Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ivan Tomić
  • 03.10.2018. 10:30

Mladi i poduzetni: Budući supružnici pokrenuli OPG Ivan Tomić i okrenuli se uzgoju domaćeg češnjaka

Sredinom listopada prošle godine posadili smo 100 kg sadnog materijala i uz puno truda, volje i rada na kraju smo ubrali zdravih 900 kg češnjaka. Ovu godinu sadimo 500 kg, te se nadamo urodu između 3 i 4 tone, kaže Ivan Tomić.

Foto: arhiva Ivana Tomića
  • 4.634
  • 496
  • 2

Tražite li domaći češnjak, sada ga možete pronaći i kod mladih budućih supružnika u Bjelovaru! Naime, višak zemlje na obiteljskom dobru u Cigleni, Ivan Tomić i buduća mu supruga Romana odlučili su staviti u funkciju. Nisu žurili već prethodno istražili tržište, tlo, koja je to kultura koja im neće oduzimati previše vremena jer oboje rade i odlučili se za - češnjak!

"Na proizvodnju češnjaka smo se odlučili prošle godine u proljeće. Na tu ideju smo došli tako što smo imali viška zemlje za obradu i htjeli smo se okušati u nečemu novom. Putem interneta i raznih literatura došli smo do zaključka da je češnjak najbolja kultura za našu zemlju te da nam ne bude prevelika obveza jer to radimo uz posao", opisuje nam Ivan početak ideje.

Ove godine sade 500 kg češnjaka 

Kako se bližilo vrijeme pripreme za sadnju, preko rodbine su doznali za jednu obitelj iz sela Cerić pokraj Vinkovaca koja se dugo godina bavi češnjakom. "Oni su nam bili potpora i glavni izvor informacija za nadolazeće poslove. Sredinom listopada prošle godine posadili smo 100 kg sadnog materijala i uz puno truda, volje i rada na kraju smo ubrali zdravih 900 kg češnjaka. Ovu godinu sadimo 500 kg, te se nadamo urodu između 3 i 4 tone.

Uhodani proizvođači češnjaka pomažu početnike

Planiramo i navodnjavati ako bude potrebe. Pošto smo povećali proizvodnju, plan nam je povezati se s otkupljivačima tipa trgovački centri, ali budemo imali i prodaju na malo, kako bi naši Bjelovarčani imali domaći češnjak na stolu", naglašava Ivan. 

OPG čiji je nositelj, otvorili su nedavno, točnije 18. rujna 2018., jer im je u planu svake godine povećavati proizvodnju te da bi lakše plasirali proizvod na tržište. Zasad kupce nalaze putem društvenih mreža, a kako se dobar glas daleko čuje - sve veći je broj onih koji traže ovu zdravu povrtnicu. I to od domaćeg proizvođača. Ne iz Kine. 


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Ivan Tomić Češnjak Bjelovar


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).