Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krastavaca
  • 01.09.2019. 12:00

Krastavci u plasteniku: Savjeti za uspješnu kasnu proizvodnju

Kasna proizvodnja krastavca u plasteniku se može raditi kao proizvodnja kornišona ili proizvodnja salatara u ovisnosti od potreba tržišta ili osobnog odabira proizvođača.

Foto: Pixabay/MetsikGarden
  • 3.131
  • 79
  • 0

Kasna proizvodnja krastavca u plasteniku se može raditi kao proizvodnja kornišona ili proizvodnja salatara u ovisnosti od potreba tržišta ili osobnog odabira proizvođača.

Kasni krastavac je druga ili treća kultura u plodoredu, tako da bi prije sijanja trebalo izvršiti dezinfekciju plastenika. To se može napraviti varikinom u količini od jedne litre varikine u 30 litara vode. Dezinficira se zemljište, najloni, konstrukcija itd. Poslije presađivanja obavezno je navodnjavanje s dužim intervalima. Norme i intervali navodnjavanja ovise od faze razvoja biljke i vanjskih temperatura. S rastom biljke povećavaju se norme i intervali navodnjavanja. Najveća norma navodnjavanja je u fazi intenzivnog branja, a intervali su svaka dva do tri dana u ovisnosti kada se obavlja branje. Što se tiče prihrane, ona se obavlja zajedno s navodnjavanjem i razlikuje se po fazama razvoja biljke, savjetuje Živko Šašić.

Dezinfekcija plastenika - uspješna proizvodnja

U fazi ukorijenjivanja prihrana se vrši NPK gnojivima formulacije 1:3:1 ili 1:4:1 u količini do 1,5 grama po biljci tjedno.

U drugoj fazi, faza rasta do prvog branja, prihrana se vrši NPK gnojivima formulacije 1:1:1 u količini od 2 grama po biljci tjedno.

Treća faza je faza od početka branja pa do kraja branja, u ovoj fazi prihrana se vrši NPK gnojivima  formulacija 2:1:2 ili 2:1:3 u količini do 3 grama po biljci tjedno. Ako na biljci imamo veći broj zametnutih plodova, prihrana u trećoj fazi se može promijeniti u gnojivo s naglašenim sadržajem kalija formulacije 2:1:4 ili 1:1:4 u navedenoj količini za ovu fazu.

Naglasak na plamenjači i pjegavosti lista

Najveći naglasak što se tiče zaštite treba staviti na plamenjaču i pjegavost lista. Zaštitna sredstva koja se koriste su na bazi: metalaksil, mankozeb, azoksistrobin, propineb, piraklostrobin i dr. Preporučuje se korištenje fungicida s jednom ili dvije aktivne tvari. Isto tako, aktivne tvari prilikom svakog tretiranja treba mijenjati da patogeni ne bi razvili otpornost. Količina i koncentracija zaštitnog sredstva treba biti prilagođena fazi razvoja biljke. Tretiranje se uvijek vrši od vrha prema korijenu. Prilikom pojave prvih cvjetova treba voditi računa o pojavi tripsa i vršiti preventivna tretiranja. Ovaj period može biti i kraći u ovisnosti od količine insekata. Tako da se praćenje brojnosti insekata vrši postavljanjem plavih ljepljivih ploča/traka.

Za praćenje brojnosti insekata na 100 metara kvadratnih plastenika potrebno je 5 traka. Drugi štetni insekti su lisne uši, pa njihovu pojavu i brojnost treba pratiti jer su uši jedni od prenosnika virusa. Praćenje njihove brojnosti se vrši pomoći žutih ljepljivih ploča, a tretiranje se vrši kada broj insekata prelazi ekonomski prag štetnosti. Isto tako, površine oko plastenika treba održavati, najbolja je stalna dodatna obrada (tanjuranje ili frezanje) ili postavljanje mreže protiv insekata na otvorima plastenika.


Tagovi

Krastavci Njega Plastenik Plamenjača Pjegavost lista Zaštita Dezinfekcija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]