Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lukova muha
  • 09.03.2020. 18:00

Lukova muha: Porastom temperature prijeti najopasniji štetnik luka

Od štetnika najveće ekonomske štete na lukovima čini lukova muha. Javlja se u rano proljeće izlijeganjem ličinki koje se ubušuju u stabljike i hraneći se prave velike štete.

Foto: Youtube/allotmentlazyness
  • 6.667
  • 320
  • 0

Porastom temperature javlja se opasnost od napada lukove muhe (Delia antiqua). Odrasli oblici ovog štetnika su bezopasni, ali su njihove ličinke iznimno proždrljive. Čine štete na raznim vrstama lukova poput crvenog luka, češnjaka, poriluka i ljutike, također napadaju i cvijeće s lukovicama poput naricsa ili tulipana. Ipak, najveće štete zabilježene su na crvenom luku u čijim nasadima dolazi do masovne pojave i velikih šteta.

Lukova muha je jedan od najopasnijih štetnika koji prijete bilo proizvodnji te kulture u malim vrtovima ili u većim nasadima. Javlja se uglavnom u proljetnim mjesecima kada je prisutna veća vlažnost nego inače. Napada još nerazvijene biljke koje nisu otporne i ne mogu se same zaštititi od vanjskih utjecaja.

Najopasnija proljetna generacija – u jednoj biljci više od 50 ličinki

Najopasnija je prva odnosno proljetna generacija jer napada nerazvijene biljke, a najveće štete pravi ličinka hraneći se sadržajem unutar stabljike. Na oštećenim mjestima javljaju se gljivice čađavice koje mogu dovesti do truljenja.

Lukova muha bježi od šećerne otopine  

Zaražena biljka polako počne venuti, listovi požute, a središnji listovi se počnu sušiti. Ličinke lukove muhe se zavlače u biljku, a često ih u jednoj zna biti i preko 50. Međutim, dovoljna je samo jedna ličinka kako bi došlo do truljenja stabljike.

Ličinke se ubušuju u stabljike

U našim klimatskim uvjetima ovaj štetnik ima 2-3 generacija godišnje. Prezimljuje kao kukuljica u tlu, a leti u drugoj polovici travnja sve do prve polovice svibnja. Destak dana nakon početka leta ženka odlaže jaja između listova, na vrat korijena i u samu lučicu ili na tlo u blizini luka. Tijekom nekoliko dana ženka može odložiti od 50 do 100 jaja. Tjedan dana kasnije izlegu se ličinke koje se odmah ubušuju u mlade stabljike i intenzivno se hrane. Zbog njihove ishrane lišće žuti, vene i suši se. Nakon 15 do 20 dana intenzivne ishrane ličinka se izvlači iz biljke i kukulji u tlu ili čak i u lukovici.

Stadij kukuljice traje 2 tjedna nakon čega izlijeće odrasla muha druge generacije čije ličinke prave manje štete jer je luk već dobro razvijen. Druga generacija može napraviti veće štete na poriluku.

Važna je pravilna zaštita biljaka

Prva i osnovna mjera je plodored, a preporuča se ne saditi lukove na isto mjesto 4 godine. Treba ga saditi najmanje 400 m od susjednih nasada luka i mjesta gdje su bili posađeni prošle godine. Luk od ovog štetnika možemo zaštititi i čupanjem ili odstranjivanjem zaraženih dijelova te ranijom ili kasnijom sjetvom.

S obzirom da su zaštitna sredstva za suzbijanje lukove muhe u Hrvatskoj zabranjena ne postoje kemijski insekticidi protiv ovoga štetnika.

Zaštita od lukove muhe

U nasade se preporuča postaviti žute ljepljive ploče ili posude. Također i prekrivanje manjih površina nasada paučinastom folijom smanjuje napad od ovih štetnika. Preporuča se pored luka saditi biljke koje svojim mirisom tjeraju lukovu muhu poput kamilice, mrkve, celera, mente i rajčice. Mogu se koristiti i biljne tvari koje imaju intenzivan miris poput pelina, duhana, mljevene paprike, maslačka, ružmarina, mente i četinjača.


Tagovi

Lukova muha Delia antiqua Uzgoj luka Štetnik luka Prva generacija Ličinke Simptomi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]