Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 26.09.2021. 10:30

Ljute paprike mogu prezimiti - kako ih očuvati do proljeća?

Kod nas se čili paprike uzgajaju kao jednogodišnja kultura, ali mogu uspješno prezimiti. Na proljeće ovakve biljke brže počinju s vegetacijom, brže cvjetaju i donose plodove.

Foto: Depositphotos/nad.loboda.gmail.com
  • 1.860
  • 157
  • 0

Ostavljanje ljutih, čili paprika da prezime ima sve više poklonika. Ove višegodišnje biljke u tropskim i suptropskim uvjetima lako opstaju tijekom više godina. Kod nas se uzgajaju kao jednogodišnja vrsta zbog niskih temperatura koje onemogućavaju njihovo prezimljavanje na otvorenom prostoru. Vrlo su osjetljive na mraz i hladnoću. Čim noćna temperatura padne na 15°C, paprika počinje odbacivati lišće, a potpuno propada na temperaturi ispod 5°C.

Glavna prednost onih koje uspješno prežive zimu je što brzo kreću s vegetacijom, brže cvjetaju i daju plodove. One imaju dobro razvijen i snažan korijen koji im omogućava da odmah usvajaju vodu i hraniva iz zemlje.

Priprema za prezimljavanje

Za prezimljavanje je potrebno odabrati najsnažnije i najzdravije biljke, kako bi na proljeće nastavile s vegetacijom i plodonošenjem. Na uspješnost će utjecaj imati sama priprema, uvjeti uzgoja, prezimljavanja te izbor sorte. Neke od njih bolje podnose takve uvjete, dok su druge vrlo osjetljive i teže prezimljavaju. Tako je sorta jalapeno osjetljivija i teže prezimljava. Tabasco i habanero su u tome uspješne, a čak mogu plodonositi tijekom zime ako im stvorite uvjete. Pažljivo odaberite one koje ćete staviti na prezimljavanje. Na njima ne smije biti simptoma bolesti ili prisustva štetnika.

Kako bismo u ovome uspjeli, prvenstveno trebamo prostor u koji ćemo smjestiti posude u koje smo presadili paprike. Osim toga, trebat će ih orezati i zaštititi od niskih temperatura.

Uzgoj paprike na otvorenom: Na što posebno treba paziti?

Za potpuno mirovanje potrebno je da se temperatura prostora kreće između 10 i 15°C. Ukoliko je viša, može se dogoditi da one ne miruju u potpunosti i dolazi do njihovog sporijeg rasta.

Prilikom presađivanja budite pažljivi jer su odrasle biljke osjetljive na ovu radnju. Najlakše će biti kada uzgajate paprike u većim posudama. Tada neće biti izložene stresu zbog presađivanja. Jednostavno ćete ih unijeti u prostor koji ste predvidjeli za prezimljavanje.

Presađivanje se obavlja u jesen, dok temperatura nije pala ispod 15°C. Prije presađivanja i rezidbe svi plodovi se oberu. Nakon toga se zalije i ostavi na sunčanom mjestu tijekom sljedećih sedam dana.

Rezidba biljaka

Prije stavljanja na zimovanje biljke ljutih paprika je potrebno orezati, jer one tijekom zime neće trošiti enegiju i hraniva za rast i bit će spremnije na proljeće brzo krenuti s vegetacijom. Rezidbi pristupamo kada su s nje uklonjeni svi plodovi. U uvjetima smanjene svjetlosti počele bi žutjeti i izgubile bi lišće. Rezidbom se spriječava ovakvo iscrpljivanje.

Uklonite listove i grančice koje su suvišne. Bočne grane i stabljika se skraćuju za 2/3. Ovisno od veličine biljke ostavljamo tri do pet razgranjenja. Poslije rezidbe površinu zemljišta prekriti sijenom, slamom ili sjeckanom korom drveta. Ovaj prirodni pokrov sprječava pretjerano isušivanje i hlađenje zone korijena.

Tijekom zime potrebno ih je minimalno zalijevati. Zemljište u posudi se ne smije potpuno isušiti, jer će to dovesti do propadanja. Dovoljno ih je zaliti jednom u dva do četiri tjedna ovisno jesmo li ih malčirali i u kakvim uvjetima ih čuvamo.

Priprema za novu sezonu

S pojavom dužih dana posudu s biljkom premjestiti na osvjetljeno mjesto. Kada vidite znakove novog rasta postepeno povećajte zalijevanje. Sada će joj trebati voda i hraniva.

Čim prođe opasnost od mraza, možete ih iznositi van tijekom dana kako bi se privikle na vanjske uvjete. Na početku ih postavite na sunčano mjesto, ali ne smiju biti direktno izložene Suncu zbog pojava ožegotina. Tijekom noći unesite ih u zaštićen prostor.


Tagovi

Ljuta paprika Čili paprika Prezimljavanje Presađivanje Rezidba Temperatura


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]