova i presadnica rajčice i plavog patlidžana, ali i prelijetanjem na manje daljine (od 10 km). Osim na rajčici, čini štete i na ostalim biljkama iz porodice Solanaceae.

Izgled štetnika

Leptiri su srebrnosive boje s crnim pjegama na prednjim krilima, dužine 10 mm i raspona krila 18 – 20 mm. Jaja su cilindričnog oblika, kremasto bijele boje, veličine 0,35 mm, položena na naličje lista ali i na plodove. Ličinke su zelenkaste boje, kao i lutke koje postepeno prelaze u smeđu boju.

Moljac rajčice u zaštićenom prostoru ima 10 – 12 generacija godišnje. Može prezimiti u stadiju lutke, imaga ili jaja. Razvoj jedne generacije traje oko 30 dana.

Štete na biljci čine ličinke

Štete na rajčici čini ličinka – gusjenica koja se hrani lišćem i stabljikom, pri čemu prave mine nepravilnog oblika, vidljive s obje strane lista. Ličinke oštećuju i plodove, gdje prave jamice, udubljenja i galerije, kako na zrelim tako i na zelenim. 

Na tako oštećenim plodovima dolazi do pojave sekundarnih parazita koji utječu na potpuno propadanje plodova koji nemaju nikakvu uporabnu vrijednost.

Preventiva je najvažnija

Primjena preventivnih mjera u suzbijanju moljca rajčice je obavezna, jer štetnik ima veliki broj biljaka domaćina, i čini velike štete. Jedna od preventivnih mjera je postavljanje zaštitnih mreža na vrata i otvore, kao i feromonskih i lovnih klopki u cilju praćenja leta insekata. 

Kako neven pomaže u borbi protiv štetnika rajčice

Od agrotehničkih mjera borbe potrebno je obaviti kvalitetnu obradu zemljišta, te ostatke napadnutih biljaka i biljnih ostataka nakon berbe iznijeti i uništiti.

Moljac brzo razvija otpornost na insekticide

Moljac rajčice se teško suzbija jer brzo razvija rezistenciju na insekticide zbog velikog broja generacija i velike brojnosti, kao i zbog skrivenog načina života koji čini insekte nedostupnim djelovanju insekticida. 

Izgled leptira (Foto: WikimediaCommons/Patick Clement)

Moraju li se koristiti kemijski preparati preporuka je da se prskanje obavi u ranim jutarnjim ili večernjim satima, ili kada je oblačan dan, da bi se produžilo vrijeme kontaktnog djelovanja i prodiranje u list. 

Za punu efikasnost potrebno je kvalitetno oprskati list i koristiti silikonske okvašivače, kako bi se povećala njihova efikasnost. 

Za suzbijanje moljca rajčice kemijski preparati moraju imati vrlo visoku efikasnost, translaminarno ili sistemično djelovanje, ovicidno ili ovilarvicidno djelovanje, jer je manji rizik za pojavu rezistentnosti. 

Koristiti insekticide kratke karence

Insekticidi moraju imati kratku karencu (3-7 dana), s malim ostacima na plodovima, i ne treba koristiti insekticide istog načina djelovanja u dvije uzastopne generacije (25-30 dana). 

Znakovi nedostatka hraniva na rajčici

Od kemijskih preparata preporučuje se primjena preparata na bazi aktivne tvari abamektin (Vertimec, Armada, Abastate + Match), čime se djeluje na jaja, koja su skoro položena ili će tek biti. Preparat Affirm s karencom kod rajčice od 3 dana, uz dodatak okvašivača, također daje dobre rezultate u suzbijanju moljca rajčice. Insekticidi na bazi aktivne tvari kloranraniliprola (Coragen) i abamektina (Vertimec), u kombinaciji, pokazuju visoku efikasnost u suzbijanju ovog štetnog insekta.

Autorica: Milica Perućica, Savjetodavna RS


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Moljac rajčice Gusjenica Štetnik Suzbijanje Insekticid Rajčica Lisni miner rajčice