Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jurica Rajf
  • 29.10.2017. 18:00

Međimurci bučino ulje izvoze u Japan i Južnu Ameriku

Jurica Rajf živi u Domašinecu gdje uzgaja bundeve, kraljicu jeseni od koje proizvodi bučino ulje.

Foto: Pixabay.com/JuliaHanf, Roberta Kljenak
  • 2.070
  • 98
  • 0

Mladi gospodin, uskih hlača, tamne majice i izglancanih tenisica, pokrenuo se, zasukao rukave i počeo raditi na gospodarstvu u Međimurju. Da voli raditi s bundevama, golicama i bučinim uljem, sada već i vrapci na granama znaju.

Zove se Jurica Rajf, a živi i radi u Domašinecu s bundevom, kraljicom jeseni čiji su blagotvorni učinci na zdravlje od davnina poznati i priznati. S obzirom na to da bundevino slatko meso krije mnoštvo blagotvornih nutrijenata, a da je istodobno siromašno kalorijama i lako probavljivo, sve je veća potražnja prema njoj, kako u svježem, tako i u prerađenom stanju.

Jurica Rajf

Ovaj gospodarstvenik od bučinih sjemenki proizvodi bučino ulje, bogato cinkom, nezasićenim masnim kiselinama i klorofilom koji daje zelenu boju i izvor je magnezija. Također se može pohvaliti i sjemenkama golica koje se mogu koristiti kao grickalice. Zbog visokog sadržaja cinka koristi ih kao prevenciju povećanja prostate. Zahvaljujući bogatstvu nutritivnih ljekovitih spojeva, smatra se jednim od najcjenjenijih prirodnih lijekova. Sadrži ugljikohidrate, minerale, bjelančevine te važne nezasićene masne kiseline, linolnu (omega-6) i oleinsku (omega-9) kiselinu. Odličan je izvor željeza, mangana, magnezija, bakra, cinka i selena te vitamina C, E, D, K i B.

Cijenjeni prirodni lijek

"Naše ulje ne samo da je ukusno za salate od krumpira, graha, zelja, miješane, zelene i druge, već se upotrebljava i u medicinske te kozmetičke svrhe za tretiranje kože i kose. Govorimo li o načinu dobivanja tradicionalnog Međimurskog bučinog ulja, golice se samelju, potom se miješaju s vodom i soli, nakon čega se peku na 120 stupnjeva, poslije čega slijedi prešanje na 300 bara. Pri proizvodnji se pridržavamo starog načina prešanja sjemenki bundeve kako bi dobili i zadržali vrhunsku kvalitetu ulja koje proizvodimo prirodnim postupkom bez dodataka kao što su konzervansi, boje i drugi).

Pri tome je bitno napomenuti da hladno prešano bučino ulje čija je cijena po litri 280 kn potrošači pretežito kupuju za lijek. Smatraju ga puno ukusnijim od ostalih ulja, što je, također, jedan od razloga nepostojanja konkurencije. Drugi i glavni je pak izvoz u Japan, Južnu Ameriku te cijelu Europu, zbog čega se ne bojimo konkurencije. Osim ulja, proizvodimo i bučino brašno od prženih koštica čiji je okus slankast, kojim smo, također, osvojili potrošače“, Priča Jurica.

Da priča ide u ozbiljnom smjeru, shvatili smo u trenutku kada je napomenuo izvoz i certifikat IFS Food koji su dobili za bučino ulje, a posjeduju ga od lipnja 2014. godine. Ne znate li, ovako na prvu, o čemu je riječ, to je međunarodna norma kojom se jamči sigurnost i kvaliteta hrane.

"Isti je pod kontinuiranim nadzorom certifikacijskih tijela, a mi ga poboljšavamo sukladno zahtjevima naših kupaca i iskustvom te time jamčimo proizvodnju kvalitetne i sigurne hrane, dodaje Jurica.

Foto: Pixabay.com/JuliaHanf, Roberta Kljenak


Tagovi

Bučino ulje Proizvodnja bučinog ulja Jurica Rajf Međimursko ulje


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.