Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kupusnjača
  • 15.10.2022. 16:30
  • Požeško-slavonska, Gornja Vrba

Mario Todorović: Kupus je bilo najzahtjevnije posaditi, a cvjetača kasni s dozrijevanjem

Sadnja kupusa ove je godine došla taman u vrijeme suše zbog koje sada kasni berba cvjetače.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.280
  • 125
  • 0

"Berba kupusa je krenula prije 20-ak dana, ali tada smo birali samo po koju glavicu za tržnicu. Sada s njive odvozimo veće količine u prikolicama", ispričao je Mario Todorović povrćar iz Gornje Vrbe ekipi Slavonskobrodske televizije.

Naime, berba bi trebala ići u više etapa i trajati barem do sredine studenog. Kvaliteta unatoč teškoj i izazovnoj godini je prema njegovim riječima odlična. Dakle, kupus je zdrav, tvrd i ima lijepe i glatke listove.

Suša u vrijeme sadnje

"Najzahtjevnije je bilo posaditi ga", priča ovaj OPG-ovac. Kako kaže, za sadnju je došao taman kada su bile ekstremno visoke temperature, a tlo je bilo suho. "Navodnjavali smo etapu po etapu i tek onda pripremali za sadnju", prisjeća se.

Međutim, kada ga je trebalo posaditi, onda su ga trebali održati na životu. "Borili smo se, zalijevali kada god je bilo vode u bunaru", pojasnio je Todorović.

Ova obitelj kupus imaju posađen na nešto više od jutro zemlje i to 15.000 sadnica. Riječ je o izrazito teškoj kulturi za uzgoj, a pažnja se itekako mora usmjeriti i na štetnike.

"U startu na buhača da ne pojede srce biljke, a kasnije u vrijeme zamatanja glavice gusjenice postaju problem", pojašnjava ovaj povrćar. Problem su i korovi, a ova ga obitelj okopava. Ne koriste herbicide.

Cvjetača kasni s berbom

Ovo doba godine vrijeme je salata koje suša također nije mazila, ali Todorovići su zadovoljni. Posljedice utjecaja manjka oborina vidljive su pak na cvjetači koja je zbog suše stala s vegetacijom.

"Karfiol je zakasnio sa zriobom. Ovaj rani je trebao doći prije 20-ak dana", pojašnjava ovaj OPG-ovac rekavši da će za tjedan dana i njegova berba intenzivno krenuti kao kod kupusa.

Proizvođače muče troškovi, a Mario kaže da su im enormno porasli. "Cijelo ljeto smo zalijevali, plaćali litru goriva po 15 kn... Pokušat ćemo podići cijenu za 1 kunu u odnosu na lani", kaže. 

Uzgoj kupusnjača u Hrvatskoj unazad nekoliko godina više-manje je stabilan. No, pred proizvođačima u narednom razdoblju mnogi su izazovi.

Više pogledajte u emisiji Život i zemlja Slavonskobrodske televizije:


Tagovi

Mario Todorović Berba kupusa Kupusnjače Berba karfiola Slavonskobrodska televizija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]