Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici krumpira
  • 31.03.2022. 15:00

Krumpirova nematoda može dovesti do gubitka usjeva - otkriveno biosredstvo

Sredstvo je na osnovi posebnih sojeva predatorske gljive. Redovna upotreba omogućava da se gubici minimiziraju

Foto: Depositphoto/MVolodymyr
  • 776
  • 77
  • 0

Tvrtka Mikopro u regiji Novosibirska, u Rusiji, razvila je biološki proizvod za borbu protiv krumpirove nematode. Kapaciteti poduzeća omogućavaju da se za nekoliko tjedana proizvede sredstvo u količini dovoljnoj za tretiranje 12 tisuća hektara, što je po efikasnosti ekvivalentno 480 tona uvozne poljoprivredne kemije, izjavila je Ana Mišina, direktorica te tvrtke, za Agroinvestor.

Prema njezinim riječima, tehnologija primjene i kompatibilnost s fungicidima u rezervoarskim mješavinama omogućava uspješno integriranje u proizvodne procese u industrijskom obujmu, što je posebno važno u kontekstu prekida u opskrbi i naglog povećanja troškova zaštite bilja uvoznim sredstvima.

Biološki proizvod i tehnologija njegove primjene rezultat su 20 godina znanstvenih istraživanja i eksperimenata, kao i osam godina ispitivanja na velikim poljima. Sredstvo je potpuno domaći proizvod i ne ovisi o sirovinama iz uvoza, naglašava.

Protiv nematode se tradicionalno provode agrotehničke mjere i kemijske metode. Agrotehničke mjere podrazumijevaju sjetvu čistog sjemena, poštivanje plodoreda i odabir sorti otpornih na ove štetnike. Usmjerene su isključivo na prevenciju infekcije. Efikasnost poljoprivredne kemije u borbi protiv parazita je veća, ali se svake godine smanjuje, kako se oni prilagođavaju i postaju otporni na otrov. To poljoprivrednike stavlja u nepovoljan položaj, jer moraju povećati dozu, što dovodi do povećanja troškova po hektaru, a samim tim i troškova proizvodnje.

Koristili posebne sojeve predatorske gljive

Sibirski znanstvenici su razvijali posebne sojeve predatorske gljive koja uz pomoć svog prirodnog mehanizma stvara privlačnu zamku u koju parazit upada, nakon čega raste unutar nematode i hrani se njome. Redovna upotreba omogućava da se gubici minimiziraju.

Nematode se lako šire preko poljoprivrednih strojevima, na đonovima obuće i otkrivanje njihovog prisustva nije lako.

Nematode se lako prenose (Foto: Depositphoto/ParStud)

Mikrooštećenja gomolja krumpira uslijed destruktivne aktivnosti nematoda i ulaska stranih virusa i bakterija u njih mogu dovesti do truljenja i potpunog gubitka usjeva tijekom skladištenja.

Izlazak na europsko tržište je planiran prije sankcija

Mišina ističe da su poljoprivrednici u Rusiji još uvijek skeptični i oprezni kada su u pitanju domaći proizvodi za zaštitu bilja, posebno u području biotehnologije. I dok su kemijski preparati podložni djelovanju atmosfere, razgradnji i preradi od strane mikroorganizama zemljišta te imaju negativan utjecaj na prirodnu sredinu, biološki su dugoročno isplativiji. Oni čuvaju zemljište koje je ograničen resurs o kojemu ovisi kvaliteta života ljudi i opstanak čovječanstva u cjelini.

Velika poljoprivredna gospodarstva su predvodnici za uvođenje inovacija u poljoprivredu, koja imaju mogućnost dodijeliti pokusne parcele za testiranje novih tehnologija. Uspješno iskustvo korištenja ruskog biološkog proizvoda zabilježeno je na poljima krumpira tvrtke, gdje je infestacija nematodama u jednoj sezoni smanjena s 25 na 1,5 posto.

Izlazak na europsko tržište je planiran prije sankcija, gdje se aktivno razvija trend ekološke poljoprivrede, a proizvodi se i sjemenski materijal u industrijskim količinama za izvoz.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Nematode Biozaštita Predatorske gljive Eko proizvod Krumpir Krumpirova nematoda Zaštita krumpira


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.