Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz paradajza
  • 12.07.2018. 08:00

Leskovčani izvezli 600 tona paradajza

"Najviše se izvozi paradajz iz sela u opštini Lebane: Togačevce, Vlase i Vojlovce i iz sela u vlasotinačkom kraju, iz Stajkovca i Krajinca", kaže Gordana Jovanović iz PSSS Leskovac.

Foto: Piabay / robertschoenholz
  • 1.643
  • 76
  • 0

Povrtari iz Leskovca, koji gaje paradajz, izvezli su ukupno 600 tona ovog ploda u Albaniju, Bugarsku, Grčku i Crnu Goru.  Poljoprivredna savetodavna stručna služba iz ovog grada izdaje sertifikate, pa kaže da ovaj broj i dalje raste. "Najviše se izvozi paradajz iz sela u opštini Lebane: Togačevce, Vlase i Vojlovce i iz sela u vlasotinačkom kraju, iz Stajkovca i Krajinca. Oni izvoze preko više izvoznika", rekla je Gordana Jovanović iz PSSS.

Paradajz iz Albanije snižava cenu domaćem povrću

Paradajz je u Jablaničkom okrugu ove godine zasađen na 2.100 hektara, od čega je 70% pod plastenicima. Prosečni prinosi po hektaru je oko 7,5 tona. Većina povrtara plod prodaje na veliko, a on najčešće dospeva u supermarkete. Sezona branja već uveliko traje, od 1. juna, a na našem tržištu još ima uvoznog paradajza, pre svega iz Albanije.

"Reč je o vrlo nekvalitetnom paradajzu, koji snižava cenu domaćem, kvalitetnom. Taj problem nikako da se reši, u smislu da država ograniči uvoz kao druge evropske zemlje", kaže Jovica Stojković iz Navalina, jedan od najvećih lokalnih proizvođača paradajza.

Cene paradajza na veliko kreću se od 35 do 40 dinara po kilogramu, a na leskovačkoj pijaci kilogram se prodaje po cenama od 40 do 50 dinara.

Dve berbe godišnje u Leskovcu

Leskovački povrtari maju po dve berbe godišnje, pa će do kasne jeseni ponuditi paradajz iz plastenika i onaj sa otvorenog prostora. Kako tvrdi Jovanovićeva, paradajz iz ovog kraja je poslednjih godina izuzetno visokog kvaliteta, jer se ispravno primenjuju sve agrotehničke mere. Međutim, nema izvoza u Rusiju, zbog strogih uvoznih mera.

"Takođe, na našem području postoji samo jedna jedina hladnjača, Agromaj iz Stajkovca, koja ispunjava sve strandarde za skladištenje paradajza, ali nije u stanju da primi veće količine", rekla je Gordana Jovanović.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Paradajz Leskovac Gordana Jovanović Jovica Stojković Cena paradajza Izvoz paradajza


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ova godina biće rekordna po uvozu krompira, posebno iz Rusije i Belorusije. Kao razlog tome stručnjaci ističu sušnu prošlu godinu, te da je zbog toga rod podbacio. Ratko Vukićević, predstavnik proizvođača krompira, navodi da je proizvodnja... Više [+]