Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan ličkog krumpira
  • 30.09.2018. 16:30

Lovinac : Dan posvećen namirnici koja nas je othranila, nema do ličkog krumpira

U maloj ličkoj općini Lovinac održan je šesti po redu Dan ličkog krumpira koji je kroz dugogodišnju tradiciju postao manifestacija koja je odavno prešla granice Like, ali u nekim segmentima i cijele Hrvatske.

Foto: Miroslav Mašić
  • 3.252
  • 436
  • 0

U maloj ličkoj općini Lovinac održan je šesti po redu Dan ličkog krumpira koji je kroz dugogodišnju tradiciju postao manifestacija koja je odavno prešla granice Like, ali u nekim segmentima i cijele Hrvatske. Značaj ove manifestacije na samom početku je istaknuo direktor tvrtke "Agro-Velebit" koja se zajedno s Općinom Lovinac i ove godine našla u ulozi suorganizatora manifestacije, istaknuvši kako je upravo krumpir namirnica koja je već desetljećima prehranila i othranila brojne generacije Ličana i bez koje je gotovo nemoguće zamisliti ličku trpezu.

Načelnik općine Lovinac Ivan Miletić, prisjetio se samih početaka organizacije Dana ličkog krumpira, prisjetivši se i 2013. godine kada je osnovana i tvrtka "Agro-Velebit" te cjelokupnog puta oko zaštite zemljopisnog podrijetla da bi se lički krumpir našao na mjestu na kojem je danas, a sasvim je jasno da još uvijek na tržištu ne zauzima poziciju koja mu pripada.

Tisuću tona proizvedenog krumpira

Direktor "Agro-Vlebita" Nikola Vidaković se zahvalio svim izlagačima, ali i svima koji su pomogli da se krumpir danas slavi na ovako dostojanstven način. "Ove godine smo dostigli magičnu brojku od tisuću tona proizvedenog krumpira. Uvjeren sam da ćemo drugu tisuću tona puno lakše i puno brže postići. Naša misija je postići brend koji će gospodarski podići našu Liku", zaključio je Vidaković koji je jedan od najzaslužnijih što proizvodnja ličkog krumpira u Lovincu iz godine u godinu sve više napreduje. Da mu misija neće biti ni malo laka najbolje govori podatak da je prije samo tridesetak godina poljoprivredna zadruga iz Lovinca sama proizvodila više krumpira nego što se danas proizvodi u cijeloj Ličko-senjskoj županiji.

Ove je godine proizvedeno tisuću tona ličkog krumpira

Sve nazočne je pozdravio i župan Ličko-senjske županije Darko Milinović, istaknuvši da u Lici trenutno posluje oko 5.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te istaknuvši da je županija samo ove godine uložila preko 266 milijuna kuna u brojne projekte. Naglasio je i dobro poznatu činjenicu da je demografija jedan od najvećih problema ovog područja. U svom govoru istaknuo je jedan zanimljiv i gotovo nevjerojatan podatak da danas u Ličko-senjkoj županiji ima već broj grla stoke nego u prijeratno vrijeme.

U nastavku gotovo cjelodnevnog druženja organizirana je i prva svjetska krumpirijada gdje su učešće u nekoliko natjecateljskih disciplina uzeli natjecatelji iz nekoliko županija, ali i djeca iz nekoliko škola iz Like, a sve je završilo snimanjem milenijeske fotografije ispred crkve u centru Lovinca gdje su svi prisutni svojim tijelima "ispisali" Lički krumpir.

Za sve prisutne zasigurno je bilo i najzanimljivije takmičenje u izboru najtežeg, najneobičnijeg i najukusnijeg ličkog krumpira. Nakon nekoliko degustacija tročlani žiri je za najukusniji krumpir u pečenju pola odabrao krumpir sorte Agria koji je prijavio OPG Miće Mašića iz Vrhovina, osvojivši na taj način i prigodnu nagradu. Isti OPG je odnio nagradu i za najnebičniji krumpir, a nagrada za najteži lički krumpir ove godine otišla je u ruke vlasnika OPG-a Rast iz Gospića.

OPG Miće Mašića ima najukusniji krumpir

OPG Miće Mašića sa proizvodnjom ličkog krumpira bavi se već preko 40 godina, a ovo je već treći put da na Danu ličkog krumpira osvaja brojne nagrade za kvalitetu. Od prošle godine nositelji su i regionalne oznake kvalitete Lika Quality, upravo za lički krumpir. 

Održano je i natjecanje

Druženje na šestim danima ličkog krumpira zavrešno je prigodnim kulturno-umjetničkim programom i nastupom KUD-ova iz Gospića i Široke Kule. Brojni posjetitelji i izlagači otišli su zadovoljni kućama pošto je i ove godine povećana količina krumpira proizvedena na ličkim njivama, a svi očekuju da će ovaj proizvod uskoro na razini cijele države zauzeti mjesto koje mu pripada te da će brojne zapuštene površine u Lici ponovo biti zasađene sa ovom kulturom.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Dan ličkog krumpira Lika Quality Krumpir


Autor

Miroslav Mašić

Više [+]

Iza sebe ima desetogodišnje novinarsko iskustvo u medijima u zemlji i regiji.