Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lažiranje porijekla
  • 26.01.2021. 18:00
  • Bugarska

Lažiraju porijeklo krumpira - potrošači misle da kupuju domaći

Prosječni potrošač možda neće znati razliku između onog proizvedenog u Njemačkoj i Bugarskoj, ali njegov uzgoj je ono čime se mi bavimo i znamo prepoznati odakle dolazi, upozorio je Todor Džikov.

Foto: Depositphotos/PhanuwatNandee
  • 586
  • 164
  • 0

Veliki prehrambeni lanci u Bugarskoj prodaju njemački i francuski krumpir pod oznakom zemlja porijekla Bugarska i tako dovode svoje kupce u zabludu, upozorila je tamošnja Nacionalna udruga uzgajivača ovoga povrća. Kako javlja novinite, ona je već podnijela žalbu skupa sa zahtjevom za inspekciju Nacionalnoj agenciji za prihode, Komisiji za zaštitu potrošača i bugarskoj Agenciji za sigurnost hrane.

Prema izjavama tamošnjeg predsjednika udruženja uzgajivača, Todora Džikova ovakva praksa traje već nekoliko mjeseci i to u velikim prehrambenim lancima, na što on, ističu, cijelo vrijeme upozorava.

Lažne etikete 

Već smo pisali da su u toj zemlji proizvođači u velikim problemima i da su tisuće tona krumpira trunule u skladištima i na poljima jer, nažalost, za njih nije bilo mjesta na tržištu. Razlog tome su trgovine koje su tada bile preplavljene jeftinim uvozom iz Grčke i Rumunjske te pad izvoznih cijena. Novi udarac proizvođačima zadalo je lažiranje porijekla uvoznog, na što upozorava Džikov.

"Uvozni krumpir izgleda drugačije. Prosječni potrošač možda neće znati razliku između onog proizvedenog u Njemačkoj i Bugarskoj, ali njegov uzgoj je ono čime se mi bavimo i znamo prepoznati odakle dolazi“, istaknuo je.

Dodao je i kako su skladišta puna, proizvođači ga nemaju kome prodati te ne ostvaruju nikakvu zaradu. Usporedio je njihovu proizvodnju s onom na zapadu rekavši da je u Njemačkoj i Francuskoj podrška poljoprivrednicima puno jača, pogotovo ona financijska. 

Trenutno proizvođači u Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji dobivaju najmanje 100 do 150 eura po hektaru dodatne potpore. Također, i njihovi primarni troškovi su niži jer su organizirani u velike zadruge i imaju ogromne centre za strojno pakiranje.

Velike razlike u cijeni

"Primjerice, njemački krumpir košta 4 do 6 centi po kilogramu, a bugarski proizvođači za svoj traže oko 11 centi", usporedio je. Očigledno je zašto onda potrošači radije biraju uvozni, prvenstveno zbog cijene. No, udruzi, naglašavaju, najveći problem vide u lažiranju što potrošače dodatno zbunjuje, odnosno ne znaju što kupuju. 

"Neka kupuju jeftinije. Ne smeta nam, ali onda takve proizvode treba valjano označiti da se vidi njihovo porijeklo", naglasio je Džikov. On smatra da bugarski potrošač koji je odlučio biti potpora tamošnjim proizvođačima treba imati priliku u prodavaonici odabrati domaći krumpir. "Treba imati pravo izbora, a ne biti u zabludi i kupujući njemački misliti da tako pomaže bugarskom proizvođaču", tvrdi on.

Prema njegovim riječima, određeni tržišni igrači koriste dobro prodavanu oznaku made in Bulgaria kao besplatno oglašavanje. Navodno zamjenu etiketa vrše tvrtke i dobavljači koji ujedno imaju i pakirnice.

Tamošnja Agencija za sigurnost hrane je izvijestila da su nakon medijskih objava samostalno pokrenuli inspekciju i prije nego što su dobili službeni naputak od Udruge uzgajivača krumpira. No, rezultati su još uvijek nepoznati. 

Podsjetimo, u Francuskoj je uzgoj ove kulture porastao za 3,4 posto tijekom 2020. u odnosu na godinu prije i dostignuo 6.758.800 tona. Također, i Njemačka bilježi rast i to proizvodnih površina, a proizvodnja ovog povrća je koncentrirana na sedam europskih zemalja i to Belgiju, Njemačku, Francusku, Nizozemsku, Poljsku, Rumunjsku i bivše članice EU, Velike Britanije.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Bugarska Krumpir Lažno porijeklo Etikete Lažiranje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]