Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u polju
  • 16.10.2016. 07:30

Kraj vrtlarske i početak ratarske sezone

Listopad je mjesec kada mnoge kulture završavaju svoju vegetaciju, ali ovo je i mjesec sjetve i sadnje.

Foto: Pixabay.com/jan_nijman
  • 4.409
  • 477
  • 0

Listopad je mjesec u kojem niske temperature zaustavljaju rast vegetacije, dolazi do opadanja lišća kod drveća i do propadanja mnogih vrsta cvijeća i povrća. Kraj ovakve slike završetka vegetacije listopad je i mjesec sjetve i sadnje.

U vrtu se uklanjaju biljni ostaci povrtnih biljaka. Ostatke biljaka krumpira i rajčice treba ukloniti zasebno od drugih biljaka i ne stavljati ih u kompost, jer su ostaci ovih povrtnica prepuni spora plamenjače i predstavljaju izvor zaraze za sljedeću godinu. Ukoliko se od biljnih ostataka krumpira i rajčice pravi kompost, ovaj kompost ne koristiti u vrtu ili u blizini vrta zbog sadržaja spora plamenjače.

Radovi u vrtu

Ostatke biljaka patlidžana ukloniti s korijenom i nakon što se prosuše spaliti ih. Razlog ovom postupku je što puževi obožavaju polagati jaja neposredno uz korijen patlidžana i sljedeće godine imamo invaziju puževa s mjesta gdje smo odložili biljke patlidžana s korijenom. Sve ostale biljne ostatke odložiti u kompostište.

Nastaviti njegu kelja, kelja pupčara, poriluka, raštike i ostalog povrća koje će prezimiti u vrtu. Obrati kupus, cvjetaču. Vaditi korjenasto povrće kao što su mrkva, pastrnjak, peršin, repa, cikla, rokva. Korijenaste vrste kao što su pastrnjak, mrkva, peršin, celer mogu biti ostavljeni u tlu sve do proljeća.

Jesen je najbolje vrijeme za kupovinu sadnog materijala.

Ovo je mjesec radova u vrtu i pripreme za sljedeću sezonu. Ovisno o načinu održavanja vrta vrši se priprema tla: oranje, malčiranje, pravljenje gredica. Obavlja se sadnja i sjetva zimskog povrća. Nastavlja se sjetva i sadnja presadnica zimskih sorti zelene salate. Sadi se crveni i bijeli luk. Kod sadnje crvenog luka u ovom periodu dobit ćemo tijekom ranog proljeća mladi luk. Kod sadnje bijelog luka češnjevi trebaju biti krupniji jer će dati jače biljke. Obavlja se sjetva zimskog špinata, matovilca. Krajem listopada i početkom studenog može se u vrtovima, na malim površinama, sijati mrkva i grašak, ali uspjeh ove sjetve ovisi o vremenskim prilikama tijekom zime.

U voćnjaku i vinogradu

Vrijeme je berbe kasnih, zimskih sorti voćnih vrsta. Ovo je mjesec zaštite voćnih stabala. Većina štetočina prezimljava u opalom lišću, plodovima ili pod korom drveta. Nakon opadanja lišća vrši se sanitarna rezidba i uklanjanje slomljenih grana, grana na kojima su uočljivi simptomi bolesti. Uklanjaju se opalo lišće i plodovi iz voćnjaka jer su izvor štetnika i uzročnika bolesti za sljedeću godinu. Na deblo postaviti ljepljive trake.

Listopad je i optimalno vrijeme za sjetvu ječma i pšenice.

Ukoliko se u krošnji primijete gnijezda gusjenica, uklonite ih. Izvršiti gnojidbu organskim gnojivima ili gnojivima određene formulacije koje će doprinijeti boljem odrvenjavanju ovogodišnjih prirasta. Nakon opadanja lišća treba obaviti zimsku zaštitu. Listopad je vrijeme sadnje voćnih sadnica. Za sadnju je potrebno dobro pripremiti parcelu i saditi kvalitetne, deklarirane sadnice. Jesen je najbolje vrijeme za kupovinu sadnog materijala. U ovom razdoblju se u rasadnicima nalaze spremne sadnice različitih voćnih vrsta. Mlade sadnice nakon sadnje zaštititi žaštitnom mrežom od zečeva i srna.

U vinogradu je vrijeme berbe, čišćenja vinograda. Sade se nove sadnice u dobro pripremljeno tlo.

Priprema travnjaka za zimu

Travnjak treba pripremiti za zimu. Trava treba razviti snažno korijenje i biti visine 5 do 8 cm kako bi s uspjehom prezimjela zimu i niske temperature. Ukoliko su u travnjaku prisutna "ogoljela mjesta", posljednji je trenutak za sjetvu sjemena koje će na proljeće popuniti praznine. S travnjaka ukloniti opalo lišće, jer će slojevi lišća zadržati vlagu i izazvati propadanje travnjaka.

U cvijetnjaku

Ukloniti biljne ostatke jednogodišnjih cvijetnica i prikupiti njihovo sjeme. Dane s lijepim vremenom iskoristiti da se biljke koje prezimljavaju vani zaštite od niskih temperatura malčiranjem, umotavanjem ili na neki drugi način. Izvaditi lukovice biljaka koje ne mogu prezimiti (dalije, gladiole). Dovršiti sadnju lukovica krokusa, tulipana, visibaba, narcisa, anemona i drugih vrsta. Lukovice saditi u grupama kako bi došla do izražaja sva njihova ljepota u proljeće. Sade se ruže i ukrasni grmovi.

U polju

Listopad je mjesec velikih radova u ratarskoj proizvodnji. Beru se kasni hibridi kukuruza. Obavlja se oranje i sjetva mnogih žitarica. Ovo je optimalno vrijeme za sjetvu ječma i pšenice. Na parcelama pratiti pojavu miševa i voluharica i vršiti njihovo suzbijanje.

Foto: Pixabay.com/jan_nijman


Tagovi

Listopad Radovi Sjetva Sadnja Vegetacija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.