Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ištvan
  • 05.11.2017. 07:30

Ljuti, ljući i najljući vinkovački umaci

OPG Ištvan iz Vinkovaca je ove godine pokrenuo Ljutoteku u kojoj proizvode ljute čili umake i ljute ajvare. Dvojica Vinkovčana prijatelja Zvonko Ištvan i Dragutin Crepić te Zvonkova kći Dinka koja je uspješna studentica agronomije, rade kao tim.

Foto: Helena Mašaberg
  • 2.156
  • 216
  • 0

OPG Ištvan iz Vinkovaca je ove godine pokrenuo Ljutoteku u kojoj proizvode čili umake i ajvare. Ljute, naravno. Dvojica Vinkovčana prijatelja Zvonko Ištvan i Dragutin Crepić te Zvonkova kći Dinka koja je uspješna studentica agronomije, rade kao tim. I sami ljubitelji ljutog zadnjih nekoliko godina su naručivali ljute umake iz Njemačke, a nakon što su im se svidjeli naručili su si nekoliko sadnica, eksperimentirali s njima te odlučili pokrenuti posao.

"Posadili smo oko 20 sorti papričica, a najpoznatije od njih su čili papričice: Habanero, Fatali, Chili Con, Peter Pepper Red i ostale vrste paprike. Neke od njih će nagodinu ostaviti, a neke će izbaciti i probat ćemo posaditi neke nove sorte. Ljuta paprika ima drugačije zahtjeve što se tiče sadnje nego obična paprika", rekao je Zvonko

Na prvi plod se čeka čak i do 7 mjeseci

Zemlju pripremaju za sadnju već u jesen, a sjeme u zemlju stavljaju krajem siječnja te ono mora biti u grijanim uvjetima na temperaturi od 25 do 28 stupnjeva, a nakon što biljka nikne prva dva mjeseca je rasvjeta iznad biljke i daje joj svjetlo od 0-24 h. Početkom 5 mjeseca sadnice stavljaju u plastenik, te nakon toga one idu u zemlju. Ne koriste nikakvu vrstu zaštite protiv bolesti i insekata, a kokoši im jedu smrdljive martine. Navodnjavaju kap po kap, a gnoje isključivo kristalonom. Na prvi plod se čeka čak i do 7 mjeseci, a prvu berbu su imali polovicom 8 mjeseca.

"Ajvare koje smo radili su nam limitirana serija i trenutno imamo 5 umaka. Ljutika 7 nam je najjači umak i rađen je s paprikom koja trenutno konkurira za jednu od nekoliko najljućih paprika u svijetu i ima oko milijun do milijun i pol Scovilla. Imamo još 3 vrste umaka: Đumbir, Višnja i Kim Habanero te umak Estragon Fatalii te još dvije vrste ajvara:ljuti i ljući", kaže Zvonko objašnjavajući da se "ljutina“ papričica mjeri Scoville skalom i iskazuje Scoville jedinicama (SHU, Scoville heat units), a označava količinu alkaloida kapsaicina sadržanog u ljutoj papričici.

Ljubitelji ljutoga nam preferiraju sve umake

Čili paprike pomažu pri pročišćavanju krvi i krvnih žila. Za razliku od feferona čili papričice sadrže drugu vrstu kapsaicina i zato poslije njega ne bi trebalo biti nikakvih probavnih problema.

"Od sjemena, pa sve do finalnog proizvoda je naše, a planiramo još dodatno proširiti svoju paletu proizvoda. Ljubitelji ljutoga nam preferiraju sve umake, a najviše vole one najljuće umake tako da nam najviše ide umak Ljutika 7 - Pot. Dosada smo bili na Vinkovačkim jesenima, a manifestacija Kupujmo Hrvatsko nam je bio prvi događaj ovog tipa gdje smo izložili svoje proizvode, " zaključio je Zvonko dodajući da imaju i svoju web stranicu, oglašavaju se na facebooku, a imaju i gerilsku prodaju na lokalnom nivou.

U svijetu postoji preko 200 vrsta čili paprika

Inače, još prije 9.000 godina Meksikanci su koristili čili za začinjavanje svojih jela. Naziv chili potječe od španjolske riječi "chile", a ovu biljka je u Europu donio Christopher Columbo. Čili paprike su još uvijek najznačajnije obilježje latinoameričke kuhinje, a i jedan od neizostavnih sastojaka afričke hrane. U Europi se tradicionalno jede manje ljuta hrana, ali se čili nalazi u talijanskim špagetima all’arrabbiata. U svijetu postoji preko 200 vrsta čili paprika, a boja, oblik i veličina nisu pokazatelji okusa ili ljutine.

Svoju ljutinu čili duguje tvari poznatoj pod nazivom kapsaicin koji je koncentriran i to posebice u sjemenkama i posteljici unutar paprike. Iz tog razloga, kuhari moraju ukloniti ove dijelove čilija, ako žele da jelo ne bude preljuto.

Foto: Helena Mašaberg


Fotoprilog


Tagovi

Čili paprike Ljubitelji Scoville Habanero Ajvare


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!