Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lukov listojed
  • 05.04.2019. 08:00

Lukov listojed - mala larva, velika štetočina

Lukov listojed se povremeno javlja. Larve pričinjavaju velike štete na crvenom i belom luku, praziluku, krompiru, repi, kupusu, mahunarkama. Veoma brzo mogu u potpunosti da unište gredicu luka.

Foto: Depositphoto/erierika WikimediaCommons/Beentree
  • 696
  • 24
  • 0

Vremenske prilike su pogodovale pojavi lukovog listojeda Galeruca tanaceti. Mnogi amaterski i profesionalni uzgajivači crvenog i belog luka su ovog proleća neugodno iznenađeni prisustvom larvi ove štetočine. Razlog nepoznavanja ovog insekta je što se povremeno javlja u vidu masovnih pojava. U godinama pojave zabeležene su velike štete na crvenom i belom luku, ali i na drugom uzgajanom povrću.

Polifagna štetočina

Lukov listojed ima jednu generaciju godišnje, a prezimljava kao jaje u jajnom leglu. Unutar legla možemo naći od 20 do 70 jaja. Ova jajna legla uglavnom su položena na korovskim biljkama, ali i na ozimom luku. Najčešće jaja polaže na osnovu biljke, blizu zemlje. Tek položena jaja su svetla, a ženka ih prelije sekretom koji očvrsne na vazduhu i potamni.

Kako proizvesti mladi luk u plasteniku

Mlade larve se pojavljuju na proleće, tokom aprila i maja. Larve su dužine oko 1cm, crne i čekinjaste. Po obliku su slične larvama krompirove zlatice, ali su izrazito crne. Kada se pokrenu mogu brzo da se kreću. One se intenzivno hrane i mogu da naprave velike štete na usevu crvenog i belog luka, čak i da ga u potpunosti unište.

Osim crvenog i belog luka napadaju i ostale pripadnike porodice lukova (praziluk, luk ljutiku). Na njihovom meniju su krompir, repa, kupus, mahunarke, razne vrste cveća, lekovitog i začinskog bilja i drugog gajenog bilja. Osim vrsta koje uzgajamo, larve se hrane vrstama koje rastu na livadama i njivama: hajdučkom travom, hoću - neću, maslačkom, mrtvom koprivom i sličnim vrstama.

Smatra se da je masovna pojava kada se na 1m² nađe 150 jedinki. Dovoljno je da su dve biljke luka napadnute i da na njima pronađete ovaj broj larvi. Problem sa larvama lukovog listojeda je što se one sele od biljke domaćina na okolne biljke i veoma brzo mogu da napadnu sve biljke na jednoj gredici u bašti.

Larve se krajem maja preobražavaju u lutke i nakon tri sedmice, tokom juna, dolazi do pojave odraslih jedinki. Nakon kraćeg perioda ishrane odrasle jedinke se povlače i padaju u letnju dijapauzu da bi se ponovo pojavile tokom jeseni, od septembra, i položile jaja za sledeću generaciju.

Suzbijanje lukovog listojeda

Pošto se štetočina pojavljuje povremeno, u zavisnosti od vremenskih prilika, njeno suzbijanje nije jednostavno. U godinama pojave potrebno je koristiti dodatke koji će biti veoma efikasni kako bi što brže eliminisali larve, jer su one veoma proždrljive.

Žućenje listova luka - ovoj pojavi pogoduje vreme

Pesticid od čili paprike

Ovaj prirodni pesticid se pokazao veoma efikasan u borbi protiv larvi lukovog listojeda. Tri ploda čili paprike kuvati u 1l vode. Kada proključa ostaviti da se ohladi, procediti i razblažiti sa 10l vode. Tretiranje ponoviti nekoliko puta tokom proleća i u zavisnosti od intenziteta napada.

Treba izbegavati prekomernu upotrebu pesticida, ali i upotrebu soli čemu mnogi uzgajivači pribegavaju. 


Tagovi

Lukov listojed Galeruca tanaceti Štetočina Masovna pojava Eko pesticid Čili paprika


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.